Pod streho > Gradimo & obnavljamo
15185 ogledov

Ti sistemi gradnje so vse bolj pogosti, imajo veliko prednosti

Montažna hiša Marles arhiv Gregor
Prednosti lesene gradnje je veliko, a strokovnjaki, ki les kot konstrukcijski material dobro poznajo, priznavajo, da ima tudi omejitve. Odgovor na te sta poglobljeno projektantsko znanje in hibridna gradnja.

Razlogov za gradnjo z lesom je veliko, so se strinjali udeleženci konference, ki jo je organizirala Zelena Slovenija ob izidu obsežnega priročnika Les, material sedanjosti in prihodnosti – prednosti in izzivi, ki ga je izdalo podjetje Fit media v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, javno agencijo SPIRIT Slovenija, združenjem lesne in pohištvene industrije pri GZS, podjetji, izobraževalnimi in znanstvenimi inštitucijami.

Les je naravni in strateški material Slovenije, ima pomemben okoljski vpliv, saj z njegovo uporabo v gradbeništvu zmanjšujemo ogljični odtis, zagotavlja kakovostne, celo boljše pogoje bivanja v primerjavi z drugimi konstrukcijskimi materiali, ne nazadnje pa lahko z njegovo predelavo in uporab ustvarjamo visoko dodano vrednost. 

Potrjeno pozitivno vpliva na zdravje in počutje ljudi

Vse več raziskav potrjuje, da bivalno ali delovno okolje v leseni stavbi izjemno pozitivno vpliva na počutje stanovalcev in zaposlenih. Z raziskovanjem vpliva lesa na zdravje in počutje se ukvarjajo tudi v raziskovalnem inštitutu InnoRenew, kjer so, kot je povedal Dean Lipovac, preverjali, kako ta naravni material ljudje dojemajo. Ugotovili so, da ga imajo tako po otipu kot po videzu raje kot katerikoli drug material. V njegovi bližini se počutijo bolj domače in udobno, zaznavajo občutek toplote. 

Merili s tudi nivo kortizola, ki je dežurni krivec za stres in ugotovili, da je nivo tega nižji v lesenih prostorih, zaradi česar je tudi stres manjši. V raziskavah so merili tudi temperaturo in vlago ter dokazali, da so razmere v lesenih prostorih bistveno bolj konstantne, nihanja so namreč nižja, kar je pozitivno tudi z vidika rabe energije.  

lesena hiša | Avtor: Profimedia Profimedia

Razmere niso tako slabe, kot se morda zdi

Lesarska industrija že od leta 2010 raste, dosega rekordno prodajo in dobičke, povečujejo se naložbe v tehnologije za obdelavo lesa in razvoj inventivnih izdelkov, je Dejan Židan, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport opisal razmere in dodal, da te niso tako slabe, kot jih morda vidi javnost. 

Na področju gradnje družinskih hiš je znanja veliko, nekaj slovenskih proizvajalcev je izjemno cenjenih tudi na evropskem trgu, zaostajamo pa pri gradnji večjih objektov, a tudi to se spreminja, v načrtu je gradnja lesenega bloka z 20 stanovanji, država načrtuje gradnjo še treh lesenih blokov, spodbuditi pa namerava tudi gradnjo lesenih upravnih stavb, je še povedal Židan. 

Les zahteva znanje

Les ni čudežni material, ima pa veliko prednosti, a tudi omejitev. Predvsem omejitve je treba upoštevati pri projektiranju in izvedbi stavb, če želimo, da bodo te konstrukcijsko stabilne, trajne, hkrati pa odporne proti potresom, obtežitvam vetra, poplavam in dovolj protipožarno varne, so se strinjali udeleženci. Projektiranje lesenih stavb, predvsem večnadstropnih, zahteva poglobljeno znanje, s katerim lahko vse omjitve lesa kot konstrukcijskega materiala kar se da izničimo.

Les je tudi material, ki omogoča največ različnih sistemov gradnje, med katerimi je že dolgo prisotna veliko okvirna gradnja, ki je lahko stebrna oziroma skeletna ali veliko panelna, v zadnjem času pa v ospredje vse bolj prihaja masivna lesena gradnja iz križno lepljenih plošč oziroma sistem, znan kot CLT.

Do šestih nadstropij ni težav, naprej pa ...

Pri gradnji družinskih hiš in tudi nižjih javnih objektov, kot so denimo vrtci, telovadnice, poslovne stavbe, imam v Sloveniji precej izkušenj. Les se je že izkazal kot konstrukcijski material, s katerim lahko zahtevnejše arhitekturne zasnove lažje izvedemo, kot z drugimi konstrukcijskimi materiali. To je se izkazalo predvsem pri izvedbi precej velikih in zahtevnih previsih in večjih razponih, je poudaril Bruno Dujić iz podjetja CBD. Prepričan je, da brez večjih zadržkov lahko gradimo od štiri- do šestnadstropne lesene objekte. Pri višjih pa podobno kot drugi strokovnjaki za lesene konstrukcije zagovarja hibridno gradnjo, ker je les deformabilen material, precej manj nosilen kot sta jeklo in armirani beton. 

lesen blok | Avtor: Damjan Švarc Damjan Švarc
Pri hibridni gradnji je les prevladujoči material, ki se kombinira z armiranobetonskimi ali jeklenimi konstrukcijami. Kot je poudaril Miroslav Premrov, z mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, mora z znanjem opremljen projektant objekt načrtovati tako, da izkoristi vse prednosti posameznih materialov in z njihovo kombinacijo izniči njihove slabosti.  

Izjemno pomemben požarni vidik

Pri projektiranju lesenih stavb nikakor ne smemo pozabiti na požarni vidik, je opozoril Friderik Knez z Zavoda za gradbeništvo. Dejstvo je, da je les gorljiv material, a se da s pravilnim protipožarnim projektiranjem zagotoviti, da se požar zadrži tam, kjer je nastal. Preprečiti je treba hipni požarni preskok in vžig vseh površin. Izkoristimo lahko tudi njegovo naravno zaščito, to je oglenenje. Les se namreč obda s plastjo oglja, ki preprečuje dotok toplote, kar prepreči pirolizo, gorenje pa se ustavi. Vendar je tudi tu biti pri projektiranju previden in natančen. Les lahko obdelamo tudi z zavirali gorenja, na zavodu preizkušajo mineralizacijo lesa, kar pomeni impregnacijo s kamnom, vendar končnih rezultatov še nimajo. 
 
Zaradi lahkosti lesena konstrukcija ohrani stabilnost tudi po požaru, medtem ko je jeklena ne, saj se jeklo deformira, k temu dodaja Dujić. 

Pravilno načrtovana lesena gradnja je primerna tako za srednje ogrožena potresna in tudi poplavna območja se še strinjajo strokovnjaki. Zadnje poplave so dokaz, da leseni objekti niso bili nič bolj prizadeti kot opečni, razlika pa je, kako so lastniki lahko lesene posušili in sanirali hitreje in bolj enostavno. 
 


 

Komentarjev 7
  • Anja1956 14:52 25.november 2023.

    Lesene stavbe ostajajo še vedno le barake !

  • sandi76 09:50 25.november 2023.

    Ne pretiravajte. Avstrijci so naredili test počutja pri lesenih, klasično zidanih in betonskih gradnjah. Ugotovili so, da je počutje v lesenih gradnjah najslabše v primerjavi z ostalimi gradnjami. Da ne omenim trdnosti, odpornosti proti vlagi, vodi, raznim ščurkom, ki se ...prikaži več z leti nabirajo v stenah in podobno. Ali kdo omenja obstojnost raznih folij, ki se jih uporablja v konstrukcijah ? Že avstrijska cesarica je določila, da se javnih objektov ne sme graditi iz lesa. To najbrž nekaj pomeni, kaj ne