Pod streho
2461 ogledov

Za neoporečno vodo iz pip dodatnih 150 evrov na leto

Pitna voda Profimedia
V Sloveniji naj bi imeli kakovostno vodo iz pip, ali je vgradnja dodatnih filtrov za čiščenje vode sploh smiselna?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsako leto izvede monitoring pitne vode v Sloveniji, s katerim ugotavlja oziroma preverja, ali je njena kakovost skladna s predpisi iz pravilnika o pitni vodi. V njihovem zadnjem poročilu za leto 2017 lahko preberemo, da je velika večina vode neoporečne, ali pa vsaj ne vsebuje presežnih količin primesi in drugih kontaminentov. 

Vendar pa v poročilu lahko preberemo tudi, da je voda v državi pogosto motna, na nekaterih področjih pa občasno ali stalno vsebuje mikroorganizme, pesticide, nitrate, kovine v količinah, ki presegajo dovoljeno mejo, torej ta voda ni skladna s predpisom o pitni vodi.

Kakovost vode lahko izboljšamo

Ali lahko sami izboljšamo kakovost vode in zagotovimo, da bo ta neoporečna, ne glede na to, kakšno nam po javnih vodovodnih ceveh pošiljajo distributerji? Popolnega jamstva ni, zagotovo pa lahko z vgradnjo dodatnih prečiščevalnih filtrov kakovost vode, preden priteče iz pipe, izboljšamo. 

Filter za vodo | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponudba najrazličnejših filtrov za čiščenje vode v gospodinjstvu je izjemno velika. Pogosto je težava, kaj sploh izbrati. A ni tako zahtevno, kot je morda videti. Vgraditi je treba vsaj dva filtra, če jima dodamo še magnetni nevtralizator, pa se bomo rešili še trdovratnega in nadležnega vodnega kamna.

Trije filtri za popolno očiščenje

Izbira filtrov je odvisna od tega, kaj želimo doseči, oziroma, kaj želimo iz vode odstraniti. Za odstranjevanje morebitnih majhnih delcev peska, mulja, mivke, železa potrebujemo mehanski filter, ta je namenjen tudi temu, da vodo pripravi na nadaljnje čiščenje. Filter z aktivnim ogljem bomo izbrali, če želimo iz vode odstraniti slab vonj in okus ter motnost, poleg tega pa zadrži pesticide, hormone, klor, kloroform, težke kovine in druge spojine, ki so lahko prisotne v vodi. Za odstranjevanje mikroorganizmov pa bomo izbrali UV-filter. Za odstranjevanje vodnega kamna potrebujemo še nevtralizator vodnega kamna.

Filtri se razlikujejo po velikosti, ta vpliva na zmogljivost čiščenja, ločijo se po stopnji, da katere so sposobni očistiti vodo ali iz nje odstraniti primesi in kontaminente. Najboljši mehanski filtri so sposobni prestreči delce, velike zgolj en mikometer, v povprečju pa odstranjujejo pet in več mikronov velike delce. Da lahko rečemo, da je stopnja očiščenosti res kakovostna, morajo filtri iz vode odstraniti vsaj 99,95 odstotka delcev, velikih pet mikronov. 

Filter za vodo | Avtor: Profimedia Profimedia

Filtri z aktivnim ogljem se razlikujejo po tem, kakšno je oglje, med boljšimi so tisti, ki so narejeni iz kokosovega oglja. Filtri so lahko v obliki granul, lahko pa gre za sintrano zgoščeno oglje. Oglje zaradi svojega negativnega naboja privlači molekule nečistoč in kemičnih snovi v pitni vodi. 

Ultravijolični filtri z valovno dolžino ultravijolične svetlobe vplivajo na DNK mikroorganizmov, tako da jih poškodujejo in uničijo. Gre za učinkovit postopek uničenja MO v vodi, ki nima nobenih stranskih učinkov. 

Najboljše je centralno čiščenje vode

Filtre je najbolje namestiti na glavno vodovodno cev takoj za merilnim mestom, tako da se skozi njih prečisti prav vsa voda, ki priteče iz pip, in tudi tista, ki gre neposredno do posameznih gospodinjskih aparatov, ki za delovanje potrebujejo tudi vodo. 

Nameščamo jih lahko posamično in po potrebi dodajamo nove, lahko pa se odločimo za vgradnjo filtrnega sistema, ki je sestavljen iz dveh ali treh filtrov. Vedno si morajo slediti tako, da je na začetku mehanski filter, sledita pa filter z aktivni ogljem in UV-filter. Običajno za učinkovito čiščenje vode zadostujeta že prva dva. 

V stanovanjih pa lahko filtre namestimo na cev pod pomivalnim koritom v kuhinji in umivalnikom v kopalnici, pred ročko za prho in pred posamezne gospodinjske aparate, ki potrebujejo vodo. V tem primeru izberemo za to prilagojene filtre, ki so manjši. 

Filtre je treba zamenjati enkrat ali dvakrat na leto

Filtre je priporočljivo zamenjati vsaj enkrat na leto, pogostost menjave pa je odvisna od količine vode, ki jo morata filtra prečistiti, in njene obremenjenosti z nesnagami in drugimi kontaminenti.

Filter za vodo | Avtor: Profimedia Profimedia

Cene filtrov so različne, za bolj kakovostne in večje, ki vsebujejo vsaj dva filtra, je treba odšteti 90 do 130 evrov, za sestav treh zaporednih filtrov pa od 100 do 250 evrov. K strošku je v naslednjih letih treba prišteti še nove filtrne vložke. Manjše je treba zamenjati vsaka dva meseca, njihova cena pa je od 15 do 20 evrov, če imamo tri filtre, torej 120 evrov na leto. 

Vložke filtrov večjih zmogljivosti se zamenja vsaj enkrat na leto, njihova cena pa je okoli 50 evrov, torej na leto 100 evrov za dva oziroma 150 za tri filtre. 

Vodni kamen | Avtor: Profimedia Profimedia
Centralni nevtralizator vodnega kamna

Za na glavno vodovodno cev tik za filtri pa je pametno namestiti še nevtralizator vodnega kamna. Lahko pa ga tako kot filtre namestimo tudi pred posamezne porabnike vode. 

Magnetni nevtralizator vodnega kamna sicer ne odstranjuje, spreminja pa njegovo obliko. Ko voda potuje skozi nevtralizator, potuje skozi močno magnetno polje, ki preprečuje kristalizacijo v kalcitni obliki. V tej obliki se vodni kamen namreč nalaga na cevi in grelce, s katerih ga je zelo težko ali pa nemogoče odstraniti. 

Magnetni nevtralizator za vodni kamen | Avtor: Dezzen Dezzen

Po prehodu skozi nevtralizator pa nastane igličasta oblika, ki tvori mehak vodni kamen, ta se ne nalaga na površine. Če se na nekaterih mestih kljub temu ustavi in posuši, ga lahko s površin preprosto obrišemo s krpo. Magnetni nevtralizatorji, odvisno od velikosti, stanejo od 50 do 100 evrov. 

Več o opremljanju in urejanju doma najdete tukaj.
 

Komentarjev 2
  • thomas5 15:53 14.julij 2020.

    Poskusite tole: http://www.VedaFilter.com

  • sam50 08:25 23.avgust 2019.

    Pri že tako pre-visokih cen vode bi morali koncesionarji poskrbeti vsaj za kvaliteto- ampak najlažje je ob vsakem dežju napisti na nek medij par besed o prekuhavanju in zaščiti sebe,poškodbe na vodih in pipah zaradi slabo prečiščene distribuirane vode trpi ...prikaži več tako ali tako posameznik,sedaj pa bi moral vsak sam namestiti še filtracijo,ki stane vsaj 150 evrov letno,medtem pa je država skoraj zabranila uporabljati vaške vodovode in zbirnike voda,ki so bili neprimerno boljši od javnih vodovodov....

Sorodne novice