Pod streho
121 ogledov

DZ soglasno podprl novelo zakona o oskrbi s plini

plinski kotel Profimedia
Poslanci so na današnji izredni seji s 83 glasovi za in nobenim proti podprli vladni predlog novele zakona o oskrbi s plini. Novela po pojasnilih infrastrukturnega ministra Bojana Kumra ureja stanje na trgu s plini, do katerega je prišlo zaradi zaostrenih energetskih razmer po celi Evropi in širše.

Novela dopolnjuje pojme z dopolnitvijo gospodinjskega odjemalca. Določa tudi odjemalca osnovne oskrbe, kjer poleg gospodinjskega in malega poslovnega odjemalca dodaja skupne kotlovnice, ki oskrbujejo gospodinjstva oz. skupnega gospodinjskega odjemalca. S tem odgovarja na težave, ko so bili v minuli zimi ti odjemalci uvrščeni med poslovne in so tako plačevali bistveno višje cene ogrevanja.

Za prostovoljno izbiro odjemalca je ob tem kot obvezna ponudba pri vseh dobaviteljih uvedena osnovna oskrba za tiste, ki nimajo ali ne morejo pridobiti dobavitelja plina. Ceno plina za osnovno oskrbo bi dobavitelj določil glede na značilnost odjema odjemalcev osnovne oskrbe in ne bi smela presegati mejne povprečne nakupne cene plina na izravnalnem trgu.

Za primer, da dobavitelj zaradi zaostrenih pogojev poslovanja preneha poslovati, predlog prinaša institut nadomestne oskrbe s plinom kot začasno storitev oskrbe odjemalcev za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in skupne gospodinjske odjemalce, dokler ti ne pridobijo novega dobavitelja. Cena nadomestne oskrbe s plinom bi bila omejena.

Koalicija je z dopolnilom v noveli zakona razširila tudi definicijo zaščitenih odjemalcev na skupne gospodinjske odjemalce, vrtce, osnovne šole in zdravstvene domove, tako da bodo ti po novem tudi deležni in upravičeni do nadomestne in osnovne oskrbe po tem zakonu.

Zakon prinaša tudi obveznost vzpostavitve enotnega informacijskega sistema, namenjenega izmenjavi podatkov na trgu s plinom med družbo Plinovodi kot sistemskim operaterjem in dobavitelji plina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice