Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4609 ogledov

Nekaterih gradbenih dovoljenj še dolgo ne bo

Projektna dokumentacija
Pred dnevi je vlada najprej dovolila opravljanje gradbenih del, potem pa so tudi izdajo gradbenih dovoljenj uvrstili med nujne zadeve, ki jih morajo obravnavati upravne enote. Kako bo to potekalo?

Potem, ko je delo na področju izdaje gradbenih dovoljenj stalo skoraj en mesec, so se morale upravne enote ta teden organizirati in ponovno zagnati oddelke za izdajo gradbenih dovoljenj. Ta so po novem uvrščena med nujne zadeve, saj je gradnjo treba ponovno zagnati. 

Med nujna gradbena dovoljenja, poleg tistih za gradnjo gospodarske in javne infrastrukture, spadajo tudi dovoljenja za stanovanjsko gradnjo. Pri izdaji gradbenega dovoljenja nihče ne bo imel prednosti pred drugim, „vsaka vloga stranke se na UE presoja individualno, pri čemer je edino vodilo spoštovanje zakonitih pravil. V tem smislu se določene vloge ne bodo obravnavane prednostno na račun drugih,“ pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.  

Upravne enote so se že organizirale

Vsi graditelji družinskih hiš, ki ste že vložili vloge za gradbena dovoljenja, lahko pričakujete, da bodo v naslednjih mesecih tudi izdana. Kako hitro, pa je „odvisno od tega, ali je vloga popolna ali ne, in od vrstnega reda, po katerem so bile vloge vložene,“ pravi Mihael Novak, načelnik Upravne enote Kamnik, kjer so delo za izdajo gradbenih dovoljenj že organizirali. 

Potekalo bo sicer v nekoliko okrnjeni sestavi, poskrbeti morajo namreč za vse varnostne ukrepe, s katerimi bodo zaščitili zaposlene, vendar se bodo potrudili, da bodo gradbena dovoljenja za popolne vloge izdana v zakonsko predpisanem roku, torej najkasneje v dveh mesecih, je še povedal Mihael Novak. 

Vrstni red glede na popolnost in datum prispetja

Pri obravnavi posamezne vloge bodo, kot to določa zakon, poleg njene popolnosti, ki je temelj, upoštevali tudi vrstni red prispetja vlog. Pri tem pa je čas obravnave odvisen tudi od tega, koliko vlog je bilo posameznemu uradniku dodeljenih, še pove sogovornik. 
Enako poudarjajo na Upravni enoti Ljubljana, kjer „smo v začetku tedna na delo poklicali toliko ljudi, kolikor nam to dovoljujejo za delo varne razmere, v katerih moramo poskrbeti za varnost in zdravje zaposlenih,“ pravijo v službi za odnose z javnostmi.

Ustnih obravnav ne bo

Dlje pa bodo na izdajo gradbenih dovoljenj čakali vlagatelji, ki niso oddali popolnih vlog in jih morajo zato dopolniti. „Pogosto je čas za izdajo gradbenega dovoljenja odvisen tudi od vlagatelja. Dokler ne dostavi manjkajoče dokumentacije ali ne odpravi pomanjkljivosti vloge, te ne moremo obravnavati. V teh razmerah pa tega nekateri morda ne bodo mogli zagotoviti, zato bodo na izdajo gradbenega dovoljenja lahko čakali dlje,“ opozori Mihael Novak.

Vlagatelji pa morajo vedeti še nekaj. V času, dokler veljajo ukrepi za zajezitev koronavirusa, na upravnih enotah ne bodo potekali postopki, v katerih so potrebne ustne obravnave, ker teh ne bodo izvajali. To velja tudi za izdajo gradbenih dovoljenj, poudarjajo na ljubljanski upravni enoti. V teh primerih na skorajšnjo izdajo gradbenega dovoljenja ne gre računati.

Vse se ureja na daljavo

Vlagatelje pozivajo tudi, naj vlog za gradbena dovoljenja ali prilog in dopolnitev, če so bili k njim pozvani, ne vročajo osebno na upravnih enotah. Pošljejo jih lahko po elektronski ali navadni pošti, nove vloge pa lahko oddajo prek portala e-uprave. 

Če želite preveriti, v kakšni fazi je izdaja vašega gradbenega dovoljenja, lahko v času uradnih ur, ki pa so po posameznih enotah lahko tudi spremenjene, pokličete po telefonu, lahko pa jim pišete po elektronski in navadni pošti. Tudi izdana gradbena dovoljenja bodo upravne enote pošiljale po navadni pošti. 

Preberite tudi, kako po korakih do gradbenega dovoljenja in druge obvezne dokumentacije:

Prvi korak: predodločba, lokacijska informacija in dokazilo o pravici graditi

Drugi korak: idejna zasnova, dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja

Tretji korak: komunalni prispevek ter vloga in takse za gradbeno dovoljenje

Četrti korak: dokumentacija za izvedbo, prijava del in zakoličenje

Peti korak: dokumentacija po zaključku gradnje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.