Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6493 ogledov

Predlog: nepoštene obrtnike naj bi preganjali sodni izvedenci

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Shutterstock
Med obrtniki in izvajalci gradbenih del je žal nekaj tudi takšnih, ki svoje stranke pustijo na cedilu, jih opeharijo ali svoje delo opravijo malomarno. Naročnik se lahko zaščiti na več načinov, eden od predlogov opeharjenega državljana je tudi, naj ukrepa sodni izvedenec. Kaj o tem pravijo pristojni?

Državljan na portalu Predlagam vladi predlaga, da se gradbeni zakon spremeni tako, da bo naročnik, pa naj gre za fizično ali pravno osebo, zaščiten. Predlaga, da bi v primeru, ko meni, da delo ni opravljeno skladno z gradbenimi oziroma obrtniškimi standardi, naročnik lahko najel sodnega izvedenca, ki bi kot mediator ocenil, ali je delo opravljeno korektno ali ne. Če bi ocenil, da ni, bi bilo njegovo poročilo za obrtnika oziroma izvajalca obvezujoče. Ne glede na višino stroškov bi moral odpraviti napako. Če tega ne bi naredil, pa državljan predlaga, da lahko naročnik na stroške obrtnika najame drugega izvajalca. Z zakonom bi morali predpisati tudi, da mora imeti vsak izvajalec bančno garancijo oziroma zavarovanje, ki bi bilo izvršljivo na podlagi poročila sodnega izvedenca gradbene stroke.

Gradbene pogodbe ne opredeljuje gradbeni zakon

Razmerje med naročnikom in izvajalcem ne spada v gradbeni temveč v obligacijski zakonik, pravijo na ministrstvu za pravosodje. „Gradbeno pogodbo opredeljuje kot pogodbo, s katero se izvajalec zavezuje, da bo po določenem načrtu v dogovorjenem roku zgradil določeno gradnjo na določenem zemljišču ali da bo na takem zemljišču oziroma na že obstoječem objektu izvedel kakšna druga gradbena dela, naročnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal določeno ceno.“

Obligacijski zakonik tudi ureja vprašanja nadzora nad deli in kakovostjo materiala, odmike od načrta, nepredvidena dela, ceno, odgovornosti za napake in odgovornosti projektanta in izvajalca za solidnost gradnje. Ureja vprašanja obveznosti pregleda in prevzema opravljenih del ter sporočanja napak in rokov ter tudi upravičenost naročnika in izvajalca glede odprave napake, odškodnin in odstopa od pogodbe. 

Naročnik ima več možnosti

Če je pravilno obvestil izvajalca, da ima opravljeno delo napako, ima možnost, da od njega zahteva odpravo te in mu za to določi primeren rok, pravico pa ima tudi do povračila škode, ki mu je zaradi tega nastala. 

Če bi odprava napake zahtevala pretirane stroške, jo izvajalec lahko odkloni, vendar ima v tem primeru naročnik po svoji izbiri pravico znižati plačilo ali odstopiti od pogodbe, in pa pravico do povračila škode.

Če ima opravljeni posel tako napako, da je delo neuporabno, ali če je opravljen v nasprotju z izrecnimi pogodbenimi pogoji, lahko naročnik odstopi od pogodbe in zahteva povračilo škode, ne da bi prej zahteval odpravo napake. 

Če ima gradnja napako, ki ni taka, da bi bilo delo neuporabno, oziroma če posel ni opravljen v nasprotju z izrecnimi pogodbenimi pogoji, je naročnik dolžan dovoliti izvajalcu, da napako odpravi in mu za to določi rok. 

Če napaka do izteka tega roka ni odpravljena, jo lahko naročnik po lastni izbiri odpravi na izvajalčev račun, ali zniža plačilo, ali pa odstopi od pogodbe, slednjega pa ne more storiti, če je napaka neznatna, v vsakem primeru pa ima tudi pravico do povračila škode.

„Veljavna ureditev torej pozna obveznost odprave napak, pravico do odškodnine in v določenih primerih tudi odstopa od pogodbe,“ pravijo na ministrstvu.  

Sodni izvedenec ne more prevzeti vloge nadzornika

„Določitev sodnega izvedenca kot osebe, ki bi ji bila podeljena enaka vloga oziroma nekatera od pooblastil nadzornika, bi bila po našem mnenju neustrezna, saj bi podvajala vloge in vnašala nejasnosti v sistemu nadzora gradnje,“ pa pojasnijo, zakaj predlog o sodnem izvedencu kot mediatorju ni ustrezen.  

Naloga sodnega cenilca v sodnih in upravnih postopkih je torej ta, da se ukvarja s strokovnimi vprašanji s svojega področja delovanja v okviru predloženih dokazov oziroma njihovega izvajanja, nikakor pa ne more odločati o izpolnjevanju pogodbenih obveznosti ter o vprašanju malomarnosti oziroma krivde, torej o pravnih kategorijah, o katerih odloča sodišče, še dodajajo. 

Sodni izvedenec lahko nastopi pred začetkom pravde

Da pa razhajanja med naročnikom in izvajalcem glede dejanskega stanja ne bi takoj terjala pravnega spora, lahko sodišče še pred pravdo na predlog stranke izvedencu naloži izdelavo izvida in mnenja, v katerem izvedenec ugotovi stanje, vzrok škode oziroma napak stvari ter ukrepe za odpravo škode oziroma napak.

„Po našem prepričanju so zato pri vprašanjih o ustrezni izvedbi gradnje ter s tem povezane odgovornosti in dolžnosti sanacije vloge nadzornika, sodnega izvedenca, mediatorja in odločevalca, o katerih je govora v pobudi, nezdružljive v eni osebi, obstoječi zakonski mehanizmi, tako javno- kot zasebnopravni, pa ob dosledni uporabi že ustrezno rešujejo to vprašanje.“

Bančna garancija je draga in zato ni primerna za vsak posel

Bančna garancija se na področju gradbeništva uporablja predvsem kot garancija za dobro izvedbo posla in kot garancija za odpravo napak v garancijskem roku. „Ker gre za zahteven in tudi drag bančni produkt, se kot obvezno predpisuje predvsem na področjih z izrazitim javnim interesom in pri večjih infrastrukturnih projektih.“ 

Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb pa pozna bančni garanciji za odpravo skritih napak in vračilo kupnine. „Na podlagi navedenega menimo, da bi bila uzakonitev avtomatične bančne garancije pri vsaki gradnji oziroma vsaki gradbeni pogodbi izrazito nesorazmerna zahteva, najverjetneje pa bi bile vprašljive tudi posledice za trg in ceno gradbenih storitev.“

Komentarjev 6
  • Avatar opeharjen
    opeharjen 10:47 31.januar 2024.

    Že več kot pol leta nam LIBELA Gašper Petkovšek sp noče popraviti strehe, ki jo je pred več kot 4 leti malomarno izvedel podizvajalec Strešnik Ervin Hasić sp (takrat kot Hasan Hasić sp). Zadeva je resna, saj je streha nevarna ...prikaži veča nam in okolici. Sodni izvedenec bi moral po uradni dolžnosti po prijavi na Tržni inšpektorat oz Policijo ukrepati proti takšnemu obrtniku. Počutimo se ogoljufane, edini odgovor vseh inštitucij je: SODIŠČE.

  • žurnalWTF 11:29 18.oktober 2023.

    Nikoli pa ni govora kaj narediti z nepoštenimi naročniki... Kot je že nekdo zgoraj omenil, žal obstaja tudi preveč ljudi ki se že vnaprej odloči da bodo na koncu komplicirali z namenom zbijanja cene...

  • Pepe007 10:28 18.oktober 2023.

    Če se ljudje odločajo za izvajalca po zdravi pameti in ne po najnižji ceni, do marsikaterega takega problema niti ne pride. Sicer pa, obstaja tudi druga stran zgodbe. Dve desetletji nazaj mi je lesene stopnice delalo eno manjše podjetje. Korektno. ...prikaži več Prišel na pred meseci dogovorjen dan in zmontiral. Povedal mi je, da je delal enemu znanemu Slovencu (smučarju?), ki je na stopnicah našel 200 napak in noče NIČ plačati, čeprav vsak dan hodi po njih. Štel je "napake" v strukturi lesa.