Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1826 ogledov

Trg novih stanovanj raste, toliko več jih bo

gradnja stanovanj Profimedia
Glede na število lani izdanih gradbenih dovoljenj, si letos in prihodnje leto lahko obetamo več novih stanovanj kot lani.

Statistični urad je objavil podatke o lani izdanih vseh gradbenih dovoljenjih. Teh je bilo nekaj več kot 6300, kar je šest odstotkov manj kot leta 2021. Za gradnjo stanovanjskih stavb pa je bilo izdanih za pet odstotkov več gradbenih dovoljenj kot leto pred tem. Večja je tudi skupna površina stanovanjskih stavb in sicer za 11 odstotkov. 

Kot izhaja iz zadnjih podatkov SURS, je bilo z izdanimi gradbenimi dovoljenji za stavbe načrtovanih skoraj 4800 stanovanj ali za 11 odstotkov več kot v letu pred tem. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo predvidenih za tri odstotke več, v večstanovanjskih stavbah pa kar za 23 odstotkov več.

Gradila se bodo malo manjša stanovanja in hiše

Površina vseh načrtovanih stanovanj je bila za šest odstotkov večja od površine stanovanj, načrtovanih leto prej. Vendar pa bodo povprečne velikosti hiš in stanovanj manjše kot leta 2021. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah naj bi merila povprečno 168 m2 (v 2021: 170 m2), v večstanovanjskih stavbah pa 84 m2 (v 2021: 89 m2).

Statistični urad je objavil tudi podatke za zadnji mesec lani. Izdanih je bilo za 38 odstotkov  več gradbenih dovoljenj za stavbe kot v novembru. Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih za 38 % več, za nestanovanjske stavbe pa za 37 % več. 

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi decembra, je bila predvidena gradnja 627 stanovanj; to je za 80 odstotkov več stanovanj, kot jih je bilo načrtovanih z gradbenimi dovoljenji iz meseca prej. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo predvidenih 309, v večstanovanjskih stavbah pa 304 stanovanja. 14 stanovanj je bilo načrtovanih v stavbah za posebne družbene skupine.

denar bankovci Krediti Pod streho To je manj znana, lahko pa edina rešitev za naložbo

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.