Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4699 ogledov

Ta hiša in prezračevalni sistem izstopata

montažna hiša arhiv Lumar
Strokovna komisija je ocenila, da izstopata lokalni prezračevalni sistem z vračanjem toplote in trajnostni koncept montažne hiše.

Ob odprtju jubilejnega 60. sejma Dom, ki do nedelje poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so tradicionalno podelili tudi Znak kakovosti v graditeljstvu. Nacionalni znak za okolje oziroma okoljski certifikat, ki ga Gradbeni inštitut ZRMK podeljuje že od leta 1997, je najvišje okoljsko priznanje s področja graditeljstva v Sloveniji. Prejme ga le 10 odstotkov najboljših proizvodov ali storitev na svojem področju, zato je bilo v vseh letih podeljenih le 183 znakov oziroma certifikatov. Znak kakovosti v graditeljstvu označuje izdelke, storitve, naprave in tehnologije, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti v graditeljstvu.

Ocenjevalna komisija je na podlagi primerjalnega vrednotenja v okviru certifikacijske sheme za razvojno-tehnološke dosežke pozitivno ocenila dva proizvoda, ki sta ob upoštevanju sodobnih načel industrijske ekologije plod domačega znanja. Znak kakovosti v graditeljstvu sta letos prejeli podjetji MIK iz Vojnika in Lumar IG iz Maribora.

Lokalni prezračevalni sistem z vračanjem toplote MIKrovent

Podjetje MIK je prejelo okoljski certifikat za razvoj lokalnega prezračevalnega sistema z vračanjem toplote MIKrovent z zmogljivostmi 35, 40, 60, 120, 350, 450 in 800 m3/h.

„Načrtovanje MIKroventa poteka po zahtevah Eco designa in spada v kategorijo rekuperatorjev z večjo energijsko učinkovitostjo prezračevanja bivalnih in delovnih prostorov. Kar 70 odstotkov komponent njihovih prezračevalnih sistemov je plod slovenskega znanja in porekla. Ob tem stalno vlagajo v razvoj in izboljšave na vseh napravah MIKrovent v procesu delovanja, vgradnje sestavnih delov in proizvodnje ter pri tem sledijo izsledkom lastnih in tujih preskušanj in razvoju stroke,“ je v obrazložitvi navedla ocenjevalna komisija.

prezračevanje | Avtor: arhiv Mik Celje arhiv Mik Celje
Njihov prvi dvocevni prezračevalni sistem z vračanjem toplote z zmogljivostjo 30 in 35 m3/h so razvili že pred več kot desetletjem, v zadnjih letih pa so začeli razvijati zmogljivejše, predvsem pa učinkovitejše rekuperatorje, primerne za različne prostore, na primer stanovanja, vrtci, šole, pisarne, hoteli, bolnišnice.

MIKrovent 60 in 120 m3/h so razvili leta 2015, 2019 pa so začeli razvijati MIKrovent 350, 450 in 800 m3/h, ki so na trgu od lani. Prezračevalna naprava je namenjena zagotavljanju zadostne količine svežega zraka v posameznem prostoru. Z rekuperacijo toplote dosega izkoristek od 80 do 95 odstotkov, odvisno od pretočene količine zraka, in s tem izpolnjuje vse zahteve tehničnih predpisov. Izdelek se lahko vgradi v razširjene okenske okvirje, roletne omarice ali samostojno na steno.

V sistemu MIKrovent so inovativne rešitve vgrajenega prenosnika toplote. V zadnjih letih so spremenili in izboljšali tudi tehnologijo proizvodnje in vgradnje nekaterih sestavnih komponent. Veliko pozornosti namenjajo tudi zniževanju hrupa in s tem zviševanju kakovosti bivalnega okolja. Vgrajujejo tudi protiradonsko zaščito in kakovostne filtre. Omeniti velja še oblikovalsko-funkcionalne izboljšave, na primer sodoben videz naprave in zunanje maske na zidu, ki je v barvi fasade, možnosti nadzora uravnavanja vpihovanja svežega zraka in nadzor naprave preko spletne aplikacije.

Koncept trajnostne gradnje

Podjetje Lumar IG je prejemnik znaka ZKG za uvajanje koncepta trajnosti v njihove hiše. „Pred leti so začeli z razvojno-raziskovalnimi aktivnostmi gradnje Aktivne hiše, pri čemer so zaobjeli ključne elemente trajnosti: bivalno ugodje, varčno rabo energije in okoljske vplive. Na področju bivalnega ugodja so se usmerili v izboljšanja zvočne izolativnosti, naravno osvetlitev prostorov in rešitve toplotnega ugodja. Na področju energije se opirajo na razvite rešitve za skoraj ničenergijske hiše, na primer integracijo sončne elektrarne v nadstrešek ter implementacijo pametnih inštalacij za celovito upravljanje z energijo znotraj stavbe. Ob tem upoštevajo okoljske vplive posameznih materialov na končni okoljski odtis objekta kot celote. Podjetje Lumar je eden od ključnih sogovornikov v iskanju odgovorov glede razvoja sodobne gradnje z upoštevanjem vidikov trajnosti,“ ocenjevalna komisija utemeljuje nagrado.

montažna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar
Izboljšana zvočna izolativnosti je zagotovljena z uporabo tehničnih rešitev dušenja zvoka v medetažni konstrukciji ter dodatno namestitvijo ustreznih materialov in obložnih plošč v sestavi medetažne konstrukcije. Pomemben parameter je naravna osvetlitev prostorov, zato so potekale analize dnevne svetlobe, na osnovi katerih so optimirane velikosti in oblike stavbnega pohištva, vključujoč izkoriščanje zenitalne svetlobe. Rešitve toplotnega ugodja izhajajo iz sestave ovoja stavbe in tehničnih značilnosti skoraj ničenergijskih stavb. Na področju energije se opirajo na sistemske rešitve Lumar za skoraj ničenergijske hiše iz preteklih let.

Ena izmed razvojnih nalog je bila integracija sončne elektrarne v nadstrešek. Nadaljnje raziskave in razvoj (RR) so usmerjene v implementacije pametnih inštalacij, ki niso le v funkciji upravljanja vgrajenih elementov in naprav, temveč tudi optimizacije njihovega delovanja, hkrati pa so tudi izhodišče za nadaljnje RR za celovito upravljanja z energijo znotraj stavbe. Največ RR aktivnosti se je odvijalo na področju okolja, kjer je ključni cilj poenostavljena LCA-analiza, na podlagi katere se lahko širše upoštevajo okoljski vplivi posameznih materialov/proizvodov na končni okoljski odtis objekta kot celote. S tem so pridobljeni prvi aplikativni rezultati za nadaljnje LCA analize posameznih komponent ovoja, kamor spada tudi zelena streha.

Uspešnost implementacije koncepta trajnosti potrjuje prejet certifikat Active house, nadaljnje posamezne in sistemske rešitve s tega področja pa razvijajo znotraj koncepta Lumar Zero Emission Living.
 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.