Pod streho > Gradimo & obnavljamo
26262 ogledov

Pozor, tako vas lahko olupi dimnikar

Potne stroške lahko dimnikarji zaračunajo le, če najavljenega obiska ne odpovest Žurnal24 main
Naši bralki je dimnikar za dve storitvi zaračunal skoraj 40 evrov, čeprav bi bil račun zanju lahko največ 23 evrov. Najvišje cene dimnikarskih storitev so namreč omejene in natančno določene. Preverili smo, koliko vam lahko dimnikar zaračuna za nekatere najbolj pogoste storitve.

"Čeprav je bil letos račun za dimnikarja nižji kot lani, saj je opravil manj storitev, se mi je nekaj zdelo čudno. Še dobro, da sem imela spravljen lanski račun in tako ugotovila, da mi je letos zaračunal več, kot bi mi smel," nam je sporočila bralka, ki ni želela biti imenovana. "Pri dveh postavkah, ki sta bili enaki kot lani, je bila cena bistveno višja, potem sem ugotovila, da se cene niso dvignile, ampak me je dimnikar prinesel okrog," je še dodala.  

V konkretnem primeru bralke je dimnikarska služba dve storitvi zaračunala preveč:

  • za redni pregled centralne kurilne naprave in dimovodne naprave do 50kW lahko dimnikar zaračuna največ 15 minut, to pa pomnoži s 33 evrov, kolikor je najvišja dovoljena cena ure. Cena je tako lahko največ 8,25 evra, z DDV pa 10,07 evra. Dimnikar je bralki zaračunal 14,70 evra, z DDV 17,93 evra. 
  • Obdelovanje evidenc lahko zaračuna le enkrat na leto, torej pri prvem obisku v kurilni sezoni, za to storitev se prizna 20 minut dela. Cena je tako lahko največ 11 evrov, z DDV 13,42 evra. Dimnikar pa je bralki zaračunal 18 evrov, z DDV 21,96 evra. 

Druge storitve so bile zaračunane pravilno. Dimnikarja je poklicala in ga soočila z ugotovitvami, po njenih besedah ji je odgovoril, da se je letos vse podražilo, gorivo, hrana, ogrevanje, zato so tudi dimnikarske storitve dražje. 

Z njegovim odgovorom ni bila zadovoljna, zato je poklicala še dimnikarsko podjetje, pri katerem dimnikar dela, a jih tudi po dveh dneh vztrajnega klicanja ni priklicala, zato se je obrnila na nas. Poleg tega želi ljudi opozoriti, naj preverijo, kaj in koliko jim zaračuna dimnikar. Če ne bi imela shranjenega lanskega računa, namreč tudi sama ne bi imela pojma, koliko bi ji smel zaračunati. 

Cena dimnikarskih storitev je natančno določena 

Za dimnikarske storitve je s sklepom vlade določena najvišja dovoljena cena ure dela, poleg tega pa so natančno določeni časovni normativi, torej koliko časa lahko dimnikar zaračuna za določeno storitev. To je določeno v pravilniku o časovnih normativih za posamezne storitve in sklope dimnikarskih storitev in podrobnejši vsebini cenika ter višini potnih stroškov. 

Tako kot lani tudi letos velja sklep, po katerem lahko dimnikarska služba za uro dela zaračuna največ 33 evrov brez DDV. Tudi časovni normativi se niso spremenili. To so potrdili tudi na tržnem inšpektoratu, kjer so pristojni za nadzor nad zaračunavanjem dimnikarskih storitev. 

"Dimnikarska družba določi ceno posameznih storitev v skladu s sklepom, pri čemer cena posamezne storitve ne sme biti višja kot 33 evrov na uro brez DDV (40,26 EUR na uro z DDV), in upoštevajoč časovne normative za posamezne dimnikarske storitve izračuna zneske za izvedene dimnikarske storitve, ki jih upošteva pri izdaji računov.“ 

Globa za podjetje je od 800 do 1200 evrov

Podatka o številu prijav glede zaračunavanja dimnikarskih storitev na tržnem inšpektoratu nimajo, saj vodijo le evidenco vseh prijav, ne pa prijav po posameznih področjih. 

Za neupoštevnje predpisov pa dimnikarske družbe čaka globa. Če dimnikarska družba pri zaračunavanju dimnikarskih storitev ne upošteva sklepa vlade glede cene dimnikarskih storitev ali če nima objavljenega cenika, je to prekršek, za katerega je predpisana globa od 800 do 1200 evrov za dimnikarsko družbo, so poiasnili na inšpektoratu. 

Podjetje meni, da so naša vprašanja pavšalne obtožbe

Dimnikarsko podjetje O.R. Inženiring, za katerega dela dimnikar, ki je obiskal bralko, je na naša vprašanja o napačno zaračunanih storitvah najprej odgovorilo, da so sredi inšpekcijskega nadzora in da na vprašanja ne morejo odgovoriti. 

Pet dni kasneje pa poslalo še en odgovor, v katerem so zapisali, da so naša vprašanja, ki temeljijo na izdanem računu, neutemeljene in pavšalne obtožbe, hkrati pa dodali, da se na reklamacije ali vprašanja strank hitro odzovejo in jih rešujejo v obojestranko zadovoljstvo ter še, da bi v primeru napačnega obračuna denar nemudoma vrnili. "V vaših vprašanjih so vsebovane neutemeljene in pavšalne obtožbe ter insinuacije, ki jih v celoti zavračamo. Po našem vedenju vseskozi poslujemo zakonito, tudi svoje storitve zaračunavamo v skladu s predpisi. Vsaka naša stranka za opravljeno storitev prejme račun, na katerem so specificirane postavke. Na vsa vprašanja strank in njihove reklamacije se hitro odzovemo in morebitne nesporazume sproti rešujemo v obojestransko zadovoljstvo. V primeru napačnega obračuna z naše strani bi stranki brez odlašanja vrnili denar. Vašo bralko, ki naj bi bila po vaših besedah naša stranka, zato vabimo, da se s svojimi vprašanji in z računom obrne na nas," so zapisali.  

Bralka jih je večkrat poskušala priklicati, a do zdaj ni bila uspešna, smo ji pa predlagali, naj jim pošlje sporočilo še po elektronski pošti. 

Preverili smo, koliko največ lahko dimnikarji zaračunajo za nekatere najbolj pogoste storitve. 

Takšne so lahko najvišje cene dimnikarskih storitev:

  • redni pregled kurilne in dimovodne naprave: 15 minut, cena 8,25 evra,
  • redno mehansko čiščenje dimovodne naprave: 25 minut, cena 13,75 evra,
  • redno mehansko čiščenje male kurilne naprave na tekoče, plinasto gorivo: 44 minut, cena 24,20 evra,
  • redno mehansko čiščenje male kurilne naprave na trdno gorivo: 36 minut, cena 19,80 evra,
  • redno mehansko čiščenje dimovodne in male kurilne naprave na tekoča, plinasta in trdna goriva: 47 minut, cena 25,85,
  • redno mehansko čiščenje male specialne kurilne naprave na trdno gorivo : 64 minut, cena 35,20 evra,
  • redno mehansko čiščenje dimovodne in male specialne kurilne naprave na trdno gorivo: 75 minut, cena 41,25 evra,
  • prve, občasne, izredne meritve emisij snovi z dimnimi plini (tekoče in plinasto gorivo): 29 minut, cena 15,95 evra,
  • prve, občasne, izredne meritve emisij snovi z dimnimi plini (trda goriva): po porabljenem času, a ne več kot 60 minut, cena največ 33 evrov, 
  • informiranje uporabnika o energetski učinkovitosti malih kurilnih naprav in svetovanje glede izbire, vzdrževanja in uporabe malih kurilnih naprav: 7 minut, cena 3,85 evra,
  • obdelava evidenc in administrativni postopki: 20 minut, cena 11 evrov. 

Vse navedene najvišje cene so brez DDV, ki se obračuna po stopnji 22 odstotkov in veljajo za kurilne naprave do 50 kW, torej za kurilne naprave, ki jih uporabljamo v stanovanjskih hišah in za etažno ogrevanje v stanovanjih. Dimnikarska družba se lahko odloči, da bo posamezna dela opravila ceneje, ne sme pa jih zaračunati dražje. 

Dimnikarska storitev v hiši, ki jo ogrevajo s pečjo na lesno biomaso ali s kotlom na kurilno olje, ki zajema pregled in čiščenje dimnika in kurilne naprave ter pri prvem obisku še obdelavo evidenc tako lahko stane 55 evrov z DDV. Če je v hiši specialna kurilna naprava na trdo gorivo, torej naprava z uplinjevalnikom, enaka storitev stane 75 evrov. Če dimnikar očisti le dimnik, pa lahko zaračuna nekaj manj kot 17 evrov, običajno pa k temu doda še pregled dimnika, zato lahko zaračuna 29 evrov.

janez.zalaznik@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • robi2107 07:15 13.december 2022.

    Naj da prijavo na inšpektorat.

  • Kmodri 13:48 12.december 2022.

    Itak imajo oderuške cene svojih storitev.

  • Naklonsky 10:36 12.december 2022.

    Kakšna katastrofa! Ko ji pa mr. Taubi nabija davke je pa vse OK!