Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1518 ogledov

Eno dodatno okno popolnoma spremeni prostor

strešna okna
1/11
arhiv Velux
Prostore neposredno pod ravno streho lahko izdatno osvetlimo s posebnimi okni, namenjenimi le za vgradnjo v te vrste streh.

V sodobni arhitekturi so vse pogosteje zastopane hiše z ravnimi strehami ali s strehami z minimalnim, manj kot 15-stopinjskim naklonom. Prostore, ki so v teh hišah umeščeni na sredini tlorisa, je treba dodatno osvetliti, saj skozi fasadna okna ne dobijo dovolj svetlobe. 

Okna za temne prostore pod ravno streho

Rešitev za to so tako imenovana okna za ravne strehe. Vgrajujemo jih lahko v vse strehe, ki nimajo naklona večjega od 15 stopinj. „Vgrajujemo jih v prostore, v katerih se ljudje zadržujejo dlje časa, zato je pomembna njihova energijska učinkovitost in ustrezna kakovost notranjega okolja, saj okno na ravni strehi lahko dovede svetlobo v tiste dele prostora, ki so običajno temni in nimajo možnosti osvetlitve prek fasade. Imajo pa možnost, da dobijo dnevno svetlobo prek strehe. In to je dodana vrednost bivanju in nepremičnini. Zakaj bi bilo stanovanje v zadnji etaži enako osvetljeno kot spodnje, če je možno osvetliti temen hodnik ali kopalnici dati naravno svetlobo in svež zrak? Svetli prostori so prijetni, svetlobo potrebujemo za dobro počutje, delovno produktivnost in zdravje. Ljudje so za to pripravljeni plačati več,“ arhitektka Neža Močnik iz Veluxa pojasni prednosti teh oken.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Pokrita so s posebnimi pokrovi

Okna za ravne strehe združujejo vse lastnosti klasičnih fasadnih ali strešnih oken. Sestavljena so iz okvirja in krila, lahko se odpirajo, lahko jim namestimo notranja in zunanja senčila. Zasteklitev je dvoslojna, steklo na notranji strani je lepljeno, krilo in okvir, ki je polnjen s toplotno izolacijo, sta iz belega PVC-materiala. 

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
„Posebnost okna za ravno streho je pokrov, ki je na zunanji strani poveznjen čezenj. V obliki akrilne kupole, ki je lahko prozorna ali mlečna, zagotavlja odvajanje padavinske vode. Na voljo je še estetsko zelo dovršena različica iz ukrivljenega ali ravnega stekla v aluminijastem okvirju. Izbira je običajno odvisna od tega, kako pomemben je videz na zunanji strani.“

Niso pohodna, dvignjena so nad streho

Okna niso pohodna, saj niti niso namenjena temu. Vgrajena so namreč nad ravnino strehe, od tal so dvignjena približno 30 centimetrov, odvisno od pokrova. „Če bi želeli okna vgraditi v nivoju tal, tudi takšna lahko najdemo na trgu, bi morali izbrati ravno stekleno površino, vendar takšnega okna ni možno odpreti niti senčiti, namenjeno je zgolj osvetlitvi.“

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
V družino oken za ravno streho spadata tudi okno, ki je namenjeno odvodu dima, in okno za dostop na streho. Ti dve imata izrazito tehnično funkcijo, pa vendar gre za okno. Ta se vgradijo nad hodniki in stopnišči.

Pri vgradnji je treba upoštevati nekaj zakonitosti

Velikost odprtine je navadno enaka nazivni meri okna. „Okno, veliko denimo 100 krat 100 centimetrov, potrebuje točno tako velikost odprtine, lahko je približno en centimeter večja. Na zunanjo stran odprtine nalega okno s svojo širino okvirja, ki mora imeti konstrukcijsko podporo. Zato je treba izdelati nastavni okvir, na katerega bo okno mehansko pritrjeno. Širina tega okvirja je običajno enaka širini okvirja okna, navadno 10 centimetrov, višina pa mora premostiti višino ostalega sestava strehe (izolacija, prodec ipd.), da je okvir okna v celoti vgrajen nad zadnjo finalno ravnino strehe. Koliko okno gleda „iz strehe“, je odvisno od krajevnih intenzivnosti padavin, velikosti strešne površine in učinkovitosti sistema za odvajanje padavinske vode.“

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Pri vgradnji je obvezna tudi hidroizolacija, ki mora biti zvezno pripeljana na okenski okvir, ustrezno pa mora biti zatesnjena tudi njegova celotna obodna površina.

Okna lahko odpiramo, lahko pa so fiksna

Možnost odpiranja oken v ravni strehi je zelo pomembno, saj skozi njih lahko prostore naravno prezračujemo, v poletnih nočeh pa hladimo. Odpiranje je lahko ročno, s teleskopsko palico, vendar je zaradi višine, na kateri so okna v ravnih strehah vgrajena (2,5 metra in več od tal) najpogostejša izbira elektrificirano okno. „To je veliko bolj udobna rešitev, saj okno odpiramo in zapiramo prek brezžičnega stikala. Dežni senzor pa poskrbi za samodejno zapiranje okna v primeru dežja, vendar le, če je okno elektrificirano, pri ročnem te možnosti ni.“

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Opremimo jih s senčili

Zunanje mrežasto, ki ga vgradimo pod okenski pokrov in nad šipo, preprečuje pregrevanje in pojav močnih sončnih zaplat v prostoru. Deluje na solarni pogon, zato ne potrebuje elektrifikacije, vgradimo ga lahko tudi na fiksno okno, ki se ne odpira, le na okno za izhod na streho, ne. 

Tudi na notranjo stran vgradimo različna senčila, ki jih bomo upravljali prek solarnega ali električnega pogona. „Z njimi uravnavamo vizualno ugodje od učinka razpršene svetlobe do popolne zatemnitve.“

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Kako bomo zasenčili okno, je odvisno od prostora, ki ga osvetljuje in od tega, kako ta prostor uporabljamo. „Če je na oknu mlečni akrilni pokrov, bo pregrevanje sicer manjše, a bo manjša tudi količina vpadne svetlobe. Samo zunanje senčenj morda ne bo dovolj za zagotavljanje ustreznega vizualnega ugodja, če se oslabljena sončna zaplata pojavi na delovni mizi, a povsem ustrezno za igralnice, hodnike.“

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Čistimo jih brez težav

Čeprav so vgrajena visoko pod strop, okna lahko brez težav čistimo. Za čiščenje stekla na notranji strani bo potrebna manjša lestev, na zunanji pa steklo pred umazanijo ščiti pokrov. Če je treba očistiti tega ali pa steklo, to naredimo s strešne strani. Vsaka ravna streha ima dostop, saj jo je treba redno vzdrževati, zato brez težav pridemo tudi do okna. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.