Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3954 ogledov

Kot suho zlato: Na te mojstre boste čakali tudi več kot štiri mesece

Na več kot 60 odstotkov obrtnikov je treba čakati dlje kot lani.

Zaradi zamud pri dostavi surovin in materiala ter povečanega povpraševanja boste na obrtnika čakali precej dlje kot v enakem obdobju lani, so po analizi ugotovili na portalu Primerjam.si.

Več kot 62 odstotkov obrtnikov pravi, da stranke danes nanje čakajo dlje kot pred enim letom. Na srečo pa večina pričakuje, da v naslednjih treh mesecih ne bo prišlo do dodatnih zamud. 

Podaljšanje dobavnih rokov | Avtor: Primerjam.si Primerjam.si
Rekorderji so mizarji

Rekorderji v čakalnih dobah so mizarji. Pred letom dni je bilo na mizarske storitve treba čakati od 1 do 3 mesece, skoraj polovica anketirancev pa ima danes še daljše izvedbene roke, 30 odstotkov celo za mesec dni in več. Razlog je visoko povpraševanje, pravijo. 

Na večino ponudnikov oken je bilo treba lani čakati od 1 do 2 meseca, a se je v zadnjem letu ta čas podaljšal pri praktično vseh izvajalcih, ugotavljajo na portalu Primerjam.si. Tretjino je treba čakati 2 do 3 tedne dlje, 30 odstotkov pa 1 do 2 meseca dlje, slaba novica pa je še, da več kot polovica ponudnikov pričakuje, da bodo v naslednjih treh mesecih roki še daljši, od nekaj tednov pa tudi do meseca ali več.

Še lani na nobenega od električarjev ni bilo treba čakati več kot dva tedna, letos so se čakalne dobe nekoliko podaljšale - dobro tretjino je treba čakati dva do tri tedne dlje, polovica anketiranih mojstrov pa zaradi povečanega povpraševanja pričakuje, da bo v prihodnje na njihove storitve treba čakati od 1 do 3 tednov dlje.

Na strokovnjake za toplotne črpalke je bilo lani treba čakati od 2 tednov do 2 mesecev, danes so se te dobe povišale pri večini vprašanih, za nekaj tednov, pa tudi do dveh mesecev dlje kot lani. Dobra novica pa je, da skoraj 80 odstotkov mojstrov, ki se ukvarjajo s toplotnimi črpalkami, pričakuje, da bodo stranke nanje v prihodnje čakale enako kot doslej.

Na krovce je bilo treba lani čakati od 2 tedna do 2 meseca, danes pa so se izvedbeni roki še podaljšali. Po ugotovitvah ankete ima kar 70 odstotkov krovcev daljše izvedbene roke kot pred enim letom, 20 odstotkom so se ti podaljšali za 1 do 2 meseca. V prihodnje bo treba kar na 40 odstotkov krovcev čakati še dlje.

Slikopleskarji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na več kot polovico slikopleskarjev je bilo pred letom dni treba čakati 1 do 3 tedne, danes pa ima skoraj 30 odstotkov izvedbene roke daljše še za teden ali dva, nekateri pa celo za mesec dni ali več. Na srečo pa več kot 80 odstotkov mojstrov ne pričakuje, da se bodo izvedbeni roki v bližnji prihodnosti podaljšali.

Če ste lani na fasaderje čakali do dva meseca, pa boste na polovico danes čakali vsaj mesec dlje. 40 odstotkov jih napoveduje, da se bodo njihovi izvedbeni roki v naslednjih 3 mesecih še podaljšali - 20 odstotkov napoveduje, da za 1 do 2 meseca.

Zelo hitri so bili lani mojstri za knauf, na katere je bilo večinoma treba čakati le teden ali dva, a letos jih ima kar 60 odstotkov daljše izvedbene roke kot lani. Večina sicer dodatnega podaljševanja izvedbenih rokov v bližnji prihodnosti ne napoveduje.

Večino vodoinštalaterjev je bilo lani treba čakati od 1 do treh tednov, do danes pa so se izvedbeni roki podaljšali pri polovici. Nekatere je treba čakati celo 2 meseca dlje, tretjina pa v naslednjih mesecih pričakuje še daljše roke izvedbe.

Za izkop in zemeljska dela je bilo treba lani čakati od 1 do 3 mesecev, letos pa je na 60 odstotkov izvajalcev treba čakati še dlje - 40 odstotkom so se roki izvedbe podaljšali za 1 do 3 mesecev. Veliko anketirancev pričakuje tudi, da bodo izvedbeni roki v naslednjih treh mesecih še daljši.

Po ugotovitvah ankete se najbolj razlikujejo izvedbeni roki keramičarjev - nekatere je bilo treba čakati le en teden, druge pa celo do pet mesecev. A večini se v tem času izvedbeni roki niso podaljšali, prav tako podaljšanja ne pričakujejo v bližnji prihodnosti. 

Na večino monterjev ogrevalnih sistemov so stranke pred enim letom čakale največ 2 tedna, na ostale pa od 1 do 2 mesecev, a kar dve tretjini anketirancev pravita, da so se izvedbeni roki podaljšali - na več kot 40 odstotkov boste danes čakali od meseca do dveh dlje. Nadaljnjega podaljševanja izvedbenih rokov ne pričakujejo.

Izvedbeni roki pa se niso bistveno podaljšali pri gradbincih (te je še vedno treba čakati od 1 do 3 mesece).

Daljše čakalne dobe | Avtor: Primerjam.si Primerjam.si
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • matermila 08:01 29.november 2021.

    Ob inflaciji raznih mag. in dr. pa diplomantov filofaksa,se temu ni za čudit. Biti "samo" KV delavec je danes že skorajda sramotno in jih ti razni mag, in dr. gledajo zviška kot na smeti,ko jih pa rabijo jih pa ni,ali pa so predragi.

Sorodne novice