Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7642 ogledov

Dober zgled: Nagrajena slovenska hiša in blok

lesena hiša Miran Kambič
Podelili so nagrade za „naj“ lesene objekte v Sloveniji, ki so bili zgrajeni v zadnjih petih letih. Predstavljamo dve stanovanjski stavbi, družinsko hišo Poljane in blok Karantanika.

Prvi Dan slovenskega lesarstva, ki je potekal pod naslovom Les – naša zelena prihodnost, sta pripravila ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija Spirit Slovenija. Zaključil se je s podelitvijo nagrad za najboljše lesene objekte, ki so se prijavili na razpis Spirit Slovenija. Nagrade so podelili sedmim objektom, med katerimi sta dva stanovanjska. Na razpis za najboljšo leseno stavbo je bilo v kategoriji stanovanjskih stavb prijavljenih 15.

lesena hiša | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Hiša Poljane

V kategoriji družinskih hiš je nagrado dobila Hiša Poljane, pod arhitekturo katere so se podpisali arhitekti iz 3biroja. “Enodružinska hiša v Poljanah vnaša v dosedanjo gradnjo lesenih enodružinskih objektov novo svežino. Namesto običajne pritlične gradnje z izkoriščeno mansardo, ki je povsem vizualno ločena od pritličnih prostorov, so si avtorji zamislili enovit notranji volumen objekta, ki sega vse do slemena, v katerega je lapidarno vstavljena funkcionalna medetaža, ki nadomešča nekdanje mansardne prostore. Ustvarjena je zadržana, preprosta in vendar kompleksna arhitektura, ki se odlično vklaplja v prostor in ustvarja v notranjosti objekta vznemirljivo atmosfero,” je nagrado obrazložila petčlanska strokovna komisija. 

lesena hiša | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Kot lahko preberemo na spletni strani arhitekturnega biroja, so zasnovo hiše narekovali strm teren in lokacija ob gozdu na robu naselja. S svojo obliko hiša premošča višinsko razliko med nivojem ceste in višje ležečim pritličjem in hkrati omogoča krasne poglede na nižje ležečo dolino.

lesena hiša | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
„Gabarit hiše je izrazito podolgovat, strma streha pa se nad vhodnim delom nadaljuje v pokrit dovozni nadstrešek. V pritličju so bivalni prostori, ki so v celotnem obrobnem pasu dvovišinski. V nadstropju je galerija s fitnesom, savna in soba za goste, katere vidna lesena konstrukcija poudarja konstrukcijsko logiko hiše.“

lesena hiša | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Konstrukcija hiše, ki ima 129 kvadratnih metrov površine, je narejena iz armiranobetosnke plošče, opornega zidu in lesenega skeleta. Fasada pa je kombinacija lesene prezračevanje fasade in tradicionalnega betonskega špičaka.  

Arhitektura: 3biro d.o.o. (prof. Janez Koželj, Blaž Rupar, Tina Rupar Kobe; Sodelavci: Alenka Jager, Barbara Petek, Črt Jaklič, Maruška Jamnik, Špela Jerkič)
Gradbene konstrukcije: Gradbeni biro Zajc d.o.o.
Izvedba: Tesarstvo Kaltak d.o.o.

lesen blok | Avtor: Damjan Švarc Damjan Švarc
Blok Karantanika

“Avtorji so dokazali, da se da s sodobnimi tehnologijami uporabe lesa doseči primerljive konstrukcijske in funkcionalne karakteristike kot pri klasični opečni ali betonski gradnji z nedvomno ugodnejšim bivalnim ugodjem, ki ga nudi les kot material. Hkrati objekt dokazuje, da se da tudi z uporabo lesa zasnovati in oblikovati moderno občutene objekte s sodobnimi arhitekturnimi elementi,” je nagrado obrazložila žirija.

lesen blok | Avtor: Damjan Švarc Damjan Švarc
Karantanika, ki stoji v Domžalah, je prva štirietažna lesena stavba pri nas. V njej je 20 stanovanj, velikih od 40 do 120 kvadratnih metrov.  

„Objekt, razen betonske kletne etaže, je v celoti izveden s križno lepljenimi lesenimi paneli – sistem gradnje CLT. Ena izmed glavnih prednosti lesene gradnje – poleg že velikokrat omejenih, natančnosti in hitrosti gradnje – je tudi minimalen vnos vlage v objekt med gradnjo. Vsi elementi konstrukcije so montažni in predhodno pripravljeni v proizvodnji. Tako je objekt, za razliko od tradicionalno grajenih objektov, za vselitev primeren takoj ob dokončanju,“ pravijo v podjetju Alfa Natura, ki je stavbo izvedlo. 

lesen blok | Avtor: Damjan Švarc Damjan Švarc
Gradnja takšnega bloka je hitra, projektiranje je potekalo šest, gradnja pa 10 mesecev. Vanj so vgradili 602 kubična metra lesa.  

Arhitektura: Tria Studio d.o.o., Matevž Vrhovnik
Gradbene konstrukcije: dr. Bruno Dujič, CBD d.o.o
Izvedba: Alfa Natura d.o.o.

Natečaj spodbuja zavedanje o pomenu lesene gradnje

Natečaj, tretji do zdaj, so organizirali v Spirit Slovenija, z njim pa želijo „krepiti zavedanje o lesu in njegovi kulturni razsežnosti, spodbujati uporabo lesa tako pri gradnji objektov kot pri uporabi v vsakdanjem življenju ter usmerjati pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo," je povedal Tomaž Kostanjevec v. d. direktorja, SPIRIT Slovenija.

Hiša brez kleti Nova hiša Pod streho Izračuni, ki govorijo v prid leseni gradnji

Poleg tega želijo spodbuditi trajnostno, ekonomsko in kakovostno uporabo lesa, povečati njegovo rabo, predvsem pa promovirati rabo lesa v gradbene namene in v vsakodnevnem življenju. Vplivati želijo tudi na izboljšanje izboljšanje stanja slovenske lesnopredelovalne industrije in prispevati k prehodu Slovenije v nizkooogljično družbo. 

„S podelitvijo nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo, želimo spodbujati tudi arhitekte, naročnike in izvajalce k večji uporabi lesa, ki je že tradicionalno slovenski naravni potencial in obenem tudi aktualna svetovna smernica. Veseli nas, da v zadnjih letih opažamo povečano zanimanje za gradnjo lesenih objektov tudi pri nas, kar je posledica večje ozaveščenosti investitorjev in splošnega zavedanja o pomenu kakovostnega bivanja ter uporabi lesa v bivalnem okolju,“ je še dodal. 

Strokovno komisijo, ki je nagrade podelila tudi javnim in inženirskim lesenim objektom, so sestavljali prof. dr. Martina Zbašnik Senegačnik in prof. mag. Peter Gabrijelčič, zaslužni profesor, oba s Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, prof. dr. Milan Šernek in izr. prof. dr. Manja Kitek Kuzman oba z oddeleka za lesarstvo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani in doc. dr. Iztok Šušteršič, InnoRenew CoE, FAMNIT Univerza na Primorskem.

Načrti za hišo Novogradnje Pod streho Zidana ali montažna hiša? Za in proti Skeletna gradnja Montažne hiše Pod streho Panelna in skeletna gradnja: Katera je boljša?

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

 

 

Komentarjev 3
  • sandi76 09:58 20.november 2020.

    Kdorkoli se lahko igra in postavlja leseno hiško za svoje potrebe, večstanovanjski objekti pa ne bi smeli biti nikdar leseni !