Pod streho
6227 ogledov

Bo soglasje za opravljanje mirne dejavnosti v bloku kmalu ukinjeno?

delo od doma študij na daljavo računalnik laptop Profimedia
Bo pristojno ministrstvo odpravilo za opravljanje dejavnosti v stanovanju nujna soglasja etažnih lastnikov v bloku?

Kot veleva stanovanjski zakon, lahko etažni lastnik svoje stanovanje uporablja tudi za izvajanje dejavnosti, a le če izpolnjuje nekatere pogoje. Dejavnost  mora biti mirna in nemoteča za druge etažne lastnike, kar med drugim pomeni tudi, da ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe. Na primer, da zaradi dejavnosti, ki jo opravlja eden od etažnih lastnikov, niso preveč obremenjena dvigala, ali pa povečan hrup na skupnem stopnišču. Zakon tudi zapoveduje, da se dejavnost lahko opravlja le v delu in ne v celotnem stanovanju. 

Moška domača pisarna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tričetrtinsko soglasje etažnih lastnikov

Za takšno opravljanje dejavnosti lastniku stanovanja ni treba spreminjati namembnosti, torej ne potrebuje gradbenega dovoljenja, niti mu ni treba spreminjati rabe stanovanja. Mora pa za opravljanje, tudi mirne dejavnosti v delu stanovanja, pridobiti vsaj tričetrtinsko soglasje etažnih lastnikov, glede na njihov lastniški delež v stavbi, hkrati pa je treba dobiti soglasje od prav vseh etažnih lastnikov stanovanj, ki mejijo na tisto, v katerem se bo opravljala dejavnost. Po zakonu mora, potem ko je zbral soglasja, opravljanje dejavnosti prijaviti še upravniku.

Kot lahko beremo na različnih forumih, pa si lastniki stanovanj napačno razlagajo zakon. Prepričani so, da za mirne dejavnosti, kot so na primer prevajanje, pisanje člankov, lektoriranje, računalniško programiranje, ne potrebujejo nobenega soglasja. To ne drži, ne glede na to, za kakšno dejavnost gre, je tričetrtinsko soglasje za zdaj potrebno. 

Zakon v tem pogledu napačno razumejo tudi zato, ker pri registraciji s.p. na točki Vem ali AJPES, ni treba priložiti zbranih soglasij, pa čeprav bo s.p. registriran na naslovu v stanovanju v bloku. Če s.p. registrira lastnik stanovanja, mora le dokazati, da je v resnici lastnik, če pa ga želi registrirati najemnik, pa mora imeti overjeno izjavo lastnika, najemna pogodba ne zadostuje. 

Ker je zbiranje soglasij pogosto mukotrpno delo, ki se lahko konča tudi brez želenega rezultata, je vse več pozivov, da bi stanovanjsko zakonodajo spremenili tako, da za opravljanje mirnih, denimo, prej naštetih dejavnosti, soglasje ne bi bilo več potrebno. 

V novi stanovanjski zakonodaji bodo o soglasju razmislili

Poziv je razumljiv tudi v luči vse bolj množičnega dela od doma. Zakonodaja, ki ureja delovna razmerja, namreč za delo od doma nikjer ne omenja soglasja etažnih lastnikov. Če se delodajalec in zaposleni dogovorita za delo od doma, ga bo slednji lahko opravljal, ne da bi zato pridobil soglasje etažnih lastnikov. Torej, če prevajaš doma, hkrati pa se zaposlen v nekem prevajalskem podjetju, soglasja ne potrebuješ, če pa prevajaš doma in imaš zato registriran s. p. ali pa kakšno drugo obliko dejavnosti, pa potrebuješ soglasje. 

Na pobude, da za opravljanje mirnih dejavnosti, pri katerih ni predvidenih obiskov strank na naslovu podjetja, ne bi bilo potrebno soglasje etažnih lastnikov, tako kot ni potrebno za opravljanje dela na domu, se je odzvalo tudi pristojno ministrstvo za okolje in prostor. 

„Ministrstvo za okolje in prostor je s predlogom, da naj zbiranje soglasij etažnih lastnikov in obveščanje upravnika ne bo obvezno za dejavnosti, ki stanovalcev ne motijo pri mirni rabi stanovanjskih enot (ne povzročajo hrupa, smradu, tresljajev) in ne povzročajo čezmerne obremenitve skupnih delov stanovanjske stavbe (stranke, obiskovalci), seznanjeno in bo v primeru priprave sistemskih sprememb stanovanjske zakonodaje preučilo smotrnost vključitve predloga med spremembe,“ so napisali na portalu Predlagam vladi.

Več o bivanju preberite tukaj.

Komentarjev 4
  • sllcapital 11:09 27.junij 2021.

    Ste poskušali brez uspeha dobiti posojila pri bankah? Nujno potrebujete denar, da se rešite dolga? Potrebujete denar za širitev ali ustanovitev lastnega podjetja? Odobravamo posojila v trdem denarju in vse druge vrste posojil z obrestno mero od 3% do 5%. ...prikaži več NationWide odobravamo posojila v razponu od 3.000,00 DO 100 milijonov USD / POUNDS / EURO. 100% financiramo in z LTV 75% -85% za nakup nepremičnine, odgovorite na to WhatsApp: +447451280545 ali e-pošto: sllcapitaluk@gmail.com

  • Avatar nadine20
    nadine20 17:28 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI

  • sandi76 08:30 15.julij 2020.

    Večji problem vidim v tem, da lastniki npr. ne dajejo soglasij za menjavo dimniških sistemov. Tako prihaja do tega, da lastniki, ki bi radi zamenjali peči zaradi dotrajanosti, tega ne morejo storiti, niti ob tem izkoristiti subvencije. Lastniki problem ignorirajo, ...prikaži več se ne odzivajo , drugi pa ostanejo nemočni, kljub temu, da bi to želeli.

Sorodne novice