Pod streho > Gradimo & obnavljamo
441 ogledov

To je moderno v novih hišah, toda ...

beton
1/9
Dezeen
Svetovni portali, denimo Dezeen, ki spremljajo novosti v oblikovanju in arhitekturi, kot eno zadnjih modnih zapovedi predstavljajo zasnove sodobnih hiš, zaznamovanih z betonom. To je lahko všečno, odvisno od okusa, vsekakor pa ni prijazno do okolja.

Beton je eden od najbolj pogostih in najbolj razširjenih gradbenih materialov, saj ga odlikuje več dobrih lastnosti. Material je trden, odporen na obtežitve in vodo ter trajen. Z dodatkom železa mu lastnosti še izboljšamo. Poleg tega je relativno poceni in zelo dostopen gradbeni material, ki ga je preprosto uporabljati na vseh področjih gradnje. Zato ni presenetljivo, da letna svetovna proizvodnja betona raste iz leta v leto, in to eksponentno.

beton | Avtor: Dezeen Dezeen
Pri klasično grajenih hišah iz opeke so betonske medetažne plošče, tla nad temelji, horizontalne in vertikalne vezi v nosilni konstrukciji, tudi notranje stopnice, podporne stebre, z njim obzidajo dimnike. Tudi v montažnih hišah so medetažne plošče pogosto iz betona. Vgrajujemo ga torej zaradi njegove nosilnosti in trdnosti, potem pa skrijemo. Oblečemo oziroma obložimo ga z različnimi zaključnimi oblogami. 

Beton Beton in okolje Pod streho Preden zgradite še en betonski zid na vrtu, pomislite na to

V zadnjem času pa se v svetovni arhitekturi pomen betona precej spreminja. Ni več le konstrukcijski material temveč postaja del interierja in dobiva povsem novo vlogo. Postaja viden, lahko se ga dotaknemo, je oblikovni element, ki da prostoru pečat, običajno industrijskega videza. 

beton | Avtor: Dezeen Dezeen
Poleg stropov in tal ter stebrov in stopnišč, so v sodobnih interierjih betonske tudi nosilne in predelne stene, ograje na stopniščih in galerijah, knjižne in druge police oziroma regali, celo kuhinje. 

Iz vidika gospodarnosti gradnje, tako časovno kot finančno, je uporaba betona v zasnovi interierja dobra izbira. Izvedba betonskih elementov je precej preprosta, le opaženje mora biti narejeno čim bolj natančno, da je površina čim bolj gladka. Z izdelavo posebnih opažnih elementov, v katere vlivamo beton, pa lahko ustvarimo tudi posebno reliefno strukturo površine. Beton je tudi relativno poceni gradbeni material, hkrati pa denar in čas privarčujemo pri zaključnih oblogah in njihovi izvedbi. 

beton | Avtor: Dezeen Dezeen

Vendar je pri zasnovi interierja z veliko betona treba upoštevati še en vidik. Okoljski. Beton ima namreč zelo velik negativen vpliv na okolje. Po podatkih Združenih narodov je cement, sestavni del betona, odgovoren za kar pet odstotkov vseh letnih izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Pri proizvodnji cementa, brez katerega ni klasičnega betona, se sproščajo velike količine ogljikovega dioksida, natančneje, pri proizvodnji ene tone cementa, se sprosti 780 kg ogljikovega dioksida. Tu je še pesek, ki ga kopljejo za proizvodnjo betona. Po ocenah Združenih narodov, izkopljejo približno 40 milijard ton peska, veliko večino za proizvodnjo betona in cementa, ki ga prav tako delajo iz peska. Tako pesek predstavlja kar 85 odstotkov vseh iz zemlje izkopanih materialov.

beton | Avtor: Dezeen Dezeen

Upoštevaje te podatke, je smiselno beton v interier vključiti le, če iz njega v vsakem primeru izdelamo določene konstrukcijske elemente. Če je medetažna plošča betonska, ni zadržkov, da ne bi bil strop nad denimo dnevno sobo in kuhinjo betonski. Enako velja za tla. Pri stopniščih, ograjah, podpornih stebrih, celotnih stenah, regalih, policah, podstavkih in drugi opremi pa velja razmisliti, ali jih ne bi raje izdelali iz kakšnega drugega, do okolja bolj prijaznega materiala. 

Lahko pa se odločimo tudi za beton, ki ima precej manjši okoljski odtis. Na trgu je vse več izbire mešanic za pripravo betona, v katerih so namesto klasičnega cementa veziva iz drugih, bolj naravnih materialov, ali pa mešanic, pri katerih je izkopani pesek nadomeščen s peskom, narejenim iz odpadnih gradbenih materialov. 

Viva park Meritve in analize Pod streho Primerjava: Te hiše se najbolje odzivajo na vročino in mraz
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.