Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3098 ogledov

Poledenelo dvorišče? Nikar ne uporabljajte tega sredstva

posipanje dvorišča Profimedia
Prva pošiljka snega je za nami, pričakujemo pa lahko nove. Ste pripravljeni na čiščenje snega z dvorišč in preprečevanje poledice na njih?

Prvi nasvet, ki se ga velja držati, je čimprejšnje kidanje snega. Najbolje že med tem, ko sneži, vsekakor pa preden se shojen ali zvožen sneg zbije in oprime povoznih in pohodnih površin. 

Najmanj dela z odmetavanjem snega bo, če očistite le tisti del dvorišča, po katerem vozite, in gaz po kateri boste dostopali do vhoda. Drugod pa pustite, da sneg vztraja glede na temperature. 

kidanje | Avtor: Profimedia Profimedia

A tu se delo ne konča. Na očiščenih površinah je treba preprečiti zmrzovanje. Dovolj je že vlaga v zraku, da se na tleh ustvari tanka plast ledu. Če se sneg izmenjuje z dežjem, pa lahko na dvorišču pričakujemo pravo drsališče. 

Beton občutljiv bolj kot asfalt

Težave z zmrzaljo in poledico na površini so večje, če je dvorišče asfaltirano ali so na njem položeni eni od številnih betonskih izdelkov, kot so betonski tlakovci, betonske plošče ali kar beton. Zmrzal pa je treba preprečiti tudi zato, ker lahko poškoduje površino, še posebej betonsko, pa tudi asfaltirano.

Asfaltirane površine so bolj odporne na zmrzal, če smo izvedli dvoslojni nanos. Pri betonskih izdelkih pa velja, da so bolj odporni tisti, ki imajo zgornji sloj narejen iz čistega kremenčevega peska, so globinsko impregnirani ali pa imajo impregnacijski sloj na površini. Za vse tako izdelane betonske izdelke in dvoslojni asfalt pa tudi velja, da so bolj odporni na različne soli, s katerimi lahko proti zmrzali posipamo površine. 

Tako pri asfaltu kot pri betonskih površinah je izjemno pomembno še, da so izdelane pravilno in kakovostno, predvsem, da je podlaga pravilno pripravljena, saj to zmanjšuje možnost prodiranja vode v spodnje sloje, njeno zmrzovanje in posledično pokanje ali odstopanje površine.

Izogibajte se navadni soli 

Vsekakor pa je dobro, da površine pozimi dodatno zaščitimo pred zmrzaljo. Na voljo je več različnih sredstev, niso pa vsa enako učinkovita, predvsem pa niso vsa primerna za vse površine. 

Najbolj znano in tudi najbolj razširjeno sredstvo je klasična sol, natrijev klorid (NaCl), ki je lahko morska ali kamena, lahko pa evaporirana, deluje pa do temperature sedem ali osem stopinj Celzija pod lediščem. Vendar je sol hkrati tudi najbolj škodljiva za površine. Nanjo je sicer manj občutljiv asfalt, veliko bolj pa lahko poškoduje vse betonske površine. Beton bo lahko popoka, se začne krušiti in celo odstopati od podlage. 

Zato jo za preprečevanje zmrzali na betonski tlakovcih, betonskih ploščah in betonu odsvetujejo. Nad soljo pa niso navdušeni niti psi in mačke, saj jim pogosto poškoduje blazinice tačk.Če jo že uporabljate, naj bodo to manjše količine, najbolje, da jo primešate pesku. 

posipanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Veliko bolj, predvsem betonu, sta prijazni soli kalcijevega klorida (CaCl2) in magnezijevega klorida (MgCl2). Obe sta manj agresivni, delujeta pa do temperature 30 stopinj Celzija pod lediščem. Različne pripravke v pet- 10-kilogramskih vrečah prodajajo v večini trgovin z materiali in opremo za dom. Tudi te pripravke je treba uporabljati zmerno in po navodilih proizvajalca. 

Še bolj prijazno do površin in tudi okolja pa je posipanje površin s pepelom, če morda hišo ogrevate na pelete ali drva, ali posipanje s peskom. Tega bo spomladi sicer treba pomesti in z dvorišča odstraniti, vendar dobro preprečuje zmrzovanje, če je sneg pravočasno očiščen. 

betonski tlakovci Urejanje okolice Pod streho Betonski tlakovci: To morate vedeti pred izbiro


 

Komentarjev 3
  • djdj 18:59 17.december 2021.

    Pepel zelo polepša hodnik, ko ga prinesemo noter na čevljih, sploh ko se začne sneg topiti. ;)

  • Tana_Kerr 14:10 17.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • PasjaProcesija 09:20 17.december 2021.

    Še ena možnost je sečnina (urea), ki se uporablja kot umetno gnojilo. Je občutno dražja od soli, a smiselna za "normalno" količinsko porabo. Če čistite svoje dvorišče in porabite 1-2 žaklja soli na sezono, potem velja razmisliti. Sečnina je organska ...prikaži več snov in zato prijaznejša do gradbenih materialov, kovin in domačih živali kot anorganske soli (soli iz kovin in klorida). Pomembnejše (dražje) infrastrukture se posipajo s sečnino. Tak primer so letališča, ker ne uničuje piste in ne škodi letalom.