Pod streho > Gradimo & obnavljamo
10990 ogledov

Preverili smo, koliko denarja lahko letos dobite od države

fasada Dezzen
Pred začetkom sezone obnov in gradnje smo na enem mestu zbrali vse subvencije Eko sklada. Te so od 20- pa celo do 100-odstotne.

Pomlad je čas načrtovanj prenov, posodobitev in sprememb, s katerimi izboljšamo energijsko varčnost svojih domov, povečamo bivalno ugodje in tudi njihovo vrednost. Med najpogostejšimi deli, ki jih načrtujemo, so vgradnja novih oken, toplotne izolacije na fasado, pod streho, na tla proti kleti, morda vgradnja prezračevalnega sistema in na zadnje na vrsto pride tudi zamenjava ogrevalne naprave. 

To je tudi najboljši vrstni red ukrepov, rezultat katerih je bistveno višja energijska učinkovitost stavbe in nižji stroški ogrevanja in hlajenja. Vsak posamezni ukrep, sploh pa vsi skupaj pomenijo precejšen finančni zalogaj, ki ga v povprečju za 20 odstotkov lahko zmanjšamo s subvencijami Eko sklada. 

Javnih pozivov, v okviru katerih lahko subvencije pridobimo za različne naložbe, je precej, zato v nadaljevanju povzemamo tiste, ki jih občani pri energijskih obnovah hiš največkrat izberejo. 

Naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stavb (99SUB-OB22)

Lesena okna

Minimalna zahtevana vrednost toplotne prehodnosti za okna, vgrajena v zunanji zid, balkonska vrata, zastekljene fasade z okvirjem iz lesa ali umetnih mas je U ≤ 1,0 W/(m2K). 

Višina subvencije Eko sklada za okna je do 20 odstotkov stroškov naložbe v energetsko učinkovita lesena okna, vendar ne več kot 150 evrov/m2 zamenjanih oken. 

Fasade, toplotna izolacija strehe, kleti 

Zahtevana toplotna prehodnost toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu, ki je razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije je λ/d ≤ 0,200 W/m2K. To pomeni, da je zahtevana vgradnja toplotne izolacije od 15,5 (grafitni EPS) do 20 centimetrov (steklena volna), odvisno od vrste toplotnoizolativnega materiala in njegove toplotne prevodnosti. 

Pri izolacijah je višina Eko sklad subvencije do 20 odstotkov stroškov, vendar ne več kot 12 evrov/m2 toplotne izolacije fasade, strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru oziroma izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo.

prezračevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Prezračevalni sistemi

Višina subvencije je do 20 odstotkov vrednosti naložbe, vendar ne več kot 2000 evrov, za naložbo v centralni prezračevalni sistem ter 300 evrov na prezračevalno napravo za lokalno prezračevanje.

Toplotne črpalke

Za vgradnjo toplotne črpalke v nov objekt prejmete subvencijo glede na status objekta in vrsto vgrajene toplotne črpalke.

Prva vgradnja ogrevalnega sistema toplotne črpalke v novogradnjo:

  • 20 odstotkov priznanih stroškov, oz. do največ 2500 evrov za toplotno črpalko voda/voda, zemlja/voda ali izvedbo toplotne črpalke z geosondo,
  • 20  odstotkov priznanih stroškov, oz. do največ 1000 evrov za toplotno črpalko zrak/voda.

Zamenjava stare kurilne naprave:

  • 40 odstotkov priznanih stroškov, oz. do največ 4000 evrov za toplotno črpalko voda/voda, zemlja/voda ali izvedbo toplotne črpalke z geosondo in  do največ 2500 evrov za toplotno črpalko zrak/voda.

Subvencije se dodeljujejo za toplotne črpalke, ki dosegajo predpisano sezonsko energijsko učinkovitost.

Subvencije za peči na lesno biomaso

Tudi višina subvencij pri pečeh na lesno biomaso je odvisna od tega, ali gre za prvo vgradnjo peči ali zamenjavo. Pri novih objektih prejmete 20 odstotkov vrednosti naložbe oziroma največ 2000 evrov, 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4000 evrov pa prejmete za vgrajeno peč na pelete ali peč na drva pri zamenjavi stare kurilne naprave.

razno 16.01.14. peleti, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
V primeru, da izvedete najmanj tri ukrepe hkrati, lahko pridobite do odstotkov povračila stroškov, vloga za subvencijo se odda po izvedeni naložbi, priporoča se oddaja e-vloge prek spletne strani Eko sklada.

Eko sklad subvencije za zmanjševanje energetske revščine (Javni poziv ZER)

Poziv je namenjen za zmanjševanje energetske revščine v energetsko revnih gospodinjstvih. To so, ko izhaja iz izjave Eko sklada, gospodinjstva, ki so materialno ogrožena, bivajo v stanovanjih ali stanovanjskih stavbah, ki so po oceni energetskega svetovalca primerna za izvedbo projekta, skladnega s cilji in namenom poziva, in hkrati bivajo v energijsko neučinkovitih prostorih ali v neustreznih bivanjskih razmerah.

Subvencijo lahko dobite za izboljšanje toplotne izolativnosti stavb, vgradnjo novega stavbnega pohištva (okna, vhodna vrata), zamenjavo starega ogrevalnega sistema z novo napravo za ogrevanje, vgradnjo ali zamenjavo sistema za pripravo tople sanitarne vode ter vgradnjo sistema za prezračevanje.

Višina subvencije po tem pozivu je 100-odstotna, vendar ne višja kot 18.000 evrov, če se odločite zgolj za zamenjavo stare kurilne naprave z novo, pa je lahko do največ 12.000 evrov.

Subvencije za skoraj ničenergijske (sNES+) stavbe (105SUB-sNESOB23)

Nepovratna sredstva so na voljo za gradnjo ali prenovo skoraj ničenergijskih enostanovanjskih ali dvostanovanjskih stavb.

Večina zahtev, ki jih mora izpolnjevati nova hiša, ostaja enakih, novo je to, da mora biti 70 odstotkov potrebne energije proizvedene iz obnovljivih virov, obvezna je tudi vgradnja sončne elektrarne. 

Ena od dobrodošlih novosti so nekoliko višje subvencije, v povprečju od 13 pa celo do 22 odstotkov, odvisno od energijske učinkovitosti in vgrajenih materialov. 

subvencije novogradnja | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Višina nepovratne spodbude se zniža za 10 evrov na neto kvadratni meter ogrevane površine, če so investitorju zavrnili soglasje za sončno elektrarno, ali je uporabno dovoljenje pridobil pred objavo poziva in ni vgradil sistema za deževnico. V obeh primerih hkrati pa bo spodbuda nižja za 20 evrov/m2

Višje so tudi subvencije, ki jih lahko dobijo investitorji prenovo hiš v sNES+ standardu, in sicer od 14 do 16 odstotkov. Pogoja o lesenih oknih pri prenovah ni. 

subvencije prenova | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Vse navedene subvencije Eko sklada lahko lastniki stanovanjskih objektov dobijo le, če so objekti legalno zgrajeni in so v celoti ali delno namenjeni bivanju. V primeru, da objekt nima vseh potrebnih dovoljenj, je pred začetkom naložbe treba urediti legalizacijo objekta oziroma pridobiti uporabno dovoljenje za starejši objekt.


 

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:33 22.marec 2024.

    Preverili smo, koliko denarja težko letos dobite od države.Če si njihov veliko,če nisi pa nič

  • Avatar Leon
    Leon 08:03 22.marec 2024.

    Preverili smo, koliko denarja lahko letos dobite od države....povej mi s kom se družiš in ti povem koliko denarja boš dobil .

  • Nevica 07:22 22.marec 2024.

    So to naseveti za RIKO in KOLEKTOR??? Nič bat. Bratuškova vse zrihtala, če bo premalo, aneksov kolikor bo potrebno!!!!! Slovenci so radodajke!