Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8736 ogledov

Pozor: Napovedujejo velike spremembe pri delitvi denarja

V Ljubljani subvencije Saša Despot
Napovedali so, da bo po novem višina subvencije za naložbe v energijsko učinkovitost gospodinjstev odvisna od materialnega položaja upravičenca, a kot kaže, je pot do tja še dolga, zdaj na Eko skladu pravijo, da celo nemogoča.

V zadnjem Poslovnem in finančnem načrtu Eko sklada za letošnje leto je med drugim navedeno, da „se bo glede na omejena sredstva in za učinkovitejšo rabo javnih sredstev ter ob dejstvu visokih rasti cen energije, prejemnike subvencij diskriminiralo glede na dohodek.“  

Na podlagi anket so namreč ugotovili, da bi skoraj 70 odstotkov vseh gospodinjstev, ki so prejeli subvencijo Eko sklada, projekt v celoti izvedlo, tudi če subvencije ne bi dobili. So torej subvencije dodeljevali gospodinjstvom, ki jih sploh ne potrebujejo?

Zdaj je načrt, da bi k naložbam in izvedbi ukrepov za večjo energijsko učinkovitost in uvajanje obnovljivih virov energije spodbudili tudi tista gospodinjstva, ki se kljub subvencijam, ki so na voljo, za te ne odločijo. Njihove materialne razmere jim tega ne dovoljujejo, saj so subvencije zanje prenizke in zato premalo spodbudne. 

Tako naj bi bila dosežena višja stopnja obnov stavb, saj prebivalstvo z nizkimi dohodki ne razpolaga s sredstvi za lastno udeležbo naložbe v energijsko obnovo stavb in posledično njihove stavbe nikoli ne bi bile obnovljene, navajajo v poslovnem načrtu. 

Za zdaj Eko sklad pripravlja posebne javne pozive, ki so namenjeni reševanju energetske revščine socialno najbolj občutljivih gospodinjstev, v prihodnje pa naj bi to lahko razširili na večje število gospodinjstev, torej tudi na tista, ki ne spadajo med energetsko revna, hkrati pa njihov materialni položaj ni tak, da bi si ukrepe lahko privoščili. 

Počakati bo treba zakon

Podlago za diskriminacijo na podlagi materialnega položaja upravičenca do subvencije bo prinesel nov podnebni zakon, ki je bil lani jeseni v javni obravnavi, zdaj pa ga čaka nadaljnja zakonodajna obravnava. Predvidoma naj bi zakon sprejeli do konca leta, so nam povedali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

V predlogu zakona, ki med drugim ureja tudi delovanje Eko sklada, je navedeno, da se višina in pogoji spodbude lahko v posameznem javnem pozivu ali javnem razpisu določijo različno, glede na materialni položaj vlagatelja.

Hkrati določa tudi, da lahko Eko sklad v primeru, ko je upravičenje do spodbude po javnem pozivu vezano na materialni položaj vlagatelja in njegove družine, po uradni dolžnosti pridobi za to potrebne osebne podatke, tudi podatke, ki štejejo za davčno tajnost, iz obstoječih zbirk podatkov, določenih v zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. 

Navedeno določilo bo uporabno predvsem pri ugotavljanju energetsko revnih gospodinjstev, prav tako bo omogočilo Eko skladu, da je višina nepovratne spodbude v posameznem javnem pozivu različna glede na materialni položaj upravičenca, piše v obrazložitvi zakona. 

Eko sklad: Realno ni mogoče

Kdaj lahko pričakujemo, da bodo pripravili prve javne pozive, v okviru katerih bo višina subvencije odvisna od materialnega položaja vlagatelja oziroma gospodinjstva, smo vprašali pristojne na Eko skladu, a so njihovi odgovori skopi in nič kaj spodbudni.

Predlagali smo, da se v podnebni zakon napiše določilo, da se lahko dodeljujejo spodbude glede na materialne pogoje vlagateljev. Samo glede na dohodek ne bo pravično, saj je treba upoštevati tudi premoženje. Dohodek vlagatelja namreč ni dovoljšen pokazatelj materialnega stanja gospodinjstva, pravijo.

Prve tovrstne javne pozive bodo lahko pripravili šele po sprejetju podnebnega zakona. Dodajajo pa, da jih vlagatelji lahko pričakujejo šele v prihodnjih letih. A očitno to ne bo preprosto, saj hkrati ugotavljajo, da bo zelo zapleteno izvajanje dodeljevanja spodbud glede na materialni položaj, saj presojanje materialnega položaja vlagatelja ni dovolj, treba bi bilo presojati gospodinjstvo, kar pomeni, da bi imeli podobno vlogo kot CSD, vendar ne samo za socialno šibke, ampak za celotno populacijo, kar realno ni mogoče.

Ali to pomeni, da javnih pozivov z različnimi višinami subvencij glede na materialni položaj gospodinjstva, ne bo nikoli? Na ministrstvu se zavedajo, da razdeljevanje subvencij na takšen način ni preprosto, vsekakor pa smiselno, zato bo treba najti prvo rešitev. 
 

Komentarjev 11
  • RAJKO 08:50 05.april 2024.

    Še en Golobov debilizem.

  • h4ck3r 08:04 05.april 2024.

    Še dobro da obstajajo trezne glave, ki povedo bobu bob in ne prodajajo pravljic...diskriminatorno dodeljevanje dodatkov in subvencij bi bilo potrebno preveriti še na drugih področjih.

  • Pepe007 07:47 05.april 2024.

    Še en socialni kanal. Kdor bo znal izkoristiti vse, se mu ne bo splačalo truditi za boljši socialni položaj.