Pod streho > Gradimo & obnavljamo
26403 ogledov

Toliko so cenejše v Srbiji in BIH, a pozor, lahko se zaplete

montažne hiše Profimedia
Montažne hiše iz Bosne in Hercegovine, Srbije in tudi Hrvaške so cenejše od večine, ki jih lahko kupimo v Sloveniji. Kaj pa njihova kakovost?

Čeprav je v Sloveniji po nekaterih podatkih 64 različnih ponudnikov montažnih hiš, se vse več graditeljev spogleduje z montažnimi hišami iz Bosne in Hercegovine, Srbije in tudi Hrvaške. Tam naj bi bile precej cenejše, zato so toliko bolj privlačne. 

Pregled ponudbe na spletnih straneh proizvajalcev potrdi tezo, da so hiše iz bližnjih sosednih držav cenejše od slovenskih. V Bosni in Hercegovini lahko na primer montažno hišo kupimo že za 280 do 480 evrov na kvadratni meter. V Srbiji so cene nekoliko višje, začnejo se pri 400 evrih, na Hrvaškem pa pri 550 evrih na kvadratni meter. 

montažne hiše | Avtor: Profimedia Profimedia
Na hitro izračunano čez palec bi lahko rekli, da v teh državah lahko 150 kvadratnih metrov veliko montažno hišo kupimo za 60 tisočakov, lahko pa tudi ceneje. A ta znesek v resnici ne pove vsega. Ponudbo in cene, predvsem pa kakovost teh hiš je treba pogledati podrobneje. Šele ko imamo pred seboj dve ali tri kar se da primerljive ponudbe, eno od teh od slovenskega proizvajalca, lahko izračunamo, koliko bo na primer hiša iz Srbije v resnici cenejša. 

Montažne hiše je med seboj treba primerjati glede na materiale, iz katerih je zgrajena konstrukcija, njihovo kakovost, fazo, do katere bo hiša zgrajena, in stroške, povezane z montažo. Upoštevati pa je treba tudi davčno zakonodajo. 

Predstavitev hiš na spletu

Pri domačih proizvajalcih kupec lahko že na spletni strani dobi bistveno več informacij. Konstrukcijski sistemi so veliko bolj pojasnjeni, tudi o materialih, ki so vgrajeni izvemo več. Kupec na primer že takoj ve, za kakšno vrsto kamene volne ali ekspandiranega polistirena gre, medtem ko pri tujih to ni jasno. Tudi izračuni toplotne prehodnosti in energijske učinkovitosti so na voljo. Na splošno je veliko več podatkov o materialih, izvedbi, možnostih, drugih tehničnih zahtevah, kot so protipotresna in protipožarna varnost. 

Kupec, ki se ogleduje po tujih hišah, bo vsa ta vprašanja moral zastaviti na daljavo in čakati odgovore ali pa se odpeljati k proizvajalcu. Glede na to, da hiše ne kupujemo kot čevljev, bo verjetno potrebno več poti v tujino, kar pa je povezano z dodatnimi stroški.

Skeletna gradnja Montažne hiše Pod streho Panelna in skeletna gradnja: Katera je boljša?

Kakovost materialov in sestava stene

roizvajalci, tudi večina tujih, v hiše vgrajujejo materiale, ki imajo mednarodni certifikat CE. Ta potrjuje, da je material skladen s predpisanimi standardi, gre za tehnično soglasje. Najprej je treba torej preveriti, ali ti certifikati obstajajo. Priznani proizvajalci imajo še vrsto drugih mednarodnih certifikatov in priznanj.

Potem je treba natančno pregledati sestavo stene in debelino toplotne izolacije v njej. Od tega bo v veliki meri odvisna energijska učinkovitost hiše. 

Pri pregledu ponudbe smo na primer opazili, da so stene domačih in tujih proizvajalcev primerljive, razlike so denimo v izolaciji strehe. Tuji vgrajujejo precej manj izolacije na streho kot domači, celo v stene vgradijo več izolacije, kar ni najbolj smiselno. Streha mora biti izolirana bolj kot stene. 

Česa v ponudbi tujih proizvajalcev ni

Ko primerjamo cene, je treba natančno preveriti, kaj ta vsebuje. V ceno hiš iz BIH in Srbije na primer 400 do 500 evrov na kvadratni meter niso všteta zaključna kleparska dela, okenske police, predvsem pa niso všteti prevoz na gradbišče, ureditev gradbišča, dvigalo, ki je nujno pri sestavljanju montažne hiše in gradbeni oder. Vse to mora kupec doplačati. Nekateri v to ceno ne vštejejo niti delavcev na gradbišču. 

montažne hiše | Avtor: Profimedia Profimedia

Zato je morda bolje, da se za dostavo in montažo hiše, ki prihaja iz tujine, kupec dogovori s slovenskim podjetjem. Nekateri tuji proizvajalci imajo v Sloveniji predstavnike. Pričakujemo pa lahko, da bo v tem primeru cena višja, saj je delo pri nas dražje. 

Za primerjavo, pri enem od večjih slovenskih proizvajalcev glede na vgrajene materiale primerljiva hiša stane 730 evrov na kvadratni meter, v ceno pa je všteta montaža, torej tudi prevoz na gradbišče, organizacija gradbišča, dvigalo in zaključna kleparska dela. 

Ugotovili smo, da v BIH in Srbiji, zelo hitro napišejo, da gre za hišo na ključ, v resnici pa gre le za zunaj končano hišo. Zato pri hiši na ključ ne pričakujte inštalacij (ogrevanje, elektrika, vodovod, kanalizacija). V ceni na ključ tudi ni keramike in sanitarij, zaključnih slikopleskarskih del, izvedbe tlakov ...

Hiša brez kleti Nova hiša Pod streho Izračuni, ki govorijo v prid leseni gradnji

Izdelava in montaža hiše

Dejstvo, da proizvajalci uporabljajo materiale s certifikatom CE, še ne pomeni, da je proizvajalec pridobil tudi certifikat CE za hišo. V skladu z Direktivo o gradbenih proizvodih Evropske unije pridobljeno evropsko tehnično soglasje je osnova za označevanje hiše z znakom CE, in je potni list za prodajo gradbenih proizvodov v EU. Znak CE kupcu zagotavlja, da so izpolnjene bistvene zahteve glede varnosti in sicer mehanska odpornost in stabilnost ter požarna varnost. Prav tako so izpolnjene tudi druge zahteve, ki so preverjene, testirane in skladne s predvideno uporabo: higiena, zdravje in okolje, varnost pri uporabi, zaščita pred hrupom, varčevanje z energijo in ohranjanje toplote. Preveriti velja, ali tuji proizvajalci imajo certifikat tudi za hišo.

Zakaj je to pomembno, pa ne le pri tujih izvajalcih? To kupcu jamči, da bo hiša izdelana in postavljena po najvišjih standardih. Detajli in njihova izvedba so tisti, ki na koncu povprečno hišo ločijo od dobre, kakovostne hiše. Na prvi pogled je lahko vse videti dobro, z leti in uporabo pa se pokažejo pomanjkljivosti zaradi slabo izvedenega dela, neznanja, nenatančnosti. 

Tehnologija razvoja montažnih hiš je skokovita in le nekateri temu lahko sledijo. Prednost imajo tisti proizvajalci, ki združujejo razvoj, projektiranje, lastno proizvodnjo in montažo.

Financiranje, davki in jamstvo

Tudi te vidike je treba premisliti, preden se odločite za nakup montažne hiše. S proizvajalcem se je treba dogovoriti za plačilo hiše v več delih, po fazah, kot gradnja poteka. Pri nakupu hiše iz BIH ali Srbije pa je treba upoštevati tudi davčno zakonodajo. Ker državi nista članici EU, je treba je pri uvozu v Slovenijo plačati 22 odstotkov davka na dodano vrednost. 

Če pa je hiše iz Hrvaške, pa do vrednosti 35.000 davka ni. Pri višjih vrednostih pa se obračuna 9,5-odstotni davek, v primeru, da bo proizvajalec tudi izvajalec montaže, hiša pa manjša od 250 kvadratnih metrov. Pri večjih hišah je davek 22 odstotkov. 
Jamstvo na montažne hiše je običajno 30 let, ponudijo pa ga lahko proizvajalci z dolgo tradicijo in dobrimi bonitetnimi ocenami. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 13
  • nino6 14:29 07.februar 2021.

    Moji starši imajo montažno hišo iz srbije. V njej bivata že 3 leta in lahko povem da je vrhunska. Imata tudi odprta vrata za vsakogar ki bi si želel ogledati in se prepričat o kvaliteti in izdelavi. V Sloveniji so ...prikaži več žal cene za take hiše ekstremno v višavah.

  • lotus 22:20 06.februar 2021.

    Vsak cigo svojega konja hvali, razmislite in ne mislite da je vse domače mega

  • gustl 20:17 06.februar 2021.

    Lepo, da ščitite Slovenske proizvajalce, vendar so močno predragi. Konkretno imam peč na pelete katero sem uvozil iz Bosne, oz Republike Srbske, zadeva je odlična, Cena pa...z carino, in montažo sem prišparal 1000€+ ddv, ki sem ga dobil nazaj.