Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5867 ogledov

Inšpekcija: Večina gradenj nedovoljenih, med kršitelji tudi nadzornik

slovenija 04.07.13, Bohinj, bohinjsko jezero, jezero, Cerkev, Obcina Bohinj, fot Anže Petkovšek
Na predlog predstavnikov Triglavskega narodnega parka so gradbeni inšpektorji opravili nadzor nad šestimi objekti. Le ena gradnja je bila skladna z gradbenim dovoljenjem, vsi drugi pa so kršili zakonodajo, med njimi tudi nadzornik.

V akciji nadzora nedovoljenih gradenj v Triglavskem narodnem parku je gradbena inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor med predlogi predstavnikov parka za nadzor izbrala šest objektov. Pri petih so ugotovili kršitve gradbene zakonodaje. Izdali so bile tri inšpekcijske odločbe in tri odločbe o prekršku.

Iz vsebin inšpekcijskih zadev je razvidno, da investitorji v Triglavskem narodnem parku kršijo gradbeni zakon pri nedovoljenih rekonstrukcijah, povečavi objektov in spreminjanju namembnosti objektov za namen pridobivanja bivalnih zmogljivosti.

Za počitniško hišo na območju Ukanca v Bohinju je gradbena inšpektorica ugotovila, da se izvaja novogradnja, kar je v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem. Pozvan je bil tudi nadzornik, da posreduje pojasnila o ustreznosti opravljanja nadzora nad gradnjo.
Na območju Uskovnice je gradbena inšpektorica ugotovila, da je investitor ob svislih, za katere si je pridobil upravno dovoljenje izvedel posege, ki pomenijo nelegalno prizidavo, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti. Uveden je bil prekrškovni postopek.
V obeh primerih inšpekcijska postopka še nista zaključena.

Inšpektorji so preverili tudi legalnost izvedbe vzdrževalnih del na kmetijskem objektu na območju Ukanca. Kršitev niso  ugotovili.

V nadzoru gradnje veznega dela objekta, prizidka med dvema stanovanjskima objektoma v Lepeni,  je gradbeni inšpektor ugotovil neskladnost z izdanim gradbenim dovoljenjem, zato je z odločbo odredil ustavitev gradnje do pravnomočnosti novega gradbenega dovoljenja.

Gradbeni inšpektor, ki je preverjal tudi skladnost tlorisnih in višinskih gabaritov dveh gradbeno dokončanih objektov v naselju Lepena, je ugotovil, da so gabariti skladni z izdanim gradbenim dovoljenjem, vendar pa sta zgrajena objekta po svoji namembnosti stanovanjski stavbi, kar je v neskladju z gradbenim dovoljenjem, ki je dovoljevalo gradnjo gospodarskih objektov. Zato je gradbeni inšpektor prepovedal uporabo obeh stanovanjskih objektov, dokler si zavezanec ne pridobi uporabnega dovoljenja.

Kršitelju so bile v prekrškovnih postopkih izdane tri odločbe in sicer dve zaradi uporabe objektov brez ustreznega uporabnega dovoljenja ter izdana odločba zaradi gradnje prizidka v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem. V vseh treh inšpekcijskih postopkih so bili sproženi upravni spori, ki pa še niso rešeni.

razpoke na hiši Ogrožanje Pod streho Gradnja v bližini je povzročila razpoke na hiši. Le tako lahko ukrepa lastnik
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.