Pod streho > Gradimo & obnavljamo
14765 ogledov

Tu lahko dobite najcenejši kredit

račun, položnica, denar Profimedia
Za novo ogrevalno napravo, okna, toplotno izolacijo kleti ali fasade, nove gospodinjske aparate lahko cenejši eko kredit dobijo tudi občani, ki sanirajo hiše, uničene v poplavah.

Zaradi ukrepov Evropske centralne banke, ki že več kot eno leto dviguje obrestne mere, zadnji dvig je bil septembra, ves čas raste tudi euribor, ki je že pred tremi tedni presegel vrednost štirih odstotkov. Posledično so krediti, vezani na euribor, iz meseca v mesec dražji, visoke pa so tudi fiksne obrestne mere, ki so pri ročnostih do 10 let malo pod štirimi odstotki, pri dolgoročnih kreditih pa jih presegajo. 

Čas za najem kredita pri komercialnih bankah tako za kreditojemalce ni najbolj ugoden, še posebej ne za tiste, ki se soočajo z visokimi, nepredvidenimi stroški sanacije svojih domov po avgustovskih poplavah. 

Kredit Eko sklada tudi za sanacijo po poplavah

Rešitev je lahko najem eko kredita, ki ga za določene naložbe občanom ponuja Eko sklad. Čeprav je ta kredit v prvi vrsti namenjen za financiranje ukrepov v večjo energijsko učinkovitost stavb in rabo obnovljivih virov energije, pa so do njega upravičeni tudi oškodovanci v poplavah, če z nakupom opreme ali materialov ter njihovo vgradnjo izpolnjujejo pogoje iz javnega poziva. 

Kot so nam povedali na Eko skladu, „po aktualnem javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov 70OB23 lahko ti prejmejo kredit za vse ukrepe, ki so navedeni v javnem pozivu, tudi za vgradnjo toplotne črpalke, če je stara uničena ali če gre za zamenjavo z drugo staro kurilno napravo. Enako velja za obnovo fasade. Pri zamenjavi oziroma obnovi poškodovane fasade pa je treba upoštevati, da mora vgrajen izolativni material, ki bo nameščen na zunanji ovoj stavbe, ustrezati pogojem poziva glede debeline in toplotne prevodnosti.“

Če je poplavna voda uničila kurilno napravo, ki jo boste nadomestili z novo toplotno črpalko ali novim kotlom na lesno biomaso, lahko dobite ugodnejši eko kredit. Enako velja za gospodinjske aparate kot so štedilnik, hladilnik, zamrzovalnik, pralni in sušilni stroj. Tudi za nova okna, ki jih morate vgraditi, če je stara poškodovala poplavna voda, lahko dobite ugoden kredit. 

Kredit Eko sklada je najcenejši

Kredit Eko sklada je precej cenejši od kreditov, ki jih za te namene lahko dobite pri komercialnih bankah, saj se obrestuje po precej nižjih obrestnih merah. Izbiramo lahko med fiksno in spremenljivo obrestno mero. Prva je 2,8 odstotka letno, druga pa trimesečni euribor in enoodstoten fiksni pribitek. 

Če predpostavimo, da za novo ogrevalno napravo potrebujemo 12.000 evrov, za nove gospodinjske aparate pa 8000 evrov, skupaj torej 20.000 evrov, ki jih bomo odplačali v 7 letih, bo mesečni znesek v primeru fiksne obrestne mere znašal približno 262 evrov, skupni strošek kredita pa bo 22.777 evrov, pri čemer so upoštevani popolnoma vsi stroški, povezani s kreditom.

Za primerjavo, pri eni od komercialnih bank, je fiksna obrestna mera za nakup ogrevalne naprave 4,9 odstotka, mesečna obveznost približno 172 evrov, skupni strošek kredita pa 14.624 evrov. Za nakup gospodinjskih aparatov pa lahko vzamemo le potrošniški kredit po fiksni obrestni meri 6,6 odstotka. Mesečni obrok 8000 evrov vrednega kredita bo 122 evrov, skupni strošek pa 10.012 evrov.

Seštevek obeh kreditov pomeni mesečno obveznost 294 evrov in skupni strošek 24.636 evrov. Kredit Eko sklada je cenejši za 1859 evrov ali za nekaj več kot osem odstotkov.

Krediti s spremenljivo obrestno mero še dražji

Fiksne obrestne mere potrošniških kreditov pri komercialnih bankah so sicer od 6,4 pa celo do 7,5 odstotka. Pri tako imenovanih zelenih kreditih pa od 4,5 do 4,9 odstotka. 

Razlike so še nekoliko večje, če primerjamo kredite s spremenljivimi obrestnimi merami. Pri Eko skladu je ta trimesečni euribor in en odstotek fiksnega pribitka, trenutno skupaj 4,97 odstotka, pri večini komercialnih bank pa obračunajo šestmesečni euribor, fiksni pribitki pa so od 1,3 do 3,3-odstotni, kar trenutno znaša od 5,49 do 7,49 odstotka letno. 

Možen je tudi odlog plačila kredita

Kot so še povedali na Eko skladu, lahko občani, ki so dobili odločbo o pravici do kredita, podpis kreditne pogodbe izvedejo v katerikoli poslovalnici Banke Intesa Sanpaolo. 

Občanom, ki pri Eko skladu že odplačujejo kredit in so se zaradi poplav morda znašli v finančni stiski, pa sporočajo, da lahko vse do konca decembra uveljavijo odlog plačila. Ta lahko traja 12 mesecev, v tem času pa se jim obresti in stroški ne bodo obračunali, prav tako ni stroškov odobritve odloga in sklenitve dodatka. Zavarovalno jamstvo se avtomatično podaljša za čas odloga, dodatne zavarovalne premije za tveganje pa ne bodo obračunali. 


 

Komentarjev 2
  • LukaMB 13:36 20.oktober 2023.

    Jaz ne vem kako je to možno, da pri nas sploh jemljejo obresti, v Nemčiji resnično obstajajo banke, ki za posojo denarja ne vzamejo nič obresti. Pomembno jim je da denar kroži in da plačujete mesečno vodenje računa. To je ...prikaži več pa vse! Zakaj takšnih bank ni pri nas?

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:53 20.oktober 2023.

    2.777 evrov preplačaš kredit nekomu,ki sploh nima svojega kapitala,ampak naše prihranke,pa kdo bi moral dobiti ta znesek,ja mi varčevalci a ne