Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3418 ogledov

Obvezna in koristna, a očitno se še vedno da tudi brez nje

Nepremičnine
Energetsko izkaznico pri prodaji hiš in stanovanj ter oddajanju v najem, ki je daljši od enega leta, uvedli pred šestimi leti, a se prodaje in najemi očitno še vedno vršijo brez nje.

Energetsko izkaznico smo kot obvezno listino pri prodaji hiš in stanovanj ter oddajanju v najem, ki je daljši od enega leta, uvedli pred šestimi leti. Obvezna je pet let, a se prodaje in najemi očitno še vedno vršijo brez nje.

Niso redki, ki poznajo lastnika hiše ali stanovanja, ki je svojo nepremičnino prodal brez energetske izkaznice, da o najemnih pogodbah niti ne govorimo. Prav zato, da lastniku ni treba izdelati energetske izkaznice, se najemne pogodbe sklepajo le za obdobje 11 mesecev ali največ dan manj kot eno leto. 

energetska izkaznica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Za energetsko izkaznico nihče ne vpraša

Tudi na forumih in družabnih omrežjih beremo o tem, da sta kupec in prodajalec sklenila posel, nihče od njiju pa se ni spomnil na energetsko izkaznico, in kar je še bolj zanimivo, nanjo se ni spomnil niti nihče drug. Ne preverja je niti notar, ki pogodbo overi, na banki, kjer so kupcu odobrili kredit, pa se s tem tudi ne ukvarjajo. Zakonske podlage za to, da bi morala biti energetska izkaznica vpisana v prodajno pogodbo, tudi ni.

Ostane le gradbeni inšpektor, ki je zadolžen za nadzor in izrekanje globe. Možnost, da bo odkril prodajalca ali najemodajalca, ki kupcu oziroma najemniku nista izročila energetske izkaznice, pa je izjemno majhna. Vse je torej v rokah kupca, ki bi moral zahtevati izkaznico.

V energetskem zakonu, ki predpisuje energetske izkaznice, je napisano, da so te obvezne najkasneje pred sklenitvijo pogodbe o prodaji ali oddaji v najem, obvezne pa naj bi bile tudi v  oglasih na nepremičninskih portalih.  Predvsem prodajalci nepremičnin so se znašli tako, da oglas objavijo brez podatka o energetski izkaznici, napišejo pa, da je ta v izdelavi. Ali je to res ali ne, ne ve nihče. 
Zakaj se prodajalci izogibajo izdelavi energetske izkaznice je jasno,  izognejo se dodatnim stroškom, zakaj je na zahtevajo kupci in najemodajalci za daljši čas od enega leta, pa ne. 

Zakaj je energetska izkaznica koristna?

To je namreč listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe, ki vključuje tudi priporočila za povečanje njene energijske učinkovitosti. Če se sprašujete, zakaj jo potrebujete, se v prejšnjem stavku skriva odgovor. Namenjena je namreč boljši informiranosti potrošnika, torej tistega, ki namerava stavbo bodisi kupiti bodisi najeti. 

energetska izkaznica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Po podatkih državnega statističnega urada v slovenskih gospodinjstvih za ogrevanje in hlajenje, pripravo tople sanitarne vode, kuhanje in druge namene porabimo več kot 45.000 TJ energije, od tega več kot 60 odstotkov za ogrevanje prostorov. Stroški za ogrevanje so vse prej kot majhni, zato je pred nakupom ali najemom smiselno preveriti, kako energijsko varčna oziroma potratna je stavba/stanovanje. 

Kupec/najemnik tako dobi potrebne informacije o tem, kakšne stroške lahko pričakuje za porabo energije, kar lahko pomembno vpliva na njegovo odločitev. Nič manj pomembna niso priporočila za ekonomsko upravičene in tehnično izvedljive ukrepe za izboljšanje energijske učinkovitosti, ki jih vsebuje energetska izkaznica. 

Pot do energetske izkaznice ni zapletena

Izdela jo neodvisni strokovnjak, kateri od 390, ki imajo licenco za opravljanje te storitve, pa je povsem naša odločitev. 
Za stanovanjske stavbe na podlagi izračunanih energijskih kazalnikov izdelajo računsko izkaznico, naročilo zanjo pa oddamo na predpisanem obrazcu (lahko tudi po spletu). Priložiti je treba vso razpoložljivo projektno dokumentacijo stavbe.

Izdelovalec izkaznice bo na podlagi tega izračunal vse potrebne energijske kazalnike, ob ogledu stavbe pa pridobil morebitne manjkajoče podatke in informacije, na podlagi katerih bo izdelal še priporočilni seznam ukrepov za izboljšanje energijske učinkovitosti in jih razvrstil glede na povračilno dobo in učinkovitost. Izdelano izkaznico vam bo predstavil in predal ter jo vnesel v javni državni register.

Kaj pa cena?

Cena za izdelavo energetske izkaznice ni predpisana, določata jo trg ponudbe in povpraševanja, odvisna pa je od tipa nepremičnine (hiša, stanovanje, poslovni prostor ...), njene velikosti, predane projektne dokumentacije (načrti, tlorisi, strojne inštalacije ipd), lokacije, zahtevnosti objekta in metode izračuna. Cena vključuje tudi prispevek za izdajo energetske izkaznice, ki je od enega do štiri evre.

energetska izkaznica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Hiter pregled cenikov različnih ponudnikov na spletu razkrije, da o za stanovanje v Ljubljani izdelajo že za 65 evrov, za hišo, prav tako v Ljubljani, pa za 99 evrov. Na splošno pa se cene za izkaznico za tipično enodružinsko hišo začnejo nekje pri 120 evrih in lahko sežejo tudi čez 200 evrov, za stanovanje pa od 70 evrov naprej. 

A pozor: cena ne vključuje potnih stroškov neodvisnega strokovnjaka, ki ste mu zaupali izdelavo izkaznice, in morebitnih stroškov zaradi nepopolne dokumentacije. Končni znesek, ki ga boste morali plačati, je zato lahko višji tudi za 100 evrov ali več.

Globe: od 250 evrov naprej

Če prodajo ali oddajanje v najem oglašujete na nepremičninskih portalih, morate zagotoviti navedbo energijskih kazalnikov stavbe, v nasprotnem primeru vas čaka globa v višini 250 evrov. Še več, 300 evrov, pa boste plačali, če najpozneje pred sklenitvijo pogodbe o prodaji/oddaji stanovanja kupcu/najemniku ne predložite veljavne energetske izkaznice. 


 

Komentarjev 2
  • Anjatavcar 21:15 08.februar 2022.

    Meni jo je izdelal g. Aleš Kelhar po zelo konkurenčni ceni ter zelo hitro. Priporočam. www.energetskeizkaznice.si

  • cogocogo 18:00 02.oktober 2019.

    te izkaznice niso dobre niti za brisanje riti..so pa dobre za te ki jih izdajajo da mastno zaslužijo,,pa koga bruga ta papir ..če hočeš kupiti kako nepremičnino to nikogar ne briga ,,tudi sam sem kupil brez tega posranega papirja ,,ta ...prikaži več papir greje samo te ki so to uzakonili in te ki jih pišejo,,davek na budale ,ne kupci in še manj prodajalci se poserjemo na te papirje