Pod streho > Gradimo & obnavljamo
9048 ogledov

Takšne strehe in fasade se po novem priporoča

zelena fasada Vienerwohnen.at
Ministrstvo za okolje in prostor je nedavno objavilo nova priporočila oziroma priročnik Ozelenitev streh in vertikalnih površin. Lastnike stanovanjskih in drugih stavb želijo spodbuditi, da bi strehe in fasade ozelenili.

„Z ozelenitvami fasad in streh dosegamo boljšo izolacijo stavb, posamezne prej neuporabne prostore naredimo bivalne, okolico pa bolj prijetno. Zelene strehe in vertikalne ozelenitve dajejo mestom in drugim urbanim naseljem poseben pečat, saj vplivajo na videz, oblikovanost in delovanje urbanega prostora, izboljšujejo mikroklimatske razmere v urbanem prostoru, izboljšujejo kakovost bivalnega okolja, so privlačne za prebivalce in obiskovalce mest in naselij ter nudijo življenjski prostor rastlinam in živalim v mestu,“ pravijo na ministrstvu. 

Zelena streha | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob naraščanju prebivalstva, intenzivnejši urbanizaciji ter spreminjanju podnebnih razmer so ozelenjene površine stavb predvsem v urbanih središčih zaradi svojih različnih koristnih učinkov, ki jih imajo v prostoru, vse pomembnejše in tudi vse bolj razširjene, še ugotavljajo. 

Da bi spodbudili lastnike stanovanjskih in tudi drugih stavb, predvsem poslovnih, so pripravili priročnik s priporočili kako zasnovati in izvesti zeleno fasado ali streho. Vsi, ki načrtujejo takšno ozelenitev stavbe ali pa o njej šele razmišljajo, lahko v priročniku najdejo veliko koristnih informacij. 

Zelena fasada | Avtor: Profimedia Profimedia
Veliko prednosti zelenih streh in fasad

Med prednostmi ozelenjenih površin stavbe izpostavljajo omilitev negativnega vpliva grajenih prvin v okolju, predvsem zniževanje temperature in vezava prašnih delcev. Kot navajajo, te površine lahko vežejo kar 85 odstotkov prašnih delcev v urbanem okolju. Nudijo tudi življenjski prostor za žuželke in prehrano za ptice ter lepšajo videz okolice. 

V priročniku predstavljajo različne vrste zelenih streh, kot so bivalne zelene strehe, ki so v celoti ali večinsko prekrite z vegetacijo, izvedene na ustrezno pripravljeni strešni konstrukciji in namenjene prebivanju na prostem, tehnološke zelene strehe so strehe, na katerih je nameščena tako imenovana zelena tehnologija, na primer sončne celice, solarni sistemi za ogrevanje vode, ki pa se lahko tudi kombinira z ozelenitvijo strehe (različna intenzivnost) in zelene strehe za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ki so namenjene zagotavljanju habitata za določene avtohtone vrste rastlin in/ali za določene vrste divjih živali. 

Dunaj | Avtor: Profimedia Profimedia
Predstavitev različnih rešitev in tehnologij izvedbe

Predstavljene so tudi zahteve za gradnjo vertikalnih ozelenitev in zelenih streh. V besedi in sliki so predstavljeni vsi sodobni sistemi za vertikalne ozelenitve, prav tako sistemi za izvedbo zelenih streh glede na vrsto zasaditve, ki so lahko ekstenzivne, intenzivne ali poliintenzivne. Pišejo tudi o rastlinah, ki so primerne za različne vrste ozelenitve, pripravi podlage zanjo, sajenje, gojenje in vzdrževanje.

Ravna streha Zelene strehe Pod streho Oaza in čistilna naprava, vse v eni potezi

Omenimo še to, da za izvedbo ravne strehe na individualni hiši ali večstanovanjski stavbi lahko pridobimo tudi nepovratna sredstva Eko sklada. Pri individualnih do 20 odstotkov vrednosti naložbe in hkrati ne več kot 12 evrov na kvadratni meter izvedene toplotne izolacije na strehi, pri večstanovanjskih pa največ 16 evrov na kvadratni meter. 

zelena streha | Avtor: Profimedia Profimedia
Upravičeni stroški naložbe se sicer nanašajo na obnovo ravne strehe, ki poleg vgradnje nove toplotne izolacije, zajemajo še stroške odstranitve starih slojev, vgradnjo nove hidroizolacije in izvedbo estriha oziroma druge zaključne obloge ter druge stroške, smiselno povezane z naložbo. 

Priporočila MOP najdete na tukaj.

Zelena fasada Hlajenje Pod streho Zelena fasada škodi hiši. Ji res?


 

Komentarjev 8
  • studiokeramike 22:39 24.oktober 2021.

    Vsaka stvar ima dobre in slabe strani. Ravna streha ali ozelenela fasada se res lahko ozeleni a nastaja lahko kondenz, nenadoma imamo opravka z mrčesom, žuželkami, iztrebki ptic, vlago. Poiskati moramo kompromis kaj ozeleniti, kako in s kakšnimi rastlinami ne ...prikaži več pa vse poprek. Strehe se naj ozelenijo le delno, ostali del lahko koristneje uporabimo za vakuumske grelnike vode, kolektorje, prav tako le te lahko uporabimo na fasadah. Obenem pa je potrebno upoštevati tudi letne čase in lokacijo objektov

  • Marjan Doberšek 11:25 19.oktober 2021.

    pol te pa komarji požerejo

  • rd2dmk2 19:35 17.oktober 2021.

    ne spomnim se kje so to stvar začeli prakticirat, zelenje po fasadah in sploh cela zgradba .. danes je prazna in propada, ker nihče noče živeti v okolju, kjer se naseli množica živalic. kolk problemov je z mravljami že pri ...prikaži več izolacijah fasade, tukaj pa samo še tarzana in čite se manjka. namesto da bi šli k starim kmetom po nasvet kako hišo naredit, gredo k novodobnim arhitektom, ki so kaj naj rečem na cocacoli in redbulu.