Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7977 ogledov

Talne obloge: Tak način polaganja ni vedno dobra rešitev

polaganje parketa Profimedia
Pri polaganju parketa je eno od vprašanj, pri katerem ni vedno strinjanja, ali ga lahko v vseh prostorih položimo brez prekinitev oziroma dilatacijskih rež ali ne.

Obstajajo zagovorniki prekinitev in tisti, ki prisegajo na estetiko, zato za njih dilatacije na prehodih med prostori ne pridejo v poštev. Kdo ima prav? Enoznačnega odgovora ni. Parket se v določenih primerih lahko položi brez prekinitev, v drugih pa ne.

Ob stenah so dilatacije obvezne

Gotovo je le eno, dilatacije so nujne na stikih tal oziroma v tem primeru parketa s steno. Tam je treba pustiti od enega do enega in pol centimetra široko režo, dilatacijo. Tako parketu zagotovimo, da se bo, ker je lesen, les pa kot naravni material deluje, lahko krčil in raztezal, pri tem pa reže ne bodo nastajale na mestih, kjer jih zagotovo ne želimo. 

parket | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri prehodih med prostori, torej tam, kje so ali pa morda niso vrata, pa je odvisno od vrste parketa, načina polaganja in predvsem velikosti in oblike prostora. 

Proizvajalci v teh primerih svetujejo prekinitve

Proizvajalci in ponudniki parketa svetujejo, da se dilatacija naredi, če je prostor širši od sedmih metrov in daljši od osmih. Prav tako svetujejo, da se dilatacije naredijo, če je prostor v obliki črke L ali U. Dilatacija naj bi se naredila tudi na prehodih iz prostora v prostor. Ob tem poudarjajo, da je to še posebej pomembno, če smo izbrali parket, ki ga vgrajen plavajoče. To pomeni, da se polaga na klik in na podlago ni lepljen. V tem primeru so dilatacije obvezne.

Ali bodo dilatacije nujne ali ne, je odvisno tudi od kakovosti tlaka, še posebej, če gre za mokri estrih, ter tudi od lepila v primeru lepljenega parketa. Nekatera lepila so bolj elastična, druga bolj toga. Pri zadnjih je dilatacija priporočljiva. 

vinil Napake Pod streho Zato se obloga nad talnim gretjem zvija in napihne

Dialtacije na prehodih iz prostora v prostor so lahko zelo ozke, le dva- ali trimilimetrske. Da ne bodo izstopajoče, pa jih lahko zapolnimo s silikonsko maso v barvi parketa. Ni nujno, da se v dilatacijske reže vstavljajo kovinske ali iz kakšnega drugega materiala narejene letvice, ki lahko kazijo prostor. Prav te so glavni vzrok, zaradi katerega bi se radi izognili dilatacijam med prostori. 

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Izberite izkušenega polagalca

Vsekakor strokovnjaki priporočajo, da se pri parketu, ne glede na način polaganja, držimo navodil proizvajalca, med katerimi je tudi informacija o tem, ali in kdaj morajo biti narejene dilatacije. Drug vir kakovostnih informacij in nasvetov pa naj bo polagalec z dobrimi referencami, ki bo glede na dimenzijo in vrsto parketa, način polaganja in prostor ocenil, kje je ta lahko položen enovito, brez prekinitev, kje pa so dilatacije nujne. 

Polaganje v točno določenih pogojih

Predvsem pa moramo poskrbeti, da je podlaga, na katero bo parket položen, izvedena pravilno in kakovostno. Pri tem je pomembno, da so tudi v estrihu narejene dilatacije, da je ta dovolj suh, raven in čist. Vlago je treba pred polaganjem izmeriti, njena vsebnost pa ne sme presegati dva odstotka oziroma 1,8  odstotka, če je vgrajeno tudi talno gretje. 

Parket se vedno polaga v ogretem prostoru, temperatura zraka v njem ne sme biti nižja od 18 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa mora biti od 50 do 60 odstotkov. Pred polaganjem pa naj se parket v originalni embalaži vsaj 48 ur prilagaja razmeram v prostoru, temperira. 

talne obloge Nasvet Pod streho Bi radi novo talno oblogo položili kar na staro? Lahko, a ne vedno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.