Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5319 ogledov

Gradbena dela dovoljena: Lahko gradimo hišo ali prenavljamo prazno?

Skeletne gradnja
Od danes je med dovoljenimi storitvami tudi izvajanje gradbenih del na stavbah, ki niso naseljene. Lahko nadaljujete oziroma začnete z gradnjo svoje družinske hiše?

Vlada je dopolnila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Med izjeme, ki so dovoljene, je poleg vrtnarij, drevesnic in cvetličarn, dodala tudi gradbena dela v in na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih, je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. 

Nekatera gradbišča so že doslej delovala - vlada je v zadnjih dneh pojasnjevala, da je bilo mogoče dela nadaljevati tam, kjer je investitor podjetje, saj vladni odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom ne posega v razmerja med podjetji. Prav tako so bila dovoljena dela, nujna za preprečevanje ogrožanja zdravja in življenja.

A mnoga velika gradbišča so zaprta, je na današnji novinarski konferenci poudaril Jelko Kacin, izziv je tudi zagotavljanje gradbenega materiala.

Ob rahljanju pravil za gradbena dela pa je napovedal, da se bodo okrepili nadzori inšpekcijskih kot drugih pooblaščenih subjektov, ki naj bi zagotovili, da bodo gradbeni delavci ustrezno zaščiteni. Ob sproščanju gospodarskega krča namreč "ne smemo opustiti prizadevanj" za odpravo epidemije, je spomnil Kacin.

Ali to pomeni, da graditelj, ki je fizična oseba, lahko nadaljuje ali pa začne graditi svojo družinsko hišo in za to najame vse potrebne obrtnike in delavce? Kako natančno naj bi to potekalo, ali bo lastnik lahko najel delavce, potem pa se bo moral z gradbišča umakniti? Ker dela lahko potekajo tudi v nenaseljenih stanovanji, pa je vprašanje, ali to velja tudi za prazna stanovanja v bloku, v katerem so druga stanovanja naseljena. Odgovore na ta vprašanja še čakamo.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.