Pod streho > Gradimo & obnavljamo
12461 ogledov

Eko sklad skrajšuje čakalno dobo, uvaja novo storitev

fasada Profimedia
Da bi skrajšali dolge čakalne dobe za odobritev subvencije, so se na Eko skladu odločili, da vlagateljem zagotovijo pomoč pri izpolnjevanju vlog, ki so pogosto nepopolne.

Čakalne dobe na odločbo o dodelitvi subvencije za različne ukrepe se na Eko skladu podaljšujejo. Po zadnjih podatkih, dostopnih na spletni strani sklada, obravnavajo vloge, ki so na poziv 99SUB-OB22 prispele 26. oktobra lani. Skupno je na ta poziv prispelo 20070 vlog. Gre za poziv, ki vključuje več različnih ukrepov učinkovite rabe energije v stavbah, med drugim vgradnjo toplotne izolacije, menjave oken, vgradnjo prezračevalnega sistema, solarnega ogrevalnega sistema, menjavo starih kurilnih naprav. 

Najdaljše so čakalne dobe za odobritev vlog, ki so prispele na poziv 93SUB-SO21, to je poziv za pridobitev subvencije za sončne elektrarne, ki je bil zaprt marca lani. Skupno so prejeli 10160 vlog, zdaj pa obravnavajo tiste, ki so jih prejeli 4. marca lani. 

Najkrajše so čakalne dobe za odobritev vlog, ki so bile oddane na podlagi javnega poziva 104SUB-SO22. Gre za subvencije za sončne elektrarne, poziv je bil objavljen lani, nanj pa so prejeli 6608 vlog. Zdaj obravnavajo tiste, ki so prispele 9. januarja letos. 

Veliko vlog je nepopolnih, kar podaljšuje čakalno dobo

Nedavno smo pisali, da poleg velikega števila vlog, ki jih prejmejo na Eko skladu, čakalne dobe podaljšujejo tudi nepopolne vloge. Kot je takrat povedala direktorica sklada Mojca Vendramin, vlagatelji hitijo z oddajo vlog, ko prejmejo poziv za dopolnitev, pa kličejo na Eko sklad in se izgovarjajo na izvajalce, ki so vlogo poslali. „Vse to predstavlja dodatno delo in dodatne zamude pri pregledu vlog,“ je še dodala. 

Na Eko skladu so se odločili, da vlagateljem priskočijo na pomoč, po novem bodo občanom pri izpolnjevanju vlog za poziv 99SUB-OB22 pomagali asistenti. Objavili so javno povabilo za sedem asistentov, ki bodo nudili administrativno asistenco vlagateljem pri izpolnjevanju in oddaji vlog v okviru tega poziva. 

Tako naj bi zagotovili, da bodo vloge formalno popolne, njihova obravnava hitrejša, čakalne dobe pa naj bi se skrajšale. 

Usposobljeni asistenti bodo nudili brezplačno pomoč

Asistenti, ki bodo najprej morali opraviti izobraževanje, na katerem se bodo seznanili o pogojih javnih pozivov Eko sklada, bodo vlagateljem pomagali pripraviti vlogo z vsemi potrebnimi prilogami, tako da bo ta formalno popolna. Pomoč vlagatelju bo lahko potekala na daljavo, po telefonu, prek aplikacij Viber, Zoom in podobnih, prek elektronske pošte ali osebno kjer koli, lahko pa tudi v pisarnah ENSVET.

Pomoč pri izpolnjevanju vloge in oddaja vloge bo po oceni trajala v povprečju 45 minut. Asistent bo opravil delo, ko bo skupaj s pooblastilom za oddajo iz svojega uporabniškega imena oddal e-vlogo za javni poziv 99SUB-OB22. Seznam izbranih asistentov bo objavljen na spletni starani sklada. 

Prijava za delo asistenta odprta do zapolnitve mest

Asistenti bodo za svoje delo plačani, in sicer za vsako formalno popolno vlogo 10 evrov z DDV, kar vključuje vse stroške, vključno s potnimi stroški, s stroški telekomunikacij, vse dajatve. Eko sklad ima za delo asistentov zagotovljenih 40.000 evrov. 

Za delo asistenta se lahko prijavijo fizične osebe ali osebe, ki so samostojni podjetnik posameznik, ki opravljajo registrirane dejavnosti, ali s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določene dejavnosti in so vpisane v poslovni register v Republiki Sloveniji. Med pogoji sta tudi vsaj V. stopnja izobrazbe in najmanj tri leta delovnih izkušenj. 

Z izbranimi asistenti bo Eko sklad sklenil pogodbe o sodelovanju oziroma podjemne pogodbe za obdobje od dne podpisa pogodbe do 31. marca 2024. Rok za prijavo je do zapolnitve prostih mest ali najkasneje do 30. oktobra letos. 


 

Komentarjev 3
  • Svobodnež 09:29 19.junij 2023.

    Najprej boste morali zagotoviti dovolj delovne sile pri vas, dragi EKO sklad! Kolikor vem, dela na razpisu 104SUB-SO22 ENA SAMA OSEBA!!! Če na dan obdela deset vlog, bo 6600 vlog končala ČEZ TRI LETA! In če je slučajno na dopustu ...prikaži veču ali bolniški, VSE STOJI! In verjamem, da je pri ostalih razpisih podobno!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:47 19.junij 2023.

    Prvo moraš imeti nepremičnino,pa se že tle neha