Pod streho > Gradimo & obnavljamo
89102 ogledov

Črne gradnje rušijo kot po tekočem traku

Rušenje Profimedia
V manj kot petih letih so začeli več kot 7000 postopkov rušenja in izdali za okli osem milijonov evrov kazni.

Na Hrvaškem nadaljujejo boj zoper nezakonite gradnje. Po poletnem premoru vnovič rušijo na dalmatinskem otoku Čiovo, kot poroča Slobodna Dalmacija bagrov podjetja iz Pulja, ki ga je najel državni inšpektorat, ni zaustavil niti močan naliv. To je tretja od 32 hiš, ki s na tem otoku zgrajene na črno. Prvo hišo so porušili švedskemu državljanu. 

A tu se ne bodo ustavili, sledilo bo rušenje črnih gradenj v vasi Vinišće pri Trogirju in na otoku Brač. Letos so pri sosedih skupno porušili 313 nezakonito zgrajenih objektov, kažejo podatki hrvaškega državnega inšpektorata.

Na otoku Čiovo na območju občine Okrug trenutno rušijo 11 nezakonito zgrajenih hiš. Državni inšpektorat je rušenje črnih gradenj v tej občini začel že v začetku junija, med turistično sezono pa ga je prekinil.

"Po naši evidenci je na območju občine Okrug 38 nezakonito zgrajenih objektov, vse njihove lastnike pa smo pred gradnjo opozorili na nezakonitost," je v četrtek za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal župan občine Ivica Radić.

Gradbena inšpekcija je po poročanju Hrvatskega radia hrvaške javne radiotelevizije HRT letos na območju celotne države opravila 3700 inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji so izdali 457 denarnih kazni v skupni višini 3,28 milijona evrov. Zaradi nezakonite gradnje na zaščitenih območjih so vložili tudi 49 kazenskih ovadb.

Od aprila 2019 do junija letos so gradbeni inšpektorji po podatkih državnega inšpektorata opravili več kot 32.000 nadzorov in začeli več kot 7000 postopkov rušenja. Skupno so doslej izdali za okoli osem milijonov evrov kazni lastnikom oz. vlagateljem, ki črnih gradenj niso porušili sami, kot zahteva zakon.
 

Komentarjev 9
  • CuloKafra 05:38 28.november 2023.

    Poznam objekt, ki ga nikakor ne uspe zrušiti. Namreč opankovičev drekovod C0. Hrčki bi hitro naredili temu konec.

  • jakec1575 07:00 25.november 2023.

    Kradezejevci se ne bojijo. Sicer pa pri nas lahko vsak gradi kar hoce. Kdaj smo zrusili kaj? Vedno je revez ubogi in nima kam. Celo drzavo imamo posrano s crnimi gradnjami. Potem pa legaliziramo.

  • Lion0077 15:51 24.november 2023.

    Turku se smeji. 😂 😂 😂 Dobr, da je v tej zabačeni Sloveniji, ker drugače ne bi blo nč od sušilnice....