Pod streho
2486 ogledov

Če ste v trendu pri ogrevanju in hlajenju, morate imeti teh 5

Energijska hiša
Med sistemi ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, ki bodo zaznamovali letošnje leto, jih izpostavljamo 5, ki jih morate poznati ali pa celo imeti.

Proizvajalci opreme in sistemov za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje vse čas vlagajo v razvoj novih tehnologij, ki gredo v smeri večje učinkovitosti, predvsem pa v ospredje stopajo pametni sistemi in rešitve.

Nekatere od novosti, ki zaznamujejo letošnje trende, in na katerih bodo proizvajalci gradili tudi v prihodnje, so dostopne tudi že pri nas. Denimo hibridni sistemi toplotnih črpalk, klimatske naprave, ki izkoriščajo zemeljski plin in solarno energijo, pa pametni sistemi, ki samodejno uravnavajo ogrevanje in hlajenje, s čimer omogočajo preprosto in učinkovito upravljanje rabe energije.

1. Consko ogrevanje in hlajenje

Consko ogrevanje omogoča prilagajanje temperature v posameznih prostorih glede na trenutne potrebe. Ogrevalni sistem je treba razdeliti na cone. Upravlja se prek pametnih termostatov na radiatorjih ali prek talnega gretja na daljavo, kar pomeni, da ni več treba ročno nastavljati termostatov na radiatorju niti posametnih termostatov v prostoru. Namen conskega ogrevanja je varčevanje z energijo in udobje, saj lahko zelo preprosto prostore, za katere želimo, da so bolj hladni, denimo spalnice ali pa sobe za goste, ki so prazne, ogrevamo manj kot otroške sobe, kopalnice in bivalne prostore. 

Pametni termostat | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Pametni termostati in senzorji

Pametni elementi v sistemih ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, kot so senzorji, termostati in termostatski ventili, ki jih lahko daljinsko nadzirajo aplikacije pametnih telefonov, so vse pogostejši. Predvsem zanimivi so senzorji, ki so del senzorsko aktiviranih ogrevalnih, prezračevalnih in klimatskih naprav, saj zaznavajo gibanje in s tem število ljudi v prostoru, na podlagi česar samodejno regulirajo moč delovanja naprave. Ti senzorji omogočajo ogrevanje, hlajenje in prezračevanje le tistih delov stavbe, ki so v uporabi. Tako je raba energije prilagojena trenutnim potrebam.

3. Hibridne toplotne črpalke

Hibridne toplotne črpalke, ki za delovanje zajemajo ali uporabljajo dva različna vira energije, so trend, ki izpodriva klasične toplotne črpalke z enim virom energije. Pri tem lahko uporabljajo dva vira iz okolja, na primer zrak in toploto zemlje, največkrat pa proizvajalci v toplotni črpalki kombinirajo zrak in zemeljski plin. Takšne toplotne črpalke so bolj učinkovite, saj glede na dane razmere izkoriščajo energijo tistega vira, ki je cenejši. Ob višjih zunanjih temperaturah bo to zrak, ob nižjih pa toplota zemlje ali zemeljski plin. Raba energije takšne toplotne črpalke je zato manjša.

Hibridna toplotna črpalka | Avtor: arhiv Remih arhiv Remih

Toplotne črpalke vse bolj tudi nadomeščajo klasične klimatske naprave, saj je večina že reverzibilnih, kar pomeni, da jih poleti lahko uporabljamo za hlajenje prostorov. V tem primeru so bolj učinkovite tiste, ki izkoriščajo toplote zemlje, saj ta s svojimi približno 8 stopinjami Celzija poleti deluje kot hladilnik.

Toplotna črpalka Toplotne črpalke Pod streho Toplotne črpalke so bolj učinkovite, novost so hibridni sistemi

4. Klimatske naprave, ki jih poganja led

Ena od večjih novosti so klimatske naprave, ki delujejo tako, da v mirovanju, ponoči, vodo spreminjajo v led, podnevi pa tega uporabijo za hlajenje namesto klasičnega kompresorja. Rezultat tega je 30 odstotkov nižja raba energije v primerjavi s klasično klimo. Vendar so za zdaj hišne različice sposobne ustvariti le toliko ledu, da lahko podnevi delujejo največ do šest ur.

Klima, ki deluje na led | Avtor: arhiv ice-energy arhiv ice-energy

Tudi klimatska naprava, ki izkorišča energijo zemeljskega plina, ali pa hibridna naprava, ki prek sončnih celic izkorišča sončno energijo, je energijsko bolj učinkovita, kot tista, ki za delovanje izkorišča zgolj elektriko. Stroški hlajenja ali ogrevanja so zato nižji, poleg tega pa imajo te naprave manj gibljivih delov in zato potrebujejo manj vzdrževanja. 

Solarna klima | Avtor: arhiv LG arhiv LG

5. Vroča voda v trenutku in na zahtevo

Vroča voda, ki se segreva v klasičnih bojlerjih ali zalogovnikih, ki so del ogrevalnega sistema, bo iz pipe pritekla šele čez nekaj trenutkov, do takrat pa bo v nič steklo več litrov  hladne pitne vode. Pretočni grelci ogrejejo le toliko vode, kot je v trenutku uporabnik potrebuje, torej je ne ogrevajo na zalogo. To tudi pomeni, da iz pipe takoj priteče topla voda. Sistem zagotavlja manjšo rabo energije, ker ne segreva velikih količin vode v zalogovniku ali bojlerju, hkrati pa varčuje z vodo na sploh. Izračuni so pokazali, da zaradi takojšnega dotoka tople vode gospodinjstvo v enem letu lahko privarčuje do 12.000 litrov hladne vode.

Več o gradnji, obnovi in energiji ter izkušnjah o njih najdete tukaj.

Pametne hiše Pametna napeljava Pod streho Pametne hiše: udobne in energijsko varčne
Klime Klimatske naprave Pod streho Izbira klime za hlajenje in ogrevanje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.