Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2865 ogledov

Primerjava cen obrtnikov: Toliko so letos dražji kot lani

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Shutterstock
Če v hiši ali stanovanju načrtujete kakršne koli gradbene posege, prenove in druge spremembe, novice o cenah storitev obrtnikov ne boste veseli. V zadnjem letu je cene svojih storitev zvišalo 80 odstotkov obrtnikov, pa to niti niso zadnje podražitve.

Najbolj so cene svojih storitev v zadnjem letu zvišali gradbinci, keramičarji in podjetja za obnove, je pokazala raziskava spletnega portala za primerjanje ponudb izvajalcev storitev Primerjam.si, ki so jo izvedli aprila letos in v kateri je sodelovalo 435 storitvenih podjetij iz cele Slovenije. 

cene obrtnikov 2023 | Avtor: zajem zaslona/primerjam.si zajem zaslona/primerjam.si
Skoraj vsi obrtniki, ki so zvišali cene (84,7 %), so kot razlog navedli višje cene surovin in materialov (84,5 %). Polovica kot razlog podražitev navaja višje cen elektrike in goriva. Nekaj manj kot petina (18,4 %) je cene dvignila, ker je tako storila konkurenca.

Gradnja hiš, izkopi in zemeljska dela

Prav vsi anketirani gradbinci so povečali svoje cene, velika večina zaradi višjih cen materiala, polovica jih kot razlog navaja tudi višje cene energentov. Eden od desetih je povečal cene za manj kot 10 odstotkov, naslednji trije za 10 do 20 odstotkov, še eden od desetih za 20 do 30 odstotkov, trije pa kar za 50 do 60 odstotkov.

Osem od desetih gradbincev pričakuje nadaljnje višanje cen v bližnji prihodnosti, skoraj tretjina za več kot 20 odstotkov. Trenutna povprečna cena gradnje zidane hiše je 600 evrov na kvadratni meter in je za 35 odstotkov višja kot lani. Gradnja zidane hiše stane od 500 evrov za kvadratni meter naprej. 

cene obrtnikov | Avtor: zajem zaslona/primerjam.si zajem zaslona/primerjam.si
Prenove in adaptacije

Praktično vsi ponudniki prenov in adaptacij, ki so sodelovali v anketi, so v zadnjem letu povišali cene. Polovica za 30 do 40 odstotkov. Razlog za podražitve so višje cene surovin in materialov. Devet od desetih podjetij v naslednjih treh mesecih načrtuje podražitve. Večina za manj kot 10 odstotkov. Trenutna povprečna cena prenove stanovanja na ključ je 680 evrov na kvadratni meter in je za 24 odstotkov višja kot lani. Prenova 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja stane okroglih 10 tisočakov več kot pred enim letom.

Arhitekti

Eden od treh arhitektov ni podražil storitev, drugi je cene dvignil za 10 do 20, tretji pa za več kot 20 odstotkov. Polovica arhitektov načrtuje, da bo v naslednjih treh mesecih dvignila cene, večina od njih za manj kot 10 odstotkov. Trenutna povprečna cena svetovanja je 70 evrov na uro, povprečna podražitev v enem letu pa je sedemodstotna. Arhitekt sicer stane od 50 do 80 evrov na uro.

Geodeti

Večina geodetov (skoraj štirje od sedmih) je v zadnjem letu povišala cene za od 10 do 20, približno eden od sedmih geodetov pa je cene povišal za od 40 do 50 odstotkov. Geodeti so povišali cene svojih storitev zaradi inflacije in ker je to storila konkurenca. Anonimni odgovor enega od geodetov na vprašanje o razlogih pa je: V zadnjih 10 letih geodeti nismo spreminjali cen, enkrat jih je bilo treba povišati.

Zgolj dva od desetih geodetov sta napovedala, da v prihodnjih mesecih ne bosta podražila svojih storitev. Približno polovica bo podražila svoje storitve za nekaj manj kot 10 odstotkov. Trenutna povprečna cena geodetskih storitev je 60 evrov na uro in je za 20 odstotkov višja kot lani. 

cene obrtnikov | Avtor: zajem zaslona/primerjam.si zajem zaslona/primerjam.si

Keramičarji

Devet od desetih keramičarjev je podražilo svoje storitve, večinoma zaradi višjih cen materiala. Eden od treh je cene dvignil za od 10 do 20 odstotkov, drugi pa za od 20 do 30 odstotkov. Dva od treh ne načrtujeta višanja cen v prihodnjih mesecih. Trenutna povprečna cena polaganja ploščic je 25 evrov na kvadratni meter oziroma 25 odstotkov več kot lani. Razpon se je v zadnjem letu s 17 do 28 evrov premaknil na 20 do 35 evrov po kvadratnem metru.

Mizarji

V zadnjem letu je svoje cene dvignilo osem od desetih mizarjev. Štirje od desetih za 10 do 20 odstotkov. Glavni razlog za povišanje cen so višji stroški surovin in materialov. Več kot polovica mizarjev vam bo za svoje storitve v naslednjih treh mesecih računala več. Štirje od desetih nekaj manj kot 10 odstotkov več. Trenutna povprečna cena kuhinje po meri je 15 odstotkov višja kot lani in znaša 1100 evrov za tekoči meter. Razpon cen za kuhinjo po meri se je v zadnjem letu s 700 do 1200 evrov na tekoči meter zvišal na 800 do 1350 evrov. 

Električarji

Osem od desetih električarjev je zvišalo cene v preteklem letu. Dobra tretjina za 10 do 20 odstotkov, slaba tretjina pa za 20 do 30 odstotkov. Polovica električarjev zvišanje cen načrtuje v naslednjih mesecih. Vsak četrti jih bo zvišal za manj kot 10 odstotkov. Trenutna povprečna cena za elektroinštalacije je 32 evrov uro in se je od lani zvišala za 16 odstotkov. Povprečen razpon cen za električarja je od 20 in 45 evri na uro, odvisno od zahtevnosti dela. Lani je bil od 18 do 38 evrov.

Slikopleskarji

Sedem od desetih slikopleskarjev je v preteklem letu podražilo storitve, dve tretjini do 20 odstotkov. Nekaj manj kot polovica jih načrtuje povišanje cen v naslednjih treh mesecih. Trenutna povprečna cena beljenja je od 2,40 do 3,80 evra na kvadratni meter, kar pomeni 12-odstotno podražitev v primerjavi z lani. 

Toplotne črpalke

Skoraj devet od desetih ponudnikov toplotnih črpalk je podražilo svoje storitve in izdelke. Polovica je cene zvišala od 10 do 20 odstotkov. Sedem od desetih jih namerava povišati cene v naslednjih treh mesecih. Šest od desetih bo zvišalo cene za manj kot 10 odstotkov. Trenutna povprečna cena toplotne črpalke zrak/voda je 6600 evrov in je za desetino višja kot lani. 

Okna

Osem od desetih ponudnikov oken vam danes računa več kot pred letom dni. Štirje od desetih manj kot 10 odstotkov, trije pa od 20 do 30 odstotkov več. Eden od treh ponudnikov oken bo v naslednjih treh mesecih za malenkost podražil svoje izdelke in storitve. Trenutna povprečna cena PVC okna (100 x 100), brez montaže je 160 evrov in je za 14 odstotkov višja od lanske. Za PVC okno je bilo treba pred enim letom odšteti od 110 do 180 evrov, zdaj pa od 120 do 200 evrov.

To niso zadnje podražitve letos

cene obrtnikov | Avtor: zajem zaslona/primerjam.si zajem zaslona/primerjam.si

V naslednjih mesecih načrtuje podražitve približno polovica obrtnikov. Med podjetji za prenove in adaptacije je takšnih, ki bodo cene zvišali v naslednjih treh mesecih, 90 odstotkov, med geodeti, gradbinci in ponudniki toplotnih črpalk pa 80 odstotkov. Večina pričakuje do deset odstotkov višje cene.

Komentarjev 14
  • jakec1575 13:07 08.maj 2023.

    Vsem se je ful gorivo dvignilo, pa delovni materiali. "Sarcasmon. Razen TČ, Oken, Geodezije, znam na srečo vse sam. Po standardih. Ko jih šiša. Večina električarjev itak dela na fuš in mimo standardov, Vodovodarji pa isto. Redki so, ki delajo ...prikaži več po predpisih. Pa še dobesedno te silijo brez računa. Ene sem moral prosit 4 x za račun. Ker mona ve, da bo odgovarjal za slabo opravljeno delo. Na roke te pa prestavlja mesece. Jaz bi vsem poslal davčno. to so največji utajevalci davkov in uničujejo

  • lojs 13:07 08.maj 2023.

    uradni podatek inflacije je živ nateg, ne vem sicer kaj vse ti mojstri ekonomije nabašejo noter in delijo , ampak za začetek se je podražila energija in to ELEKTRIKA! ... a jo kdo ne rabi? lepo vas prosim, kje je ...prikaži več nova nuklearka? ... paneli na strehi bajte ti v takem vremenu dajo nekaj 100W, če ni vetra vetrnice stojijo ... mene ne morjo nategovat

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:58 08.maj 2023.

    Pa še hudičevo težko jih je dobit,ni važno koliko plačaš,se orng načakaš.