Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6640 ogledov

Nova generacija: Tako odpornih in trajnih oblog do zdaj ni bilo

vinil
1/12
arhiv eko stil
Vinil na klik in vinil, ki se ga lepi, sta dobro poznani in vse pogosteje uporabljani talni oblogi. V zadnjem času pa so na trgu tudi nove generacije vinila, ki imajo še izboljšane lastnosti. Kakšne, smo vprašali strokovnjaka.

Vsem vrstam vinila je skupno, da so to obstojne talne obloge, ki jih precej preprosto polagamo, odporne so na vlago in mehanske poškodbe, izredno lahko jih je vzdrževati. Njihov videz posnema videz lesa ali kamna, na otip delujejo prijetno in toplo.

Izbor pogojuje podlaga

Pa vendar so med njimi razlike, ki jih je pred izbiro dobro poznati, saj je, kot pravi strokovnjak za talne obloge Dane Majkić iz podjetja Eko stil, ta odvisna predvsem od podlage, na katero bomo vinil položili. Podlaga je tisti dejavnik, ki najbolj določa primerno vrsto vinila.

vinil | Avtor: arhiv eko stil arhiv eko stil
V novogradnjah, kjer je kot osnovna podlaga izdelan estrih, Dane Majkić priporoča izbiro vinila, ki se ga lepi. Tam, kjer talne obloge že obstajajo, denimo parket, keramika ali topli pod, pa je boljša izbira vinil na klik. Položimo ga lahko kar čez obstoječo oblogo, če ta ni kakorkoli poškodovana, hkrati pa imamo dovolj višine pri vratih.

Vinil in talno gretje

Pri izbiri je tudi pomembno, ali bo pod vinilom toplovodno talno gretje. Tudi v tem primeru je bolje izbrati vinil, ki se ga lepi, kot vinil na klik. Če ga lepimo na izravnalno podlago, ki je nad sistemom talnega gretje, bo njegov izkoristek največji, lepljena obloga pa zagotavlja prijetno hojo in dolgotrajno kakovost, pojasni strokovnjak.

vinil | Avtor: arhiv eko stil arhiv eko stil
Vinil, ki se ga lepi izberemo tudi, če smo vgradili sistem električnega gretja, le nanos izravnalne mase mora biti nekoliko debelejši. Rezultat bo najboljši, če natančno upoštevamo navodila proizvajalca talnega gretja, svetuje sogovornik.

Pomemben je obrabni sloj

Vinili se med seboj ne razlikujejo le po načinu polaganja, med njimi so tudi druge razlike, ki jih je dobro poznati. Kot pravi sogovornik, bo kakovost vinila lepljenega ali na klik položenega vinila lahko enaka, če primerjamo med seboj dva enakovredna izdelka, pri čemer je najpomembnejša debelina in kakovost obrabnega sloja. Res pa je, da se hoja po vinilu, ki je položen na klik, nekoliko bolj sliši, ker je položen plavajoče, še doda. Debelina zaščitnega sloja pri vinilih, ki jih polagamo v bivalnih prostorih naj bo 0,3 milimetra, svetuje.

 | Avtor:
Nova generacija s trdim jedrom

Čeprav za vse talne obloge iz vinila velja, da so trpežne, pa so vinili nove generacije še trpežnejše in trše od prejšnjih. To so vinili s trdim jedrom, ki se jih polaga na klik. V podjetju Ekostil imajo dve vrsti vinila s trdim jedrom. Prvi je SPC vinil, pri katerem je jedro narejeno iz kamnito-plastičnega kompozita, zaradi česar je izredno trdno, pove Dane Majkič. Drugi je vinil ECP, ki ima še malenkost debelejše oziroma razširjeno jedro z mehurčkasto strukturo in integrirano podlago za boljšo akustiko, zaradi česar je hoja po njem še prijetnejša.

vinil | Avtor: arhiv eko stil arhiv eko stil
V novo generacijo spada tudi prostoležeči vinil, ki se ga hitro in enostavno namestiti, brez lepljenja, v kateri koli prostor. Posebna oprijemljiva podloga, s pomočjo protidrsnega premaza trdno fiksira vinil na tla, pojasni sogovornik. Prednost tega izdelka pa je tudi preprosta zamenjava posamezne poškodovane plošče, ki se jo odstrani in zamenja z novo.

Tudi usklajenost videza določa kakovost

Glede na to, da lahko izbiramo med različnimi potiski, ki kot že rečeno, posnemajo videz lesa ali kamna, hkrati pa so v številnih barvnih odtenkih in strukturah, je pomembno, da izberemo kakovosten vinil, pri katerem je vzorec potiska narejen zelo natančno, potisk in struktura na posameznih lamelah pa se morajo ujemati.  

vinil | Avtor: arhiv eko stil arhiv eko stil
In cene?

Vinili se razlikujejo tudi po cenah. Te so odvisne od obrabnega sloja, debeline in vrste vinila. Cene vinila, ki ga lepimo so od 13 pa vse do 30 evrov na kvadratni meter, cene sistemov na klik pa se začnejo pri 21 evrih na kvadratni meter. Najdražji so prostoležeči vinili, cene katerih se začnejo pri 33 evrih na kvadratni meter. K cenam je treba prišteti še davek na dodano vrednost.

vinil | Avtor: arhiv eko stil arhiv eko stil
Preveriti velja tudi, kolikšna je garancija na izdelek oziroma material in kolikšna na polaganje. Za zadnje v podjetju Eko stil priznajo dveletno garancijo, garancija na material pa je odvisna od posameznega izdelka in razreda uporabe, pojasni Dane Majkić.

 

Komentarjev 1
  • William_Johnson 09:24 23.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦