Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5660 ogledov

"V hiši bo prezračevanje, se moram res odreči kuhinjski napi?"

kuhinja, kuhinjska napa Profimedia
V sodobnih zrakotesnih hišah centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote odpadnega zraka ni več redkost. Graditelji pa se ob tem znajdejo pred vprašanjem: "Kaj pa kuhinjska napa, jo lahko vgradimo?"

S takšnim vprašanjem se je na naše uredništvo obrnil eden od graditeljev. Projektant mu je med dogovori o strojnih inštalacijah, med katere spada tudi mehansko prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka, povedal, da kuhinjska napa ni več nujni element nad kuhališčem. A se, kot nam je povedal bralec, s tem ne strinja, saj si s soprogo ne predstavljata, da ne bi imela kuhinjske nape. Kam pa bodo šle vse maščobe, se ji morata res odreči, se sprašujeta. 

V sodobni hiše kuhinjske nape ne potrebujemo

Nekateri ponudniki prezračevalnih sistemov graditeljem zagotavljajo, da kuhinjske nape ne potrebujejo. Prezračevalni sistem bo namreč poskrbel za odvod pare in vonjav, tudi maščob, ki se sproščajo pri kuhanju, trdijo. Vsak centralni sistem je namreč zasnovan tako, da je v kuhinji vgrajen odvod odpadnega zraka in skozenj se odvede tudi tisto, kar nastaja med kuhanjem.

A obenem opozarjajo, da mora biti sistem zasnovan pravilno, kar pomeni, da so pravilno izračunani pretoki dovodnega in odvodnega zraka. Pravilno načrtovan odvod zraka v kuhinji je pogoj, da bo prezračevanje nadomestilo napo. Poleg tega mora biti v kuhinjski odvod vgrajen ustrezen filter, ki bo zadržal večino umazanije. Filter pa je seveda treba menjati. Tudi odvod zraka v kuhinji mora biti na pravem mestu. V nasprotnem sistem ne bo deloval, kot bi moral. Svetujejo tudi, da v času kuhanja prezračevanje deluje na najvišji stopnji, da je odvod zraka večji. 

Kuhinjska napa naj ne bo povezana v prezračevalni sistem

Poudariti je treba, da tak način odvoda odpadnega zraka iz kuhinje ni enak rešitvi, ko odvodni zrak iz nape speljejo neposredno v prezračevalni sistem. Strokovnjaki to celo odsvetujejo. Kombinacija prezračevanja in odvoda zraka prek nape prek iste prezračevalne naprave namreč ni smiselno. 

Razlog je predvsem v tem, da napa in prezračevalni sistem ne delujeta z enakim pretokom zraka. Pretok običajnih kuhinjskih nap je od 500 pa do 800 m3/h. Če je pretok manjši, so kuhinjske nape neučinkovite. Na drugi strani pa ima običajni prezračevali sistem zmogljivost 300 m3/h. 

Delovanje nape bi zaradi bistveno večjega pretoka zraka, kot ga lahko na drugi strani dovaja prezračevalna naprava, ustvarilo podtlak. Ventilator v napi sčasoma podtlaka ne more več premagovati, količina dovedenega zraka se občutno zmanjša, s tem pa napa izgubi svojo funkcijo. Zgolj ustvarja hrup, zraka pa ne odvaja več. Napa namreč za odvajanja zraka potrebuje dovodni zrak. Zato bi bilo treba v času njenega delovanja vedno odpreti okna ali vrata. Enako se dogaja, če odvod zraka iz kuhinjske nape namesto neposredno v prezračevalni sistem speljemo skozi zunanji zid ven. 

kuhinjska napa | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Najboljša rešitev je obvodna kuhinjska napa

Kot pravijo ponudniki prezračevalnih sistemov, je za tiste, ki želijo kuhinjsko napo, edina prava rešitev, vgradnja obvodne. To pomeni, da se zrak, ki ga vsrka ventilator nape, odvaja nazaj v prostor. V tem primeru naj ima napa vgrajen maščobni in ogleni filter, ki zadržita nečistoče in del vonjav.  

Zrak, ki zapusti napo, pa v naslednji fazi odvede prezračevalni sistem. Nenehni pretok zraka, ki je usmerjen iz tako imenovanih čistih v umazane prostore, torej tudi kuhinjo, poskrbi za to, da se vonjave, ki jih ni odstranil ogleni filter, ne širijo v druge prostore, temveč skozi odvod prezračevanja zapustijo prostor. 

Takšno napo smo si ogledali tudi v eni od pasivnih hiš, kjer je zrak iz nape skozi odprtino v kuhinjskem elementu speljan nazaj v prostor. Kot je povedal lastnik, nimajo težav niti z delovanjem nape niti prezračevalnim sistemom, vonjave pa po kuhanju zelo hitro zapustijo kuhinjo skozi odvod odpadnega zraka prezračevalnega sistema. 


 

Komentarjev 2
  • munja 21:35 20.september 2023.

    Dvomim, da se vse te vonjave iz kuhinje, sploh zdaj, ko je moderno imeti vse brez vrat, praktično en prostor - hodnik, kuhinja, dnevna soba - ne vpijajo v vse, kar je v teh prostorih in da prezračevanje vse to uspe odnesti ven.

  • jazalen 11:15 20.september 2023.

    O moj bog. Same bučke. Vonjave, ki se vpijejo v sedežno, zavese, posteljnino....o to je to ja.