Pod streho > Varčna hiša
11062 ogledov

Ekstremne razmere na trgu: Rekordne cene elektrike in zemeljskega plina

Električna vtičnica Profimedia
Zaradi povečanega povpraševanja po okrevanju gospodarstva, nizkih zalog plina in rasti cen emisijskih kuponov gredo cene energentov v nebo.

Val visokih cen bo slej kot prej prešel tudi na cene energije za gospodinjstva

V Gospodarski zbornici Slovenije so zaskrbljeni nad enormno rastjo cen energentov. Kot pravijo, se je cena električne energije letos podvojila, cena zemeljskega plina pa se je povečala skoraj za trikratnik. Ocenjujejo, da se bo morala vključiti država, saj slovensko gospodarsko okolje, tako GZS, postaja "izjemno nezanesljivo in ni v oporo konkurenčnosti v razburkanem mednarodnem okolju".

"Zakupi energije s strani industrije za leto 2022 in 2023 so zaradi visokih cen energentov minimalni, na kar opozarjajo tudi dobavitelji energije. Dejstvo je, da bo val visokih cen slej kot prej prešel tudi na cene energije za gospodinjstva. In to še preden se je energetski prehod sploh pričel," opozarjajo.

Razloge za dvig cen vidijo v več dejavnikih: povečanem povpraševanju, nizkih zalogah plina ter v rasti cen emisijskih kuponov, ki zadnji mesec presega 60 € /tono CO2. "Ne izključujemo niti možnosti, da so v ozadju tudi špekulativni vzroki," dodajajo.

Zaradi visokih cen energentov bi se lahko podražila tudi hrana

Podražitve energentov pa povzročajo ogromne težave za slovensko industrijo, ki porabi skoraj polovico vse električne energije in skoraj 90 odstotkov zemeljskega plina. Prav zaradi rekordno visokih cen slednjega so po navedbah GZS nekatera energetsko intenzivna podjetja prisiljena omejevati proizvodnjo.

"To povzroča motnje v svetovnih dobavnih verigah v nekaterih sektorjih, kot je na primer prehrambeni, kar bo povzročilo višje stroške, ki se bodo prenesli na končne potrošnike. Visoke cene energentov lahko ustavijo proizvodnjo v nekaterih najbolj energetsko intenzivnih dejavnostih, o čemer že beremo v tujini in o čemer nas opozarjajo nekateri člani tudi že v Sloveniji," opozarjajo.

elektrika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tako usklajene in močne rasti cen energentov v zadnjih dvajsetih letih ne pomni

Poleg tega energetsko intenzivna podjetja načeloma za leto ali dve vnaprej zakupijo določeno količino energije po dogovorjeni ceni, a kot pravijo na GZS, se letos zaradi hitre rasti cen v teh razmerah za nakup ne odločajo, saj upajo na padec cen.

Pa je ta na obzorju? "Veliko ljudi me sprašuje, kam bodo šle cene, a nimam pojma. Sprašujejo me, kje je vrh, a dokler se trendi ne bodo obrnili, se tudi cene energentov ne bodo obrnile," je na 23. energetski konferenci, ki je v Portorožu potekala 20. in 21. septembra, dejal Boštjan Bandelj, direktor podjetja za trgovanje z emisijskimi kuponi Belektron. Kot je dodal, so nihanja cen na trgu izjemno intenzivna, tako usklajene in močne rasti cen vseh energentov pa v zadnjih dvajsetih letih ne pomni.

Zaradi rasti cen plina je po njegovi oceni na evropskem trgu bolj dobičkonosno kuriti premog. Opozoril je tudi na razmere na nemški borzi, kjer je cena za megavatno uro elektrike z dobavo v prihodnjem letu presegla sto evrov, kar je bilo, tako Bandelj, še pred letom dni nepredstavljivo.

Poleti smo proizvedli manj električne energije kot lani

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so se cene zemeljskega plina v drugem četrtletju 2021 za gospodinjske odjemalce povišale za 3 odstotke v primerjavi s prvim četrtletjem, cene električne energije pa za 7 odstotkov. Je pa bila po njihovih podatkih cena zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce v Sloveniji v drugem polletju 2020 kar za 13 odstotkov višja od povprečja v celotni EU.

Poleg tega je bila v Sloveniji neto proizvodnja električne energije v juniju, juliju in avgustu 2021 nižja kot v enakem obdobju lani.

Ne le energenti, dražijo se tudi surovine in posledično osnovni gradbeni materiali (več na povezavi) ter nepremičnine, ki so se v drugem četrtletju glede na četrtletje prej podražile za 4,5 odstotka. Gre za najvišjo podražitev po drugem četrtletju 2011.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • dare326 16:58 30.september 2021.

    Prebivalci imajo na bankah preveč denarja in ga je treba pobrati.

  • rd2dmk2 09:31 30.september 2021.

    ne kregat Grete. kregajte Vizjak in njemu podobne.. a je Petrol v državni lasti ? no ? je država zapufana , ko je talala vse naokrog pa še vsi hočejo za naprej.. PCT je v veljavi, gospodarstvo pa ne dela ...prikaži več s polno paro glejte storitveni sektor, ampak hočejo pa še in še subvencij.. davkov ni.. pa še ukinejo račune.men verjemite da boste travco na vrtu prekopal pa kropir sadil.. pa ID4 po šel od hiše.. pa kiperbuš po spet gorel. kje pa mislite da EU dobi miljarde za vsa darila ?

  • molka 09:03 30.september 2021.

    zato ker si morjo nabrat miljarde za v svoj zep lopovi

Sorodne novice