Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1380 ogledov

Nasveti in ideje za domačo pisarno brez napak

domača pisarna
1/9
arhiv Velux
Nasveti, kako si doma urediti prijetno pisarno ali zgolj kotiček za delo, so večinoma namenjeni opremi, barvam, drobnim dodatkom, manj pa se posvečajo drugim pomembnim dejavnikom, ki izjemno vplivajo na počutje, učinkovitost in kakovost dela od doma. Kateri so ti?

Čeprav ste morda dolgo verjeli, da je delo od doma zgolj začasna nuja, ki bo hitro ali vsaj kmalu minila, zadnje leto dokazuje, da je tak način dela za marsikoga postal nova normalnost. Morda to ne bo ostala stalna praksa v prihodnje, zagotovo pa nas bo precej vsaj občasno delalo od doma. Marsikateri delodajalec je v zadnjem letu spoznal, da je stalno ali vsaj občasno delo zaposlenih od doma lahko odlična rešitev.

domača pisarna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Domača pisarna postaja nuja

Torej smo postavljeni pred novo dejstvo, delovni kotiček ne more biti več le začasen, improvizirano urejen, čas je, da si uredimo pravo domačo pisarno, ki nam bo na voljo v vsakem trenutku. Pri urejanju tega prostora pa nimamo v mislih zgolj opreme.

Vsekakor naj bo ta ustrezna, ergonomska, še posebej to velja za stol, in seveda lična, priročna. Doma imamo veliko bolj proste roke, delovni prostor si lahko uredimo povsem po svojih željah, zato je izbira prepuščena naši domišljiji, spretnosti in tudi globini denarnice. Igramo se lahko z materiali, oblikami, barvami, dodatki, svetili.

domača pisarna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Nasvetov in idej je v zadnjem času vse več, ponudbe tudi, večini pa nekaj manjka. Bolj kot oprema, naj gre za samostojni prostor ali zgolj za delovni kotiček, je pomembno okolje. Pomembni so naravna svetloba, svež zrak in nenazadnje pogled ven, na katerem si lahko v vsakem trenutku spočijemo od računalniškega ekrana utrujene oči.

Uredite jo v dovolj svetlem prostoru

Če imamo dovolj prostora, si domačo pisarno uredimo v zelo svetlem prostoru, ki ga bomo brez težav lahko učinkovito prezračevali. Če smo s prostorom omejeni, pa naj bo delovni kotiček vsaj  v bližini okna, skozi katerega bo dovolj dnevne svetlobe padalo na delovno površino.

domača pisarna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Pisalna miza naj bo postavljena tako, da svetloba ne bo padala neposredno na računalniški ekran. Tudi postavitev mize neposredno pod oziroma k oknu ni najboljša rešitev, saj bo ob močnem soncu svetloba premočna, motilo bo bleščanje, pa še prevroče nam bo. Svetloba naj na delovno površino pada s strani, pisalno mizo pa lahko umaknemo nekoliko v notranjost prostora.

Mansarda je idealna za domačo pisarno

Idealen prostor lahko na primer najdemo v mansardi, v bližini strešnega okna. Skozenj se svetloba razprši drugače kot skozi klasično fasadno okno. V prostor pride več svetlobe, hkrati pa prodre bolj globoko vanj. Na pravi višini vgrajeno strešno okno pa že ob dvigu pogleda iznad pisalne mize omogoča pogled v okolico. Včasih je dovolj, da vidimo vrhove krošenj dreves ali zgolj oblake, da se za trenutek spočijemo in sprostimo.

domača pisarna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
O pomenu kakovostne in zadostne naravne svetlobe v zaprtih prostorih smo že veliko napisali, a vendar moramo ponovno poudariti, da je ta v domačih pisarnah še toliko bolj pomembna. Delo moramo opravljati zbrano, zdržoma več ur, kakovostno, kar pa je v premalo osvetljenem prostoru in ob umetni svetlobi precej težje.

strešna okna Okna v mansardi Pod streho Spoznajte pravila za naravno osvetlitev

Več različnih raziskav v zadnjih letih je potrdilo, da pomanjkanje dnevne svetlobe vpliva na počutje, znižuje raven zbranosti, poveča utrujenost, posledično pa vpliva na storilnost in kakovost opravljenega dela. Raziskave so pokazale, da so v 40 odstotkih delovnih prostorov, ki so osvetljeni prvenstveno z dnevno svetlobo, zaposleni od 30 do 40 odstotkov bolj produktivni.

domača pisarna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Ne pozabite na zračenje prostora

Zadostni naravni svetlobi v domači pisarni je treba dodati še svež zrak. Pri izbiri prostora za domačo pisarno je treba misliti tudi na to, kako ga bomo prezračevali. Najpogostejša rešitev je odpiranje oken, če v hiši ali stanovanju seveda nimamo že vgrajenega mehanskega prezračevalnega sistema, ki skrbi za stalni dotok svežega zraka.

Če bomo prezračevali z odpiranjem oken, je treba to narediti pravilno. Približno vsaki dve uri bi morali naredi prepih, torej odpreti vsaj dve okni, skozi kateri se bo ustvaril naravni vlek, odprti pa morata biti vsaj pet do 10 minut. Tako bomo tudi učinkovito znižali raven ogljikovega dioksida, koncentracija katerega se v zaprtem prostoru hitro povečuje, to pa vpliva na naše počutje. Podobno kot ob pomanjkanju svetlobe tudi zaradi tega postanemo bolj utrujeni, zaspani, manj zbrani in manj učinkoviti, poslabšajo se naše kognitivne funkcije.

Test matematike Otroške sobe Pod streho Svetloba in tema vplivata na oceno pri matematiki

domača pisarna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
A dejstvo je, da le vsak četrti med nami pravilno zrači prostore, med delom pa bomo na to mimogrede tudi pozabili, zato je pametno razmisliti o drugih možnostih.

Na klasično fasadno okno lahko vgradimo eno od vrst lokalnega prezračevalnega sistema, na primer higrosenzibilno prezračevanje ali pa posebej za okenski okvir primeren prezračevalni sistem ali prezračevalno loputo. Rešitev je lahko tudi lokalni prezračevalni sistem, ki ga vgradimo skozi zunanjo steno.

Strešna okna Svetloba Pod streho Smo generacija zaprtih prostorov s premalo svetlobe, pa tega ne vemo

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Učinkovite in celo bolj preproste rešitve pa obstajajo tudi za strešna okna. Nekateri proizvajalci, denimo Velux, vsa strešna okna že serijsko opremijo z zračno loputo, skozi katero zrak prehaja tudi, ko je okno vodotesno zaprto. Nadgradimo pa jih lahko s pametnim sistemom za odpiranje oken, ki samodejno meri koncentracijo ogljikovega dioksida, vlage in temperature v prostoru, okno pa lahko odpiramo na daljavo. Senzor za dež poskrbi, da se bo okno zaprlo že ob prvih kapljah dežja. Pogoj je le, da je okno elektrificirano ali opremljeno s sistemom za solarno upravljanje. 

Če poskrbimo še za dobro senčenje, takšno, ki v prostor še vedno prepušča dovolj dnevne svetlobe, bomo zagotovo ustvarili kakovostno in prijetno domače delovno okolje, v katerem bomo dobro in z zadovoljstvom delali.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.