Pod streho > Gradimo & obnavljamo
90296 ogledov

Določila o komunalnem prispevku in enostavnih objektih se zamikajo

Drvarnica
Spremembe plačila komunalnega prispevka in zahteva za prijavo gradnje enostavnega objekta bodo začele veljati šele leta 2025 in ne 1. januarja 2024, kot določa gradbeni zakon.

Zdaj veljavni gradbeni zakon določa, da mora s 1. januarjem 2024 začeti delovati sistem eGraditev. To pomeni, da naj bi se od tega datuma naprej vse poslovanje, povezano z graditvijo oziroma izdajo gradbenega dovoljenja, torej vloge, projektna dokumentacija, izjave, zahteve, prijave, sklepi in odločbe vlagali oziroma izdajali prek tega elektronskega sistema. Z njegovo uveljavitvijo pa je povezano tudi določilo gradbenega zakona, ki opredeljuje plačevanje komunalnega prispevka in prijavo gradnje enostavnega objekta.  

Zamik sistema eGraditev za eno leto

V zakonu določeni datum za začetek delovanja sistema se približuje, vendar pristojnim sistema, vsaj v celoti ne, ni uspelo vzpostaviti, zato je ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je pristojno za področje gradnje, zdaj v javno razpravo poslalo zakon o spremembah in dopolnitvah gradbenega zakona. 

Kot predlagajo, naj bi bil sprejet po nujnem postopku, glavno sprememba, ki jo prinaša, pa je podaljšanje rokov za vzpostavitev sistema eGraditev. Tega naj bi uvedli postopoma po posameznih upravnih enotah, skrajni rok za uvedbo na področju celotne države pa bo po novem 5. januar 2025. 

Najprej v Postojni, nazadnje v Ljubljani in okolici

Sistem naj bi že 1. januarja 2024 začeli uporabljati na UE Postojna, marca naj bi sledili UE Cerknica in Ilirska Bistrica, še mesec kasneje pa UE Izola, Koper, Piran in Sežana. Na UE Ljubljana naj bi bil vzpostavljen šele do začetka januarja leta 2025, enako velja za Domžale, Kamnik, Grosuplje, Logatec in Vrhniko. Na ostalih UE pa naj bi ga vzpostavili od maja do novembra 2024.

Čeprav bodo sistem večinoma uporabljali pooblaščeni strokovnjaki, med njimi arhitekti, krajinski arhitekt, pooblaščeni inženirji s področja gradbeništva, elektrotehnike, strojništva, tehnologije, požarne varnosti ter geotehnologije in rudarstva, ki so vpisani v ustrezni imenik na IZS ali ZAPS, uradniki na občinah in upravnih enotah, mnenjedajalci in inšpektorati, bo sistem namenjen tudi investitorjem in strankam v postopku. 

Vpliv na plačilo komunalnega prispevka in prijavo del

Začetek delovanja sistema na posamezni UE pa je za graditelje, tudi fizične osebe, pomemben predvsem zaradi dveh določil gradbenega zakona. Po vzpostavitvi sistema namreč začne veljati določbo o plačilu komunalnega prispevka za novogradnje in rekonstrukcije. Za zdaj se prispevek plača pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, ko bo začel delovati sistem eGraditev, pa ga bo investitor plačal ob prijavi začetka del, občina pa bo plačilo v sistemu potrdila. 

Z vzpostavitvijo sistema je povezana tudi prijava začetka del, ko gre za enostavne objekte, kot so nadstrešnice, ute, drvarnice. Gradnjo teh bo namreč, ko bo sistem začel delovati, prijaviti, za zdaj pa to še ni potrebno. 

Kupili so si čas za odpravo napak 

Za postopno uvajanje so se na ministrstvu odločili zaradi obsežnosti in kompleksnosti sistema. „Sistem podpira vnos številnih podatkov, pri čemer se prek grafičnih pregledovalnikov vnašajo tudi prostorski podatki, kar še dodatno poveča njegovo kompleksnost. V sistem se nalagajo številna gradiva, ki so lahko količinsko izjemno velika (npr. projektna dokumentacija) in obsegajo več sto različnih »ekranov«, ki uporabnika vodijo skozi posamezne postopke,“ piše v obrazložitvi zakona.

Pri uvedbi tako kompleksnega sistema za tako veliko število uporabnikov je pomembno tudi, da je kljub testiranju in pilotnemu delovanju, ki se izvaja pred uvedbo, nemogoče vnaprej predvideti čisto vse potencialne napake ali nedoslednosti, ki bi se v sistemu lahko pojavile po uvedbi. „Izkušnje pri uvedbah tovrstnih sistemov so, da se šele ob pravi produkcijski uvedbi pokažejo določene uporabniške pomanjkljivosti. Te sicer ne vplivajo na pravilno delovanje sistema, jih je pa treba, zaradi komunikacije z uporabniki, odpraviti. Odprava teh pa največkrat pomeni nadgradnjo sistema, ki je pri tako velikem sistemu, kot je eGraditev, dolgotrajna in lahko povzroča težave uporabnikom ter potencialno podaljša postopke izdaje dovoljenj.“
 

Komentarjev 3
  • jakec42 19:37 23.oktober 2023.

    Davke nabijat zna vsak osel,povečevat birokracijo tudi,varčevat pa beli ovratniki ne znajo,oziroma nočejo!

  • ivan21 13:10 23.oktober 2023.

    Država lahko dela na tvojem zemljišču kar se ji zvidi, sam pa na svoji zemlji ne smeš gradit, ne da bi državi plačal davek-korupcijo, ki ji pravijo, komunalni prispevek

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:12 23.oktober 2023.

    Še ena bedarija za pobiranje davkov