Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4525 ogledov

Kopalnica je postala dnevna soba. Cene pa v nebo!

Kopalnice
1/14
arhiv ISH
Zasnova in oprema nove kopalnice ali prenova stare, je poleg kuhinje, brez dvoma najbolj zahteven projekt v hiši ali stanovanju.

Poleg obvezne opreme, torej umivalnika, wc-školjke, prhe, ali kadi, morda pa obojega, armatur in ogledala, je treba načrtovati še vodovodno napeljavo in odtoke, električno napeljavo in razsvetljavo, stenske in talne obloge ter ogrevanje. 

Projekt je več kot zahteven, saj se morajo v kopalnici zvrstiti vodovodar, električar, morda zidar, polagalec keramike ali kak drug mojster, če izberemo druge talne in stenske obloge. 

Nova oprema in štirje mojstri

Mislimo si, v salonu ali pa kar prek spleta bomo izbrali vse kar potrebujemo, potem pa se dogovorili z mojstri, ki bodo v pravem vrstnem redu opravili vsak svoje delo, na koncu izberemo le še različne dodatke in že lahko uživamo v novi kopalnici. Tako bo oprema ali prenova potekala, če je za nas kopalnica le prostor za osebno higieno, ki mora biti uporaben in praktičen. Tudi za čiščenje. 

Tisti, ki radi sledijo novim smernicam tako pri oblikovanju kot tehnologiji, pa bodo že pri  obisku prvega večjega kopalniškega salona ali pregledu spletnih strani s kopalniško opremo, nasveti in trendi, ugotovili, da stvari niti slučajno niso več tako preproste.

Kopalnice | Avtor: arhiv ISH arhiv ISH

Kopalnice preprosto niso več kopalnice

Postajajo na pol bivalni prostori, namenjeni razvajanju, užitku, če želimo tudi druženju, če ne, pa nam zagotavljajo zasebnost v popolnoma novem ambientu, lahko rečemo, da so postale nekakšne nove dnevne sobe.

Proizvajalci kopalniške opreme in vsega kar spada zraven, ter njihovi arhitekti, oblikovalci, kopalnice že nekaj let ne dojemajo več kot prostora, kamor gre tudi cesar peš. Iz kopalnic so naredili, kot poudarjajo vsi po vrsti, prostor s stilom, pisan na kožo uporabnika, v katerem se lahko regenerirata telo in duša. Človek se po njihovem očitno ne sprošča več v dnevni sobi, kuhinji ali spalnici, temveč v kopalnici. 

Večje, bolj razkošne in udobne

Sodobne kopalnice so tako precej večje od starih, a brez skrbi, rešitve imajo tudi za majhne stare kopalnice, ki jih je treba prenoviti. V njih niso več le umivalnik, stranišče in vgradna kad, teh praktično ni več, sodobne kadi so vse po vrsti samostoječe, ali pa vgrajene v tla, tako da se v njih preprosto potopimo. Prhe so velike in razkošne, ograjene s steklenimi stenami, če se le da brez kadičk, na tleh je narejen zgolj naklon proti odtoku. 

Kopalnice | Avtor: arhiv ISH arhiv ISH

A to niso tiste prave razlike, po katerih se nove kopalnice ločijo od starih. Nove zapovedi prinašajo v kopalnico več udobja. V njih po novem ne gre več brez različnih počivalnikov, lahko je to le dizajnerski stol, ali pa kar manjša zofa, tudi dizajnerska svetila, celo lestenci so postali del kopalnice. Tu so še zelenje, različne preproge, na stenah umetniške slike in fotografije, dizajnerska stojala za brisače, kopalne plašče ali pa kar za okras, pa omarice in poličke, ki tudi bolj kot namenu služijo dekoraciji. 

Kopalniško pohištvo je podobno tistemu v dnevni sobi, večinoma je leseno ali pa so na njegovih površinah imitacije lasa in kamna. Zasnovano je minimalistično, z ostrimi robovi, vanj je vgrajena led-razsvetljava. 

Keramičnih ploščic v kopalnicah ni več

Les in kamen ter marmor so materiali, ki prevladujejo v sodobnih kopalnicah, pozabite na keramične ploščice, teh ni več. Kdo še danes tla ali steno v kopalnici obloži s keramiko? Na tleh in stenah prevladujejo les in umetni ali naravni kamen, tudi baker je našel pot v kopalnico, najnovejši trend so novi materiali, ki temeljijo na kovini oziroma dajejo kovinski vtis, tu je še kerok, iz katerega se lahko izdela, kar želite. 

Kopalnice | Avtor: arhiv ISH arhiv ISH

Prihajajo žive barve, ki morajo biti usklajene

Čisto zadnji trend pa so barve. Ne le na dodatkih, kot so držala za zobne ščetke, brisače in mila, temveč na pohištvu, umivalnikih, kadeh in armaturah. Proizvajalci so se očitno naveličali večne bele in to jesen ter prihodnjo pomlad na trg pošiljajo kose v nebeško modri, živo rumeni, v barvi zrele lubenice, zeleni, tudi rdeči in pinki.

Še vedno pa je v kopalnicah veliko zamolklih tonov rjave, sive, temno zelene, temno modre, pa svetlejših kot so bež in svetli zemeljski odtenki in seveda bela.

Kopalnice | Avtor: arhiv ISH arhiv ISH

Pri izbiri barv je treba biti previden, pravijo oblikovalci. Če želimo kopalnico, ki bo več kot prostor za higieno, moramo uskladiti barve pohištva, kopalniških elementov z barvami sten in tal, ter vsemi dodatki. Nič ne sme biti prepuščeno naključju, tudi barva brisače ne. 

Izberite udobje na pošten način

Za dodatno mero ugodja ob uporabi mehkih brisač, izdelanih iz stoodstotnega bombaža, poskrbi certifikat pravične trgovine Fairtrade. Ta zagotavlja, da so bile brisače proizvedene v skladu s konceptom pravične trgovine, katerega delovanje temelji na zmanjševanju neenakosti v svetovnem gospodarstvu, saj zagotavlja pravičnejše poslovanje s proizvajalci iz gospodarsko zapostavljenih držav. S podporo takšnemu načinu proizvodnje in trgovanja izkažemo veliko mero družbene odgovornosti.

Sodobne kopalnice so pametne

Še nekaj je vstopilo v kopalnico in to je tehnologija. Tudi kopalnice, tako kot večina drugih prostorov v hiši, so postale pametne. Tu ne gre le za klasične elemente pametnih povezav, kot je regulacija luči na daljavo ali vgradnja avdo-vizualnih naprav, ki jih upravljamo s pomočjo pametnega telefona, da si pričaramo dodatno vzdušje na primer z glasbo. 

V kopalnice prihajajo ogledala, ki nam bodo ob vsakem trenutku na delčku svoje površine, na primer kar med umivanjem zob, predvajala najnovejše novice, prek njih se bomo lahko že navsezgodaj pogovarjali s svojimi prijatelji, ali pa žal tudi s šefom. Ogledala bodo prek tipal tudi zaznavala, kakšna svetloba je v posameznem trenutku najbolj primerna in samodejno zmanjšala ali povečala moč v ogledalo vgrajenih svetil. 

Kopalnice | Avtor: arhiv ISH arhiv ISH

Led-razsvetljava je zasnovana tako, da glede na del dneva sama uravnava moč svetlobe, zjutraj je ta močnejša, zvečer ve, da je ne potrebujemo toliko, da želimo bolj intimno vzdušje, ponoči pa nam bo svetila le toliko, da bomo našli stranišče. Da smo v kopalnici pa bo seveda vedela s pomočjo tipal.

Kopalnice | Avtor: arhiv ISH arhiv ISH
Prha ve, kakšna voda nam ustreza

Ne pozabimo na armature, za umivalnik in prho. Tudi te so tehnološko vse bolj napredne. Najnovejše armature prepoznajo uporabnika, ki stopi pod prho in samodejno prilagodijo temperaturo vode in način curka, ki mu ustreza. Poraba vode skozi njih je zmanjšana, prav tako na pipah na umivalnikih. 

Te bodo vse pogosteje brez ročk, voda bo tako kot v javnih kopalnicah pritekla samodejno, ko bo tipalo zaznalo uporabnika, njemu pa bo prilagojena tudi temperatura vode. Namen tega naj bi bilo varčevanje z vodo in energijo, ki je potrebna za ogrevanje te, hkrati pa bo na armaturah manj umazanije in vodnega kamna, saj se jih sploh ne bomo več dotikali. 

Da bi vse zapovedi sodobnih kopalnic lahko uskladili, nam ne preostane drugega, kot da za zasnovo nove, poleg vseh mojstrov, ki jih bomo potrebovali, najamemo še arhitekta oziroma oblikovalca notranje opreme. Glede na to, da že klasična kopalnica, obložena s keramiko in opremljena z najnujnejšimi kosi ni poceni naložba, pa je vprašanje, kdo si sodobno sploh lahko privošči.

Več o obnovi in gradnji najdete tukaj.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.