Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5176 ogledov

To so najpogostejše napake pri prenovi hiše, izognite se jim

fasada Profimedia
Vse več lastnikov hiš načrtuje energijsko prenovo hiše, pri tem pa spregleda nekatere pomembne detajle, zaradi katerih rezultat in kasneje bivanje nista najboljša. Napake so lahko velike, njihova odprava pa draga.

Pri celovitih prenovah hiš, s katerimi želijo lastniki doseči skoraj ničenergijski standard in hkrati kandidirati za nepovratna sredstva pri Eko skladu, je težav in napak manj, kot pri delnih prenovah. Pri prvih namreč Eko sklad med drugim zahteva elaborat energijske učinkovitosti sNES. Tega pa lahko naredi le strokovnjak. 

Delnih prenov, ko se lastniki odločijo za posamezne ukrepe, denimo toplotno izolacijo fasade, menjavo stavbnega pohištva in ogrevalnega sistema, pa se ti pogosto lotijo sami oziroma z različnimi izvajalci. Tu pa se po izkušnjah energetskih svetovalcev pogosto pojavijo napake, ki jih je kasneje težko in drago odpraviti.

Energetski svetovalec je nepotreben strošek

Energetski svetovalec je tisti, ki bo hišo pregledal in ocenil kot celoto. Glede na želje in pričakovanja lastnika, njegove finančne zmožnosti in stanje hiše bo predlagal najustreznejše ukrepe, ki bodo dali najboljše učinke. 

A to ni vse. Lastnika bo opozoril na vidike obnove, na katere morda sam ni pomislil, zato jih ne bi izvedel, kar pa lahko pomeni veliko napako ali pa bistveno slabši učinek izvedenih ukrepov. Opozoril bo tudi na pomembne detajle, ki jih morajo pri izvedbi upoštevati izvajalci. 

Ocenil ali izračunal bo tudi primerno debelino toplotne izolacije, svetoval izbiro oken, ogrevalnega sistema in moč nove naprave. Skratka celostno bo ocenil, kaj lahko posamezni ukrep ali njihova kombinacija ter kakovostna izvedba prinesejo in kako se izogniti napakam ter tudi, kako gledati pod prste izvajalcem, ki radi kaj naredijo po svoje oziroma se ne ozirajo na druge izvajalce. 

Že tri ure so dovolj, da se naredi kakovostna ocena hiše in priporoči ustrezne ukrepe, njihov vrstni red in opozori na vse pomembne detajle pri izvedbi, pravi energetski svetovalec, Bojan Žnidaršič

Za takšno storitev bo lastnik plačal od 200 do 400 evrov. Lahko pa se obrne tudi na najbližjega energetskega svetovalca iz mreže EnSvet, ki bo prve nasvete in izračune lastniku dal brezplačno.

S tem se lahko prenovitelj izogne vsem težavam in napakam, ki sledijo pri stihijski prenovi v lastni režiji, brez dobrega načrta. Povzememo jih v nadaljevanju.

Stihijsko, brez izračunov in načrtov

Napaka je, če se odločimo debelino toplotne izolacije na fasadi ali na podstrešju oziroma strehi oceniti kar čez palec. Še večja napaka je, če tudi moč nove ogrevalne naprave ponudnik izračuna kar čez prst. Še posebej, ker mu podatek o pretekli porabi, torej preden je bila hiša toplotno izolirana, ne bo pomagal veliko. O posledicah takšne napake smo pisali nedavno.

Če se odločimo za izolacijo in menjavo stavbnega pohištva, se toplotne lastnosti hiše zelo spremenijo, moč ogrevalne naprave pa je treba prilagoditi novim razmeram. Zato je pametno, da so posegi načrtovani kot celota, strokovnjak pa izračuna spremembo, ki jih bodo prinesli. 

toplotna izolacija | Avtor: Profimedia Profimedia
Napačen vrstni red ukrepov

Tudi če hišo obnavljamo postopoma, je treba izbrati pravi vrstni red ukrepov. Napaka, ki jo pogosto naredijo lastniki hiš, je ta, da najprej zamenjajo dotrajano ogrevalno napravo. Njena moč je prilagojena neizolirani hiši. Če se v naslednjem koraku, čez leto ali dve, odločijo za toplotno izolacijo, bo moč naprave prevelika, njen izkoristek pa zato ne bo optimalen. 

Pravilni vrstni red pri hiši, ki ima kakovostne, s hidroizolacijo zaščitene temelje, je najprej menjava stavnega pohištva, sledi vgradnja prezračevalnega sistema, potem toplotna izolacija ovoja hiše in šele na koncu izbira primerno močne ogrevalne naprave. Vplive posameznih ukrepov, tudi če jih bomo izvajali postopoma, je treba izračunati pred izvedbo prvega. 

Tu na vrsto pride gradbeni fizik oziroma strokovnjak za izdelavo izračuna energijske učinkovitosti posameznih ukrepov. Če izdela še čim bolj natančen popis materiala in del, toliko bolje, saj se bomo na podlagi tega lažje dogovorili z izvajalci, hkrati pa lažje njihove ponudbe primerjali. 

Prezračevanje je še vedno tabu

Vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo odpadne toplote je še vedno ukrep, ki se mu večina latnikov hiš izogne. Strošek približno 6000 evro, če govorimo o centralnem prezračevanju, in nekaj manj, če se odločimo za lokalno prezračevanje, je za večino previsok in nepotreben. Hkrati še vedno prevladuje mnenje, da lahko zračimo z odpiranjem oken. 

Prezračevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Vendar kot ugotavljajo energetski svetovalci, nihče ne zrači dovolj, zato se marsikdo po končani prenovi sooča z velikimi težavami. Nova okna, ki tesnijo bistveno bolj kot stara, hkrati so tudi toplotno bolj izolativna, se rosijo. Vlaga iz toplega notranjega zraka na njih kondenzira, enak pojav je se dogaja tudi v kakšnem kotu in na stiku balkona z zidom, čez čas se pojavi še plesen. 

Prezračevanje in izvedba detajlov pri izdelavi toplotne izolacije, bi ta pojav preprečila. Hkrati se z nadzorovanim prezračevanjem zmanjšajo tudi toplotne izgube, saj toplota ne uhaja skozi odprta okna med klasičnim zračenjem.

Toplotna izolacija je le izolacija fasade

Zelo pogosta napaka pri prenovi je zgolj toplotna izolacija fasade. Za dober učinek, torej zmanjšanje potreb po toploti in hladu, je treba izolirati tudi tla na neogrevanem podstrešju oziroma streho, če so pod njo bivalni prostori. Nujna pa je tudi izolacija stropa v kleti, če jo hiša ima. 

Okna, kondenzacija | Avtor: Profimedia - Kondenz je posledica slabega prezračevanja. Profimedia - Kondenz je posledica slabega prezračevanja.
Ena od večjih težav pa se pojavi, ker med izvedbo nove fasade, niso izolirali balkonov. Tudi pravilna in zadostna izolacija okenskih špalet je pogosta težava. Ta nezadstno izolirana ali neizolirana mesta so toplotni mostovi, ker so hladnejša, na njih topel notranji zrak kondenzira in spet smo pri plesni. Hkrati pa so toplotne izgube večje, kot bi bile, če bi bili vsi ti detajli pravilno izvedeni. 

fasada Fasade Pod streho To so najpogostejše napake pri izvedbi, sanacija pa dražja od nove fasade

Temeljev se ne bomo dotikali

V starejših hišah so temelji pogosto izvor velikih težav. Sanacija je običajno precej draga, zato se ji marsikdo izogne. Običajno niso hidroizolirani, zato se iz zemlje po zidovih navzgor pomika kapilarna vlaga. Druga težava so meteorne vode, ki močijo neizolirane temelje in zidove v stiku z zemljo in tik nad njo. 

Izolacija temeljev | Avtor: arhiv Fibran arhiv Fibran

Preden se lotimo katerega koli ukrepa za večjo energijsko učinkovitost hiše, je treba sanirati temelje in okoli hiše narediti kakovostno drenažo. Le tako lahko preprečimo dvig kapilarne vlage in zamakanje zaradi meteornih voda. 

Nepremišljena izbira poceni izvajalca

Izbira izvajalca za posamezni ukrep je izjemno pomembna. Cena ne sme biti edino merilo, preveriti je treba njegove reference in se z njim temeljito pogovoriti. Poučen lastnik hiše, oborožen z nasveti in izračuni strokovnjakov, lahko v pogovoru preveri ali izvajalec sledi najnovejšim smernicam izvedbe, pozna vse pasti in detajle, ki jih mora upoštevati in pravilno izvesti ali ne. 

Če imamo popis del za posamezni ukrep, se bomo o izvedbi lahko vnaprej pogovorili, izvajalcu pa lažje gledali pod prste. 

toplotni most Neznanje in površnost Pod streho Napake zidarja pokrije malta, posledice plačamo pa mi

Brez računa in brez pogodbe je ceneje

Storitev brez računa je na prvi pogled cenejša, saj izvajalec ne obračuna DDV. Vendar to pomeni, da nimamo nikakršne garancije na opravljeno delo, niti garancije na vgrajene materiale, saj je proizvajalci ne priznajo, če nimamo računa za izvedbo oziroma jih ni vgradil usposobljen izvajalec. 

fasada | Avtor: Profimedia Profimedia
Ne le račun, od izvajalca moramo zahtevati tudi podpis pogodbe, v kateri opredelimo vse materiale in vsa dela. Vključuje naj tudi roke izvedbe in penale za njihovo prekoračitev, preverjanje kakovosti dela, reklamacije in plačila. Izvajalca, ki pogodbe ni pripravljen podpisati, zavrnemo.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.