Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2156 ogledov

Rastline ne čistijo zraka v prostoru, to je le mit

sodobne lončnice_cube Žurnal24 main
Nova odkritja o pomenu in vlogi rastlin v prostoru potrjujejo, da imajo te kaj malo pri čiščenju zraka.

Dolgo je veljalo, da lahko rastline v loncih, ki jih postavimo na okenske police in drugod po stanovanju, hiši ali v pisarni, zrak prečistijo in tako pripomorejo k njegovi boljši kakovosti in tudi k boljšemu počutju. Tiste ki spadajo med nezahtevne sobne rastline, nam tudi ne bodo vzele časa za nego. Vse se je v resnici začelo leta 1989, ko je NASA izvedla študijo o tem, ali lahko s pomočjo rastlin odstranijo škodljive snovi iz vesoljske postaje. 

V manj kot en kubični meter veliko zrakotesno komoro so postavili lončnico. Rezultati so bili neverjetni, saj so že po enem dnevu v zraku izmerili kar 70 odstotkov manj toksičnih snovi. Čeprav  so bili rezultati izmerjeni v komori, ki je nekaj povsem drugega od realnih razmer v bivalnih in delovnih prostorih, kjer se zrak stalno izmenjuje, je bil rezultat dovolj prepričljiv, da so ga vzeli iz konteksta in razširili kot splošno veljavno dejstvo. 

Zdaj je znano, da rastline ne čistijo zraka zadostno, oziroma iz njega ne odstranjujejo hlapljivih organskih spojin. Nova raziskava, ki sta jo Bryan E. Cummings in Michael S. Warning nedavno objavila v strokovni reviji Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, je ovrgla prepričanje, da rastline čistijo in izboljšujejo kakovost zraka v prostorih. 

sodobne lončnice_Cube | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Natančneje, če bi želeli, da rastline res zadostno očistijo zrak hlapljivih organskih spojin in drugih onesnaževal, tako kot se ta očisti s klasičnim odpiranjem oken, bi jih morali imeti vsaj pet do deset na vsak kvadratni meter, v hiši, veliki 140 kvadratnih metrov, torej od 680 do 1400. Če bi želeli kakovost zraka, ki jo zagotavlja prezračevalni sistem, pa še bistveno več, celo 100 rastlin na kvadratni meter. Praktično bi morali živeti v rastlinjaku, pravi Warning. 

Znanstvenika sta do tega spoznanja prišla, ko sta analizirala in ponovno ovrednotila 196 rezultatov iz 12 raziskav, ki so jih na to temo opravili v zadnjih 30 letih. Res je, da vrednosti hlapljivih organskih spojin v zraku postopoma padajo, a prepočasi. Ob tem je pomembno še eno dejstvo. Spojine nase vežejo mikrobi, ki so v substratu in prsti, ne pa rastline. Nekatere rastline lahko hlapljive organske spojine, spore in biodelce celo izločajo v zrak.

„Edino prezračevalni sistem lahko zadostno očisti zrak in zagotovi potrebno količino kisika, rastline teh sposobnosti žal nimajo. So pa dobre za naše počutje, saj nam polepšajo prostor,“ zaključi Warning.

Prezračevanje Prezračevanje Pod streho Preverite, zakaj je rekuperacija najboljša rešitev

Več o gradnji, obnovi in varčni rabi energije najdete tukaj.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice