Pod streho > Gradimo & obnavljamo
13727 ogledov

Naprodaj zazidljiva zemljišča po ugodni ceni, a le za izbrance

zazidljiva zemljišča Občina Trebnje
Po več letih načrtov, priprav in izvedbe je trebanjska občina objavila razpis za prodajo zazidljivih parcel za mlade in mlade družine. Izklicna cena kvadratnega metra je pod ceno slovenskega povprečja.

Po več kot osmih letih, takrat je bil namreč sprejet OPPN za novo naselje, je trebanjska občina objavila javni razpis za prodajo 15 zazidljivih parcel na robu vasi Dobrava. Velike so od 700 do 1264 kvadratnih metrov in komunalno opremljene. Izklicna cena je enaka za vse parcele, in sicer 32 evrov brez oziroma 39 evrov z DDV, kar je manj, kot je po zadnjih podatkih povprečna cena zazidljivih zemljišč za gradnjo stanovanjskih hiš v Sloveniji. Povprečna cena je bila v prvi polovici letošnjega leta 56 evrov na kvadratni meter.

Izklicne cene parcel so od 22.400 do 40.448 evrov brez DDV oziroma od nekaj več kot 27.000 do nekaj več kot 49.000 z DDV.

A to so zgolj izklicne cene, če bo zanimanje za nakup parcel veliko, bodo končne cene lahko tudi precej višje.

Za nakup posamezne parcele lahko kandidirajo mladi do starosti 35 let in mlade družine, v katerih mora biti vsaj en partner mlajši od 35 let. Pogoj je tudi, da je kandidat, v primeru družine pa vsaj en partner, vsaj eno leto pred objavo razpisa imel v občini Trebnje prijavljeno stalno prebivališče.

"S predlagano vsebino javnega razpisa zasledujemo cilj iz občinskega podrobnega prostorskega načrta, da te gradbene parcele namenimo mladim družinam in mladim. Njim je namreč stanovanjski trg manj naklonjen. Mladi imajo praviloma nižje prihodke oziroma so zaposleni za določen čas, kar jim otežuje nakup stanovanja, ki je vse višji strošek. S parcelami, ki so namenjene ravno mladim, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, jim želimo pomagati, da se bodo hitreje osamosvojili in si uredili samostojen dom," je povzela županja Mateja Povhe.

V vlogi na nakup parcele morajo kandidati navesti ceno, ki so jo pripravljeni plačati za posamezno parcelo, ta ne sme biti nižja od izklicne, ki je navedena v razpisu. Kandidirajo lahko za nakup zgolj ene parcele. Ob oddaji vloge morajo plačati 10 odstotkov vrednosti izbrane parcele, ki se jim bo štela v kupnino, če bodo na razpisu uspešni, v nasprotnem pa jim bo varščina vrnjena.

Vloge morajo oddati v zaprti ovojnici najkasneje do 20. decembra do 14. ure.

Ponudbe bo pregledala komisija in jih točkovala, prednost pa bodo seveda imeli tisti kandidati, ki bodo za posamezno parcelo ponudili višjo ceno.

Gradbeno dovoljenje v petih letih, lastništvo vsaj 10 let

Izbrani mladi in mlade družine bodo morali skladno s pogoji razpisa kupnino plačati v 60 dneh od sklenitve pogodbe, gradbena dovoljenja za gradnjo hiš pa pridobiti najkasneje v petih letih od nakupa parcele.

Občina je v razpis vključila tudi dve varovali, ki preprečujeta prekupčevanje s parcelami in zagotavljata, da se bodo na parcelah res zgradile družinske hiše. Kupec 10 let od nakupa parcele ne sme prodati oziroma lastninsko pravico prenesti na drugega, razen če bi se znašel v okoliščinah, ki bistveno vplivajo na njegovo finančno stanje kupca, kot so izguba službe, hujša nesreča. V nasprotnem bo moral občini plačati razliko med ponujeno ceno in ceno, ki je bila najvišje ponujena, najmanj pa 20 odstotkov ponudbene cene.

Pogodbeno kazen v višini 20 odstotkov ponudbene cene pa bo moral plačati tudi, če v petih letih ne pridobi pravnomočnega gradbenega dovoljenja za gradnjo stanovanjske stavbe.

Zahteve za gradnjo

Na predlog vaščanov Dobrave, da za omenjeno naselje izvedejo tudi javni razpis za arhitekturno rešitev, s čimer bi zagotovili enotno oblikovno zasnovo novega naselja skladno z vaško veduto, se pristojni pod vodstvom prejšnjega župana Alojzija Kastelica niso odzvali.

Arhitekturna zasnova posamezne hiše bo tako prepuščena posameznemu graditelju, so pa omejitve gradnje v novem naselju določene v občinskem podrobnem prostorskem načrtu. Gradijo se lahko enostanovanjske hiše etažnosti (K) + P + M z dvokapnimi, v nekaterih primerih tudi enokapnimi strehami. Gradijo se lahko garaže in drugi pomožni objekti kot so drvarnica, uta, letna kuhinja, vendar morajo biti ti združeni v enovito spremljajočo stavbo, ki je lahko velika največ 50 kvadratnih metrov. Dovoljena je tudi gradnja bazena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar jezeran
    jezeran 13:51 09.december 2023.

    pa to je samo za domačine, kva to tle pišete, brez veze

  • Pepi 11:01 09.december 2023.

    Kaj pomenita besedi? "Gradbeno Dovoljenje"-ali je dovoljena gradnja ,ali ni dovoljena gradnja!V tem primeru bi morala že občina pridobiti dovoljenje za gradnjo,če prodaja komunalno opremljene parcela za gradnjo,mogoče jast to narobe razumem?????

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:44 09.december 2023.

    Spet hočejo nategnit narod,kar se prodaja po medijih že nekaj ne štima