Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7622 ogledov

Toliko plač bo potrebnih za nakup povprečnega stanovanja

Celovška dvojčka arhiv Spektra Invest
Ljubljana je živahno gradbišče novih stanovanj. Bodo cene zato padle?

V naslednjih dveh letih lahko v Ljubljani pričakujemo približno 1200 novih tržnih stanovanj. To je bistveno premalo, da bi zadostili povpraševanju, ki je ocenjeno na približno 4000 novih stanovanj na leto. Če k temu dodamo še to, da bo več kot 300 stanovanj nadstandardnih oziroma celo luksuznih, bo „povprečni“ kupec lahko izbiral med 900 novimi stanovanji. 

To je bistveno premalo, da bi lahko nova stanovanja zamajala trg, kar pomeni, da bi cene v naslednjem letu ali dveh padle. Nepremičninarji sicer napovedujejo umiritev cen in obrat navzdol, vendar bodo k tem prej kot večja ponudba novogradenj, po njihovem mnenju pripomogle zmanjšana kupna moč in omejitve kreditiranja, ki jih je novembra sprejela Banka Slovenije.

stanovanja Cene nepremičnin Pod streho Banka Slovenije: Cene nepremičnin niso previsoke

Povprečna cena novogradnje nad 3000 evri za kvadrat

Povprečni kupec bo tako še vedno moral za povprečno novo stanovanje odšteti najmanj 3000 evrov za kvadratni meter. Nekateri investitorji sicer oglašujejo ali napovedujejo tudi nekoliko nižje cene, denimo 2900 evrov za kvadratni meter, vendar je treba k temu prišteli dodatno plačilo za parkirno mesto, shrambo, ponekod celo balkone in terase. 

Šmertinka | Avtor: arhiv Trgograd arhiv Trgograd

Za 50 kvadratnih metrov veliko novo stanovanje bo tako tudi v prihodnje treba odšteti najmanj 150.000 evrov, vendar pregled ponudbe v resnici pokaže, da je takšnih stanovanj izjemno malo, ali pa so vsa že prodana. 

Kaj se bo gradilo?

  • Šmartinska – Trgograd bo gradil 123 stanovanj, končana naj bi bila leta 2021, cena pa še ni znana.
  • Celovška dvojčka – v dveh stolpičih bo 220 stanovanj naj bi bilo končanih 2021, cene ne bodo nižje od 3000 evrov za kvadratni meter, investitor je Spektra Invest.
  • Peca na Litostrojski – 100 novih stanovanj, ki jih gradi Lanel Ivest po ceni od 2900 do 3300 evrov na kvadratni meter, polovica je že prodanih, vseljiva bodo čez pol leta.
  • Kvartet na Celovški – v štirih stolpičih bo 221 stanovanj po ceni od 3000 evrov naprej, investitor je slovaški Crowin. Gradnja naj bi se začela prihodnje leto.
  • Devana na Hradetskega cesti – poleti 2022 bo na voljo 47 stanovanj, cene pa od 3100 evrov z doplačilom parkirnega mesta. Investitor je podjetje Rezona.
  • Koseško Okno – investitor K. Tivoli bo gradil 95 stanovanj, uradnih cen še ni, so pa ocenjene na 2950 evrov in več po kvadratnem metru, k temu pa naj bi dodali še plačilo za parkirno mesto, shrambo, terase. Za zdaj sprejemajo rezervacije.
  • Rezidenca Masarykova – v načrtu je gradnja 85 stanovanj v naslednjih dveh letih, investitor je K. Tivoli, za zdaj sprejemajo rezervacije. 
  • Šumi center – 96 luksuznih stanovanj, za katera cen še ni, ocenjujejo pa da bodo od 5000 do 6000 evrov za kvadrat. Investitor je Šumijev kvart, končana bodo leta 2021.
  • Rožna dolina – v soseski naj bi skupaj zgradili 84 luksuznih stanovanj. Začetek gradnje Habjanovega bajerja z 58 stanovanji se sicer prestavlja v prihodnost, 17 stanovanj v vili Destino bo na voljo spomladi 2021, cena kvadratnega metra pa od štiri do pet tisoč evrov, devet stanovanj v vili Condominium pa po ceni okoli pet tisoč evrov.
  • Kolizej – v vili in palači Schellenburg bo 127 luksuznih, že opremljenih stanovanj, za katere bo treba odšteti od pet do sedem tisoč evrov na kvadratni meter. Investitor je Ileg Tivoli, stanovanja pa bodo vseljiva leta 2022.

Devana park | Avtor: arhiv Rezona arhiv Rezona

Nadstandard ni nujno nekaj posebnega

Zanimiva je tudi ugotovitev, kaj pomeni nadstandardna gradnja in s tem stanovanje. Cene teh se začnejo pri več kot 4000 evrih in sežejo vse do sedem tisočakov na kvadratni meter. Po denimo 4400 evrov za kvadrat se prodajajo stanovanja, ki so zgrajeni tako, kot veleva zakonodaja. Torej so stanovanja dobra energijsko učinkovita, čeprav kot vir toplote uporabljajo zemeljski plin, hladila pa se bodo s klimatskimi napravami. Hvalijo jih tudi zaradi 24-centimetrske toplotne izolacije, med nadstandardnimi lastnostmi pa so omenjene še urejena zelena okolica, otroško igrišče, parkirna mesta. Torej nič takšnega, kar ne bi pri gradnji upošteval in izvedel vsak zasebni investitor, ki gradi denimo družinsko hišo za lastne potrebe. 

nakup nepremičnine Promo Uporabno Vse, kar morate vedeti pred nakupom nepremičnine

Že čez eno leto naj bi začel veljati nov predpis, ki bo vsem investitorjem v stanovanjsko gradnjo naložil, da morajo graditi skoraj nič energijske stavbe, ali to pomeni, da bodo v prihodnje zato prav vse tudi nadstandardne?

Šumi center | Avtor: arhiv Šumijev Kvart arhiv Šumijev Kvart

Kupci želijo majhna, dostopna stanovanja

Nepremičninske agente smo vprašali, kakšna stanovanja iščejo kupci in izvedeli, da je povpraševanje največje po majhnih enotah, garsonjerah, eno. In dvosobnih stanovanjih, srednjega kakovostnega razreda, bistveno manj pa po luksuznih novogradnjah. Te se sicer izjemno hitro prodajo, saj tudi za njih obstaja trg, vendar pa bi to moral biti le delček ponudbe, glavnina pa bi morala temeljiti na cenovno bolj dostopnih stanovanjih, ki bi jih moralo biti bistveno več in s katerimi bi državljani lahko rešili svoje stanovanjsko vprašanje. 

Celovški kvartet | Avtor: arhiv Crowin arhiv Crowin

Kar 12 let ne sme zapraviti niti centa

Dokler bodo cene novih stanovanj v Ljubljani krepko nad 3000 evri, cene rabljenih pa se v povprečju vrtijo od 2500 do 2800 evrov, si povprečni Ljubljančan stanovanje težko privošči. Povprečna plača v Ljubljani je sicer nekoliko višja kot je povprečje v državi, cene stanovanj pa so bistveno višje od povprečnih cen drugod. Zadnji podatek je za september letos, ko je bila povprečna plača v Ljubljani 1247 evrov. To pomeni, da mora Ljubljančan za povprečno novo stanovanje, veliko 50 kvardatnih metrov odšteti kar 144 plač. Kar 12 let ne sme zapraviti niti centa. 

Stanovanjski sklad, ki ga vodi Primož Pirc, je preprodajalcem omogočil milijonsk Pod streho Pod streho 2020 bo za nova stanovanja mrtvo leto
 
Komentarjev 10
  • techtoju 16:11 25.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • pondrighrepp 15:46 25.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • caudecli 13:24 25.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks