Pod streho > Gradimo & obnavljamo
36260 ogledov

Po novem bo za subvencijo treba na fasadi vgraditi več toplotne izolacije

fasada Pixabay
Od februarja 2023 bo pogoj za pridobitev subvencije večja debelina toplotne izolacije na fasadi in vgradnja toplotno bolj izolativnih oken. Na Eko skladu sledijo zahtevam PURES-3.

Januarja 2023 bodo v Uradnem listu objavili spremembe javnih pozivov, ki se nanašajo na tehnične zahteve glede toplotne prehodnosti novih oken in izolacije fasad, so sporočili iz Eko sklada. Nove zahteve, ki jih bo treba izpolniti za pridobitev subvencije za nova okna in fasado, bodo usklajene z zahtevami pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES-3), ki je začel veljati maja letos. 

Po novem bo minimalna zahtevana vrednost toplotne prehodnosti za okna, vgrajena v zunanji zid, balkonska vrata, zastekljene fasade z okvirjem iz lesa ali umetnih mas, U ≤ 1,0 W/(m2K). Do zdaj je veljalo 1,1 W/(m2K).

Pri izvedbi toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu pa bo po novem zahtevano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije λ/d ≤ 0,200 W/m2K, Do zdaj je veljalo 0,23 W/m2K. To pomeni, da se bo zahtevana debelina toplotne izolacije v povprečju povečala za od dva do tri centimetre, odvisno od toplotne prevodnosti posameznega toplotnoizolacijskega materiala. 

Spremembe javnih pozivov bodo začele veljati za vloge, vložene po 1.februarju 2023, razen pri javnem pozivu 99SUB-OB22 nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stavb, kjer bodo te spremembe veljale za naložbe, ki so bile izvedene od 1.februarja 2023 dalje. 

gradnja Subvencije Pod streho Toliko milijonov bo na voljo za gradnjo družinskih hiš

 

Komentarjev 4
  • Idioti 07:49 27.december 2022.

    Da se ne bi zajebaval in stalno menjal debelino , vsekite POL METRA in mirna Bosna !

  • bzovc 23:00 26.december 2022.

    Imam že nekaj let 15cm grafita na 5cm podlage iz kombi plošč. Za subvencijo bi izračuni o ustreznosti izolacije glede stare podlage stali več kot fasada. Obupal in šel.

  • Toma 11:03 26.december 2022.

    Stavba mora biti tako izolirana, da se komot ogrevaš s prižiganjem prdcev!