Pod streho > Gradimo & obnavljamo
942 ogledov

Prijavite se lahko na brezplačne meritve plina, ki povzroča raka na plučih

Radon Dezzen
Tudi letos bodo pristojni izvajali brezplačne meritve izjemno nevarnega radona, ki je povzročitelj desetine vseh pljučnih rakov.

Uprava za varstvo pred sevanji se je letos že četrto leto zapored lotila izvajanja meritev prisotnosti radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na območjih z več radona, ter v šolah in vrtcih po Sloveniji. Meritve tudi letos izvaja Zavod za varstvo pri delu, v zasebnih hišah in stanovanjih pa švedsko podjetje Radonova.

Občine, v katerih bodo potekale brezplačne meritve

Meritve izvajajo predvsem v tistih občinah, ki so na območjih z več radona, med te pa spadajo občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

Ob tem lahko meritve dodatno izvajajo tudi na območjih občin Brda, Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Prijavite se, število meritev je omejeno

Država bo tako letos financirala 480 meritev v bivalnih prostorih, ki so v kleti, pritličju ali prvem nadstropju, saj tam pričakujejo povišane koncentracije radona. 

Za merjenje radona ponavadi izberejo bivalni prostor, v katerem se ljudje zadržujejo največ časa. Rezultat meritve je povprečna koncentracija radona v danem obdobju, iz katere izračunajo, kolikšno dozo sevanja človek prejme med bivanjem v objektu.

Zainteresirani posamezniki iz omenjenih občin lahko več informacij dobijo na povezavi www.radon-resitve.si/radon2021, kjer se lahko tudi prijavijo, ob tem pa na pristojni upravi opozarjajo, da je število meritev omejeno.

Meritve potekajo od dva do tri mesece

Meritev radona se izvede s pasivnim detektorjem, ki ga tisti, pri katerem se izvajajo meritve, dobi po pošti in ga za 60 do 90 dni pusti na primernem mestu v svojem domu v skladu s priloženimi navodili. Detektor naj ostane na istem mestu celoten čas meritve. Rezultat odčitajo v akreditiranem laboratoriju. 

Pri tem sta vrsta in obseg meritev izbrana tako, da lahko ocenijo izpostavljenost delavcev ali prebivalcev in presodijo potrebo po ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti. Izvajalec meritev ob tem vsako leto pripravi poročilo, v katerem predstavi rezultate in ugotovitve.

Zgornja meja je 300 bekerelov na kubični meter

Radon je radioaktivni žlahtni plin naravnega izvora. Večinoma je glavni vir naravnega sevanja v bivalnem in delovnem okolju ter v povprečju prispeva več kot polovico efektivne doze, ki jo prejmemo od vseh naravnih virov ionizirajočih sevanj. V prostore prodira predvsem iz zemeljskih tal skozi razne odprtine, kot so jaški, odtoki, špranje ali razpoke.

Med drugim omenjeni plin povzroči približno desetino vseh primerov pljučnih rakov, zato mednarodna stroka v zadnjem času vse več pozornosti namenja ukrepom za zmanjšanje izpostavljenosti radonu. Referenčna raven koncentracije, pod katero ukrepi za njegovo zmanjševanje načeloma niso potrebni, je 300 bekerelov na kubični meter.

Na leto zaradi radona umre več kot 100 ljudi

Vse novogradnje, v katerih so bivalni ali delovni prostori, morajo biti načrtovane in izvedene tako, da v njih koncentracije radona ne presegajo omenjene referenčne ravni, zato je pristojna uprava v sodelovanju z Zavodom za gradbeništvo Slovenije izdelala smernice za gradnjo radonsko varnih novih stavb.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) ocenjuje, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov. V Sloveniji letno za pljučnim rakom zboli več kot 1300 ljudi, umre pa skoraj 1200. To pomeni, da zaradi radona v Sloveniji umre več kot 100 ljudi letno.
 

 
Komentarjev 2
  • JZekspert 16:17 02.marec 2021.

    Vi ste rahlo debilni s tole novico, 2%-3% rakov zaradi radona ni 10 %, a ste kaj preverili svoje številke, poleg tega je rak na pljučih, ne plučih!! Mimogrede, 90% rakov na pljučih (poleg vsaj 16 drugih vrst raka) povzroča ...prikaži veča tobačni dim: aktivno in pasivno kajenje, vse ostalo so zelo marginalni vzroki!! A tega pa ne smete takole direktno omenjati, kaj??

  • Mesija_se_vraca 11:11 02.marec 2021.

    Kaj vam je, raka več ni, debili blentavi, je samo še NOVI corona virus, covid-19. Zakaj potem meritve?

Sorodne novice