Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3601 ogledov

Preverite seznam obrtnikov, ki storitve opravijo brezplačno in zagotovijo cenejši material

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Shutterstock
Ustvarjajo se seznami podjetij in obrtnikov, ki svoje storitve na poplavljenih območjih izvedejo brezplačno, materiale pa ponujajo po znižani ceni.

Ljudje, ki jim je povodenj poškodovala, mnogim celo popolnoma uničila hiše, si pomagajo kakor vejo in znajo. Tisti, ki škodo na svojih domovih lahko sanirajo, potrebujejo gradbeni material in obrtnike, ki ga bodo vgradili. Na družbenih omrežjih je vprašanj, ali se kje dobi cenejši material, predvsem mavčnokartonske plošče, OSB-plošče, razne izravnalne in sušilne mase, toplotno in hidroizolacijo, zidne barve, nova okna, vrata …, veliko. Sprašujejo tudi, kje in kdaj lahko dobijo mojstre, ki bi škodo lahko sanirali, saj vsi, kljub izdatni pomoči prostovoljcev, potrebnih del ne morejo opraviti sami. 

Storitev brezplačno, material po nabavni ceni

Na srečo se na vsako takšno objavo odzove precej ponudnikov gradbenega materiala in obrtnikov, ki so ljudem v stiski pripravljeni priskočiti na pomoč. Tako denimo eno od mozirskih podjetij sporoča, da bodo vsem, ki potrebujejo gradbeni material in opremo iz njihove ponudbe, to dostavili brezplačno in po nabavnih cenah, brez marže. Drugi sporoča, da lahko zaradi ugodnih pogojev, ki jih ima pri nabavi gradbenega materiala, tega kupi po nižji ceni in naprej proda brez marže. Tega sicer na svojih spletnih straneh ne obešajo na velik zvon, zato do koristnih informacij o cenejših izdelkih in storitvah vsak posameznik lahko pride z objavo o konkretnih potrebah na enem od družbenih omrežij.  

Nastaja seznam obrtnikov in podjetij 

Še več informacij o ugodnejši ponudbi ali celo brezplačnih storitvah različnih podjetij in obrtnikov lahko najdete na spletni strani omisli.si. Tam nastaja seznam izvajalcev in mojstrov, ki so pripravljeni ponuditi brezplačne storitve ali po znižani ceni za obnovo po poplavah. Za zdaj jih je več kot 60 z različnih koncev Slovenije. Nekateri svoje storitve opravljajo na območju cele države, drugi zgolj lokalno. 

Med njimi lahko vsi, ki potrebujejo pomoč pri sanaciji, najdejo ponudnike brezplačnega odvoza odpadkov, ki se kopiči pred hišami, in nevoznih avtomobilov. Nekateri bodo to naredili s 25- do 50-odstotnim popustom, drugi brezplačno. Med njimi je tudi nekaj prevoznikov, ki so pripravljeni s kombiji pripeljati in odpeljati vse, kar je potrebno. Ponujajo tudi rušitvena dela, izkope, sanacijo terena, globinsko čiščenje, nekateri brezplačno, drugi s popustom. Precej jih ponuja brezplačna slikopleskarska dela, barvanje fasade in polaganje keramike. 

Tudi brzplačni nasveti za sanacijo in ureditev okolice

Na seznamu so tudi podjetja, ki so pripravljena brezplačno svetovati, kako se lotiti sanacije ali rekonstrukcije hiše, vključno z nadzornikom, če mora biti ta skladno z zakonodajo prisoten. Tudi arhitekti in strokovnjaki za urejanje okolice ponujajo brezplačne nasvete. 

Veliko podjetij, ki so se vpisala na seznam, je s področja stavbnega pohištva. Ponujajo brezplačni pregled in manjša popravila, če je treba okna in vrata zamenjati, pa ob nakupu pri njih (nekateri priznajo tudi popust), zagotavljajo brezplačno dostavo ter demontažo starih in vgradnjo novih. 

Podobno ponudbo imajo podjetja, ki se ukvarjajo z dobavo in vgradnjo ogrevalne tehnike. Nekatera med njimi ponujajo tudi od 15 do 30 odstotkov popusta na ogrevalne naprave. 

Cenejšo ponudbo, ki je namenjena sanaciji škode po poplavah, velja preveriti tudi pri večjih trgovcih z gradbenim materialom in drugo opremo za dom. Žal ta ponudba ni objavljena na njihovih spletnih straneh in lahko dostopna, zato je treba poklicati v posamezne lokalne poslovalnice. 

Komentarjev 2
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:19 14.avgust 2023.

    Za polaganje talnih oblog sta zadolžena Borči in Januzi.. https://www.youtube.com/watch?v=Hsn43Ck-3fA