Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5678 ogledov

V tem apartmaju turističnega bona ne boste mogli unovčiti

dom v jami
1/11
youtube
Večina Slovencev v teh dneh pregleduje slovensko turistično ponudbo najrazličnejših nastanitev, v katerih bi lahko unovčili turistične bone, ki bodo začeli veljati v teh dneh.

Zagotovo bi bila za marsikoga zelo zanimiva in vznemirljiva možnost domišljen apartma, ki ga je Grant Jonhson uredil v precej nenavadnem kraju. V jami. A žal jama ni v Sloveniji. 

Američan Grant Jonhson je sanjal o domu, ki si ga kot siromašni rudar ni mogel privoščiti. Zato je dolgo varčeval, da bi si najprej kupil zemljo, potem pa na njej sam zgradil dom. 

dom v jami | Avtor: youtube youtube
V Utah je prišel kot mladenič, da bi si v tej ameriški zvezni državi poiskal službo. Zaposlil se je kot rudar v rudniku in tako vse od leta 1980 varčeval. Zadostovalo je za manjši kos zemlje na nerazvitem podeželju. Naslednjih 25 let je tam živel v bivalni prikolici brez vode in elektrike, v prostem času pa se je posvetil pridelavi hrane za svoje potrebe. 

dom v jami | Avtor: youtube youtube

Njegovo skromno posestvo je na od sveta izoliranem kraju, do prvega električnega droga javne razsvetljave je dve uri vožnje. Da bi sploh lahko prišli do njega, pa obvezno potrebujete avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa in kar nekaj spretnosti za vožnjo po divjini, saj je na poti tja večkrat treba prečkati tudi manjše reke in potoke. 

dom v jami | Avtor: youtube youtube
Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, je Grant začel organizirati jahalne ture po svojem posestvu, del časa pa je namenil miniranju velike kamnite stene. Odločil se je namreč, da bo v njej ustvaril jamo, v kateri si bo lahko uredil dom. 

Osem let je potreboval, da je v kamniti gmoti ustvaril jamo želene oblike in velikosti, kjer železni ali betonski konstrukcijski elementi niso bili zanj prava izbira, vse odprtine pa je zaprl s steklenimi stenami, da nič ne bi oviralo prelepih pogledov iz skalne jame ven. Več let je potem urejal še notranjost svojega novega doma.  

dom v jami | Avtor: youtube youtube
Iz bližnjega jezera je na posestvo pripeljal tudi vodo, elektriko pa je začel proizvajati s pomočjo turbine. Čeprav je njegovo posestvo praktično odrezano od civilizacije, ima na njem satelitsko povezavo do svetovnega spleta. 

Hrano še vedno prideluje sam, redi tudi prašiče in krave molznice ter iz mleka prideluje različne mlečne izdelke. Na posestvu pa ima seveda tudi konje. 

dom v jami | Avtor: youtube youtube
Po vseh letih dela, ko je bila jama oziroma njegov novi dom končan, je Grant ugotovil, da je zanj popolnoma prevelik. Razdelil ga je na manjše enote, te pa zdaj oddaja turistom, popotnikom in avanturistom prek Airbnb. Z njimi deli svojo življenjsko zgodbo in lepote posestva ter njegove divje, od civilizacije odmaknjene okolice. 

Komentarjev 1
  • supreme 10:34 16.junij 2020.

    Kako neumn naslov👏👏👏