Pod streho > Gradimo & obnavljamo
36740 ogledov

Komarji na pohodu: To je najbolj učinkovita zaščita pred njimi

komar Shutterstock
Komarji so že na pohodu, konec je mirnih večerov in dobrega spanca, če se pred njimi ustrezno ne zaščitite.

Proti nadležnim komarjem in drugim insektom, ki se poleti naselijo v naših domovih, se večinoma borimo z različnimi repelenti, naravnimi eteričnimi olji in svečami in zelišči. Najboljša zaščita pa so zagotovo komarniki na oknih in vratih. 

Komarniki so najbolj učinkovita zaščita

Ponudba teh je res velika. Kakovostne, vseh velikosti in tudi načinov pritrditve oziroma mehanizmov odpiranja, ponujajo proizvajalci in ponudniki senčil. 

Izbiramo lahko med fiksnimi, ti so primerni za okna, in takšnimi, ki jih lahko na različne načine odpiramo, kar je nujno, če jih namestimo na balkonska vrata ali del panoramske stene, ki se odpira. 

komarnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Komarniki so lahko zasnovani kot roloji, tako da jih lahko povlečemo  z vrha vrat proti tlom, ali pa iz sredine proti vrhu in proti tlom, lahko se odpirajo kot vrata, pri čemer so samozapiralni, lahko pa so tudi drsni ali plise. Zadnje lahko takrat, ko jih ne uporabljamo, kot harmoniko zložimo ob stranici okna. 

Razlikujejo se tudi po mrežici, ki je vpeta v okvir komarnika in preprečuje vstop komarjem in drugim insektom, nadležne so predvsem muhe, v bivalne prostore. Najbolj kakovostne so narejene iz steklenih vlaken, ki se ne odzivajo na temperaturne razlike. Torej se ne krčijo in raztezajo, zato je njihova življenjska doba precej dolga. Večina mrežic pa je plastičnih, ki so manj odporne na vremenske vplive, hitreje se strgajo, nekatere tudi preperijo. 

komarnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Izbiramo lahko tudi med različnimi okviri, v katere je mrežica vpeta, in različnimi barvami, da so na okenskih in vratnih okvirih kar najmanj vidni oziroma moteči.

Cene zelo različne

Cene kakovostnih komarnikov se začnejo pri 50 evrov za eno povprečno veliko okno in sežejo vse do 350 evrov za tiste, ki se kot harmonika zložijo v plise in so namenjeni za zaščito na vratih.

Cenejše komarnike, cene se začnejo že pri 10 evrih, lahko kupimo v večjih specializiranih trgovskih centrih. Cenejši imajo sicer manj odporne mrežice, za denimo 40 evrov pa lahko kupimo komarnik iz aluminijastih profilov in mrežice iz steklenih vlaken. V ponudbi so tudi zavese z magneti, primerne za balkonska vrata, ki se pri vstopu ali izstopu razprejo, potem pa s pomočjo vgrajenih magnetov, samodejno zaprejo.

komarnik | Avtor: Pinterest Pinterest

Naredimo ga lahko sami

Precej ceneje, vendar pa tudi na videz precej bolj preprosto je, če komarnik izdelamo sami. Potrebujemo le samolepilni trak, ki ima na eni strani ježka, mrežico, škarje in meter. 

Zmerimo obseg okenskega okvirja in kupimo dvakratno dolžino samolepilnega traku z ježkom ter mrežico na meter. Na zunanji strani okenskega okvirja prilepimo samolepilni trak. Odrežemo ustrezno dimenzijo mrežice in samolepilni trak nalepimo tudi po njenih robovih. Potem jo pritrdimo na ježka, ki smo ga prej nalepili na okenski okvir. Takšna rešitev bo fiksna, ko nevarnosti komarjev ni več, pa jo odstranimo. 

komarnik | Avtor: Pinterest Pinterest
Druga možnost je, da kupimo na mero odrezane letvice za okvirje, ki jih zbijemo skupaj in mrežico z žebljički pritrdimo nanje, okvir pa prilepimo ali z vijaki pričvrstimo na okvir okna. 
 


 

Komentarjev 1
  • Avatar Sara_Hardey
    Sara_Hardey 16:45 19.junij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> Www.OrdCash.Com