Pod streho > Gradimo & obnavljamo
357 ogledov

Tu vam odgovorijo na vsa vaša vprašanja

Sejem Dom Gospodarsko razstavišče
Na Gospodarskem razstavišču lahko od danes pa vse do nedelje iz prve roke izveste vse o trajnostni gradnji, prenovi, samooskrbi z elektriko in vsem, kar je povezano z bivanjem in gradnjo. Vrata je odprl sejem Dom.

Mednarodni sejem Dom, že 59. po vrsti, bo tudi letos gostil več kot 500 razstavljavcev. Tako razstavni program kot vse spremljevalne dejavnosti, bodo tudi letos v znamenju trajnostne gradnje in bivanja ter vse številnejših inovacij, ki so plod tudi slovenskega znanja. Ogledali in seznanili se boste lahko z izdelki in storitvami s področij trajnostne gradnje, ogrevanja, toplotnih izolacij in stavbnega pohištva, ravnanja z vodo in odpadnimi vodami, gradbenimi materiali …

Predvsem pa lahko pet sejemskih dni izkoristite za brezplačna svetovanja ali pa se udeležite brezplačnih predavanj. Tudi letos jih pripravljata Gradbeni inštitut ZRMK ter Mreža EnSvet, ki deluje pod okriljem Eko sklada

Strokovnjaki GI ZRMK bodo letos predstavili naslednje teme:

Vlaga in plesen v bivalnem okolju -  zakaj je treba zmanjšati absolutno vlažnost zraka, če se zniža temperatura v prostoru, kateri pogoji so potrebni za nastanek plesni in kako jo odpraviti, kakšna mora biti kakovost zraka v bivalnih prostorih in kako to doseči.

Alge na fasadah – opisali bodo vzroke za naštete težave in možnosti za njihovo preprečevanje in odgovorili na vprašanje, ali je za razrast alg na fasadah kriv izvajalec, proizvajalec zaključnih slojev ali pa je razlog kje drugje.

Kakovost zraka v bivalnih prostorih - notranji zrak tisti, ki bi nas moral skrbeti. Velik del značilnosti  izvira iz materialov gradbenih konstrukcij in notranje opreme ter načina bivanja in dela v prostorih. 

Kako izbrati prava okna, vgradnja oken v skladu s smernico RAL - kakšne lastnosti mora imeti okno, so to le tehnične ali tudi okoljske? Je energetska učinkovitost res edino merilo? Katera dokazila moramo zahtevati? 

fasada obnova fasade | Avtor: Matej Košir Matej Košir
Celovita prenova večstanovanjske stavbe - predstavili bodo rešitve najpogostejših težav, s katerimi se soočajo lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah. S preskušenimi metodami (ogled, test zrakotesnosti, termografski pregled, mikroklimatski parametri, statična presoja nosilne konstrukcije) se odkriva pomanjkljivosti na stavbi in šibke točke na njenem ovoju.

Trajnostna gradnja hiše iz opeke; pasivni ali skoraj nič-energijski standard za zdravo bivanje - predstavili bodo gradnjo klasično zidanih hiš iz opeke v pasivnem ali skoraj ni-energijskem standardu. Kako se lotiti same zasnove opečne hiše in kako novogradnjo optimizirati v tehničnem in finančnem vidiku. Kakšno opeko izbrati, vezivno sredstvo in ostale elemente. Prikazali bomo postopke in značilnosti gradnje z opeko ter sistemsko razvitih gradbenih elementov, ki preprečujejo toplotne in zvočne mostove. 

Poškodbe na stavbah ob naravnih nesrečah;  potresi, poplave in neurja - statična in protipotresna utrditev ter sanacija kapilarnega vlaženja nosilnega sistema so glavni poudarki predavanja. Prikazane bodo glavne pomanjkljivosti, ki se jih ugotavlja pri predhodnih preiskavah ter nujni ukrepi, ki se načrtujejo v sklopu celovite prenove. Ob naravnih nesrečah – poplave, potresi in neurja – nastanejo na stavbah tipične poškodbe, ki bodo podrobneje predstavljene. 

Trendi na področju trajnostnega ogrevanja stavb - oskrba s toploto predstavlja pomembne okoljske in stroškovne dejavnike gospodinjstev. Oboje lahko gospodinjstva občutno zmanjšajo z istim ukrepom – ustrezno in preudarno izbiro vira/sistema za ogrevanje z visoko stopnjo rabe obnovljivih virov energije (OVE).

ogrevanje toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Toplotne črpalke in obnovljivi viri energije - V Sloveniji lesna biomasa in toplotne črpalke predstavljajo največji potencial za trajnostno ogrevanje stavb. Lesna biomasa je poceni, jo je pa treba uporabljati pravilno. Toplotne črpalke so nekoliko dražji, vendar udobnejši in še vedno bistveno cenejši vir toplote od kurilnega olja in zemeljskega plina. 

Poceni in do okolja prijazno ogrevanje - kako svoja finančna sredstva učinkovito in dolgoročno ustrezno uporabiti pri gradnji ali obnovi hiše, stanovanja ali naprav. Na voljo bodo informacije glede izbire ogrevalnega sistema, ogrevalnih naprav, sistema za prezračevanje stavbe ali sistema za hlajenje, o regulaciji ogrevalnih naprav, obnovljivih virih energije pri oskrbi z energijo, izbiri ustreznega energenta glede na danosti lokacije in značilnosti stavbe, o zmanjšanju porabe goriva, vodenju energetskega knjigovodstva, pripravi tople sanitarne vode ter možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov.

Naravna osvetlitev bivalnih prostorov - ustrezna osončenost in osvetljenost prostorov sta ključna elementa za zagotovitev primerne ravni svetlobnega ugodja v delovnem in bivalnem okolju. Z analizami ugotovimo, kakšna je dnevna osvetljenost in osončenost posameznega prostora, izberemo najprimernejša senčila ali ukrepe za izboljšanje svetlobnega ugodja v prostorih.

Brezplačna individualna svetovanja

Vse dni sejma bodo za individulana svetovanja na voljo tudi neodvisni energetski svetovalci Mreže EnSvet, ki bodo odgovarjali na konkretna svetovanja. Da bi od njih lahko dobili kar se da konkretne in prave odgovore, je dobro, da imate s seboj čim več podatkov, kot so na primer fotografije, tloris, podatki o porabi energenta. 

Udeležili pa se boste lahko tudi njihovih predavanj. Letos so pripravili naslednja:

  • Gradnja hiše od načrtovanja do vselitve
  • Sodobno ogrevanje z lesno biomaso
  • Ustrezno prezračevanje stavb in prezračevalne naprave z vračanjem toplote 
  • Subvencije in krediti Eko sklada
  • Gradnja sončne elektrarne in vgradnja toplotne črpalke. Kako se lotiti projekta?
  • Prezračevanje stavbe po energetski sanaciji 
  • Zrakotesnost v stavbah 
  • Gradnja sodobne sNES hiše in cenovna primerjava sistemov gradnje
  • Zidana ali montažna hiša? 
  • Male sončne elektrarne
  • Kako odpraviti zidno plesen? 
  • Primeri napak pri gradnjah in primeri dobre prakse 
  • Gradnja nove masivne hiše 
  • Celovita prenova hiše in subvencije Eko sklada 
  • Pametni dom: Koliko naj bo vaš dom pameten?

Natančnejši urnik predavanj in svetovanj po dnevih lahko najdete na spletni strani ekosklad.si in sejemdom.si. Redna cena vstopnice za odrasle je devet evrov, za upokojence pa sedem. Sejem pa si lahko oglejte ceneje v času happy hour, ko bo znižana vstopnica 6 evrov in sicer v torek, sredo, četrtek in petek  (5.-8. marec) – od 13.00 do 16.00, v soboto (9. marec) – od 17.00 do 19.00, v nedeljo (10. marec) – od 16.00 do 18.00. 

Več o gradnji obnovi in energiji najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.