Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4718 ogledov

Odkrili več kot 40 odstotkov nedovoljenih objektov

Hiša Profimedia
Gradbeni inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor so letos med nadzorom objektov v gradnji odkrili več kot 40 odstotkov nedovoljenih.

Kot so danes sporočili z inšpektorata, so inšpektorji opravili 220 rednih nadzorov. Akcija nadzora objektov, za katere je inšpektorat dobil pobudo za izvedbo nadzora, je še v teku, medtem ko je akcija, v kateri so preverjali, ali imajo objekti v gradnji pridobljeno gradbeno dovoljenje, zaključena. V akciji je sodelovalo 39 gradbenih inšpektorjev.

Inšpektorji so v akciji preprečevanja nedovoljenih objektov do 17. avgusta od 133 uvedenih upravnih postopkov zaključili 80 postopkov. V 41 obravnavanih zadevah, kjer nepravilnosti niso bile ugotovljene oz. so bile v času akcije odpravljene, so postopke ustavili. V zadevah, kjer so odkrili nepravilnosti, so izdali 49 upravnih odločb in sedem prekrškovnih odločb.

Kazni tudi več tisoč evrov

Odločbe so izdali za 34 nedovoljenih objektov, od tega 19 nelegalnih, devet neskladnih in šest nevarnih, za katere so odredili takojšnje prepovedi uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev oz. zavarovanje. 12 odločb so izdali zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri gradnji, dve so izdali v zvezi z izvajanjem gradnje brez prijave oz. brez popolne prijave začetka gradnje. Eno so izdali zaradi neskladne uporabe objekta.

Kot so še navedli, so izdali eno prekrškovno odločbo z izrečenim opominom, štiri o prekršku v višini izrečene globe 27.000 evrov ter dva plačilna naloga v višini izrečene globe 2500 evrov.

V treh primerih so ugotovili lažje nepravilnosti in zavezancem odredili rok za njihovo odpravo. Če jih v tem času ne bodo opravili, jim bodo inšpektorji izrekli ustrezne druge ukrepe, so napovedali.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • jakec42 07:30 07.september 2021.

    kje pa so bili prej ko se je začelo gradit in nekaterim tajkunom so kar oprostili črno gradnjo,ker so zaščiteni bolj kot kočevski medved!

  • radovednica 14:28 06.september 2021.

    Ja, res vprašanje, kje so ti silni inšpektorji pregledovali. Lahko rečem, da v mojem okolišu skoraj ni pomožnega ali kmetijskega objekta, ki to seveda ni več ampak so zidani polnoopremljeni objekti, primerni celo za bivanje, ki v ničemer niso skladni ...prikaži več z nobeno gradbeno zakonodajo, kaj šele, da bi imeli lastniki za njih kakršenkoli papir....

  • radovednica 14:17 06.september 2021.

    A pri ciganih, ki delajo kar hočejo, kjerkoli zgradijo, so tudi bili? Malo morgen, kdo si pa upa. Potem pa še socialna podpora, pa izsiljevanje, da potrebujejo elektriko in vodo, na tujih zemljiščih. A položnice za smeti tudi dobijo? In ...prikaži več če ne plačajo, a kdo izvršuje rubljenje? Beda od države!