Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2394 ogledov

Meritve rakotvornega radona so brezplačne, a le v teh občinah

Radon Dezzen
Radon je radioaktivni plin, ki sam po sebi ni škodljiv za zdravje, zelo škodljivi pa so njegovi kratkoživi razpadni produkti.

Radon nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skorji in prodira na površje. Na prostem se hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže zelo visoke koncentracije. 

Radon v prostorih vdihavamo skupaj z zrakom, a ga kot plin tudi izdihnemo. Vendar to žal ni vse. Skupaj z radonom v zraku vedno obstajajo tudi njegovi kratkoživi razpadni produkti, ki jih prav tako vdihujemo. Pljuča jih kot aerosole iz zraka, ki ga vdihnemo, odfiltrirajo, ti delci pa se usedejo na stene dihalnih poti, kjer potem razpadajo. Nastanejo delci alfa, ki napadajo okoliško tkivo in ga resno poškodujejo. Celo tako, da povzročijo nastanek pljučnega raka. 

Brezplačne meritve

Radon s svojimi razpadnimi produkti zaradi tega še zdaleč ni nedolžen plin. Zato uprava za varstvo pred sevanji, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, že nekaj časa izvaja brezplačne meritve radona. Te potekajo v okviru nacionalnega radonskega programa, pri čemer del finančnih sredstev namenjajo tudi meritvam v bivalnem okolju na območjih z večjo verjetnostjo za povišano vsebnost radona. Meritve radona izvaja pooblaščena organizacija ZVD Zavod za varstvo pri delu Ljubljana pri zainteresiranih prostovoljcih.

Meritve, ki so bile predvidene za letos, pravkar potekajo, v podobnem obsegu pa se bodo nadaljevale tudi prihodnje leto na istih območjih. Prijavite se lahko že zdaj, obrazec najdete na spletni strani ZDV.

Če prostovoljcev ne bo dovolj, se bodo nadaljevale tudi v drugih občinah, navedenih v nacionalnem programu, pravijo na upravi.

Meritve potekajo v tistih občinah, ki so prepoznane kot območja z več radona, to so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice,  Hrpelje - Kozina,  Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka,  Postojna, Ribnica, Semič, Sežana  Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

Če vas skrbi, da imate v hiši morda povečano koncentracijo radona, hkrati pa ne živite v eni od občin, kjer potekajo brezplačne meritve, lahko te tudi naročite in plačate. Za eno merilno napravo je treba odšteti 60 evrov, meriti pa je treba med kurilno sezono in izven nje, tako da se potem lahko izračuna letno povprečje.

kašelj | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretjini domov je koncentracija radona nad dovoljeno

Za zdaj so znani rezultati meritev iz prejšnjega leta, podatki pa niso spodbudni. Kot navajajo na upravi za varstvo pred sevanji, je lani ZVD opravil 480 meritev v 23 občinah. Povišane vsebnosti radona, kar je pri vrednosti nad 300 bekerelov v kubičnem metru zraka (300 Bq/m³), so bile izmerjene v 148 bivalnih prostorih, kar je skoraj tretjina (30,8%). 

„Statistično izstopajo občine Cerknica (73,3%), Dolenjske Toplice (45,5%), Idrija (44,4%), Loški Potok (43,8%), Kočevje (33,7%), Sežana (31%) in Postojna (30%). Med bolj ogrožena območja lahko uvrstimo še občine Žužemberk, Ribnica, Vrhnika, Kozina, Bloke in Ivančna Gorica, vendar je izidov premalo za bolj zanesljivo statistično ovrednotenje,“ pravijo na upravi. 

Zakaj je radon prisoten v prostorih?

Zračni pritisk v hiši je večji del leta nižji kot v okoliški zemlji, ki obkroža temelje hiše. Razlika v zračnih pritiskih pa vleče zrak iz zemlje, vključno z radonom, v hišo. Vanjo lahko vstopa povsod tam, kjer je  kakšna špranja ali odprtina v temeljni plošči oziroma vkopanih stenah. 

Radon | Avtor: Dezzen Dezzen
Kot navajajo na ZDV, so najpogostejše točke vstopa radona:

  • razpoke ali napake v temeljni plošči in vkopanih stenah,
  • izpostavljena naravna zemljina ali skale, kot na primer v starih kleteh, raznih jaških,
  • jaški, zbiralniki, talni odtoki,
  • napake v stiku temeljne plošče s stenami,
  • porozni zidaki vkopanih sten in špranje med njimi zaradi na primer manjkajoče malte, 
  • odprtine okoli prebojev temeljne plošče za komunalne vode,
  • gradbeni material, kot je na primer granit,
  • vodovodne cevi, radon vstopa tudi z vodo.

Zrakotesnost stavb in radon 

Radon, ki je skozi omenjena mesta vstopil v zaprte prostore, se v njih akumulira, zato se njegova koncentracija v kubičnem metru notranjega zraka lahko poviša nad dovoljeno, če mu seveda ne omogočimo poti ven. V zadnjem času je dodatna težava postala povečana zrakotesnost stavb. 

„Zrakotesnost stavb zelo poviša povprečno vsebnost radona. V zadnjih osmih letih smo našli vsaj 20 takšnih objektov, kjer se je po energijski obnovi vsebnost radona nekajkrat povišala,“ na upravi potrjujejo vpliv zrakotesnosti stavb na povišano vrednost radona v njih.

Povezavo so prvič zaznali spomladi leta 2011 v enoti vrtca Tomaj, kjer je povprečna vrednost po obnovi stavbe, pri kateri so zamenjali stavbno pohištvo, izolirali fasado in streho, narasla nad 2000 Bq/m³. Tal niso obnovili. Pred tem je bilo v igralnici pod 400 Bq/m³. Podobne ugotovitve so sledile leta 2013 in 2014. V več osnovnih šolah so po energijskih obnovah ugotovili povečane koncentracije radona, res pa je, da te v večini šol niso bile nizke oziroma v okvirih dovoljenih vrednosti niti pred obnovo.  

Radon | Avtor: Dezzen Dezzen
Dejstvo je tudi, da v nobeni od teh šol med ukrepi energijske obnove ni bila predvidena sanacija talne plošče niti vgradnja mehanskega prezračevalnega sistema. S sanacijo in toplotno izolacijo talne plošče bi vsaj do neke mere preprečili vstop radona v prostore, s prisilnim prezračevanjem pa zagotovili nenehno in nadzorovano prezračevanje ter radonu omogočili lažji izhod ven. 

Prezračevanje je prvi ukrep za manj radona v prostorih

Prav prezračevanje, naravno ali mehansko, je eden od prvih ukrepov, s katerim lahko znižamo koncentracijo radona v zraku v prostorih, s čimer se strinjajo tudi na upravi. „Z naravnim prezračevanjem lahko te vrednosti znatno znižamo, vendar v hladnem obdobju to ni dovolj učinkovito. Takrat se zaradi ogrevanja prostorov ustvari dodatni vlek zraka izpod tal skozi špranje, odtoke, vidne in nevidne razpoke, kjer je navadno veliko radona. Poleg tega bi zaradi pogostega odpiranja oken in vrat ohlajali stavbo ter povečali stroške za ogrevanje. Učinkovitejše je prisilno prezračevanje, vendar mora biti pravilno nameščeno in usmerjeno.“

Prezračevanje pa ni nujno zadostna rešitev, še posebej, če so koncentracije radona visoke. Poiskati je treba vstopne točke in jih sanirati. Kot navajajo na ZDV, so to pogosto odprtine, jaški ali večje razpoke v talni plošči. Pri koncentracijah radona nad 1000 Bq/m³ pa običajno ne pomaga niti  sanacija teh. 

Radon | Avtor: Dezzen Dezzen

Izsesavanje zraka izpod talne plošče

Znatno znižanje koncentracije radona, tudi nad 90 odstotkov, lahko dosežemo z izsesavanjem zraka izpod temeljne plošče. „Rešitev vključuje eno ali več cevi, preboj naredimo skozi talno ploščo ali od strani skozi zunanji zid hiše, ki izpod temeljne plošče hiše pripeljejo zrak iz zemlje nad višino bivalnih prostorov. Prezračevanje je lahko pasivno, to izkorišča naravno razliko v zračnem pritisku (učinek dimnika), ali aktivno z uporabo ventilatorjev, ki tipično ne porabijo veliko električne energije. Na tak način se izenači zračni pritisk v zemlji s tistim v hiši in radon ne vstopa v hišo z enako hitrostjo, posledica pa je znižanje njegove koncentracije,“ navajajo na ZDV.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar Ebony_Wunderlich
    Ebony_Wunderlich 10:48 21.september 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ na uro, in zaslužekk je lahko sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ w­w­w­.W­o­r­k­L­i­n­k­s­3.­C­O­M

Sorodne novice