Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2843 ogledov

Verižna reakcija: Obrtniki bodo morali še enkrat naviti cene

obnova fasade Profimedia
Mnogi obrtniki bodo morali prav kmalu še enkrat posodobiti svoj cenik.

Kot kaže, so pred nami vsesplošne podražitve. Cene hrane se globalno dvigajo že leto dni, zvišale so se cene energije, čemur je sledila podražitev storitev in nekaterih dobrin. Po podatkih Eurostata so se cene življenjskih potrebščin septembra v celotni EU zvišale za 3,6 odstotka.

Trije od štirih obrtnikov so letos enkrat že podražili

Trendu očitno sledijo tudi obrtniki, saj so trije od štirih v zadnjem letu že dvignili svoje cene, razkriva raziskava portala Primerjam.si. Razlog za podražitev so bile v največji meri dražje cene surovin in materialov, ki so letos posegle v nebo, na kar smo opozorili že pred časom (več na povezavi).

Od anketiranih 186 mojstrov in podjetnikov je vsak deseti cene dvignil za manj kot 10 odstotkov, dobra tretjina za 10 do 20 odstotkov, slaba četrtina za 20 do 30 odstotkov, okoli 8 odstotkov pa jih je cene zvišalo za 30 odstotkov ali več. 

Cene so zvišali čisto vsi anketirani ponudniki oken in monterji ogrevalnih sistemov, velika večina električarjev, krovcev in gradbincev. Med tistimi, ki cen svojih storitev niso podražili, pa je največ slikopleskarjev in fasaderjev.

Povišanje cen | Avtor: Primerjam.si Primerjam.si

Cene surovin in materialov še vedno vztrajajo na visoki ravni, pridružile pa so se jim še cene goriva in električne energije, zato bodo morali obrtniki še enkrat posodobiti svoj cenik. Tako bo v naslednjih treh mesecih storitve podražila več kot polovica anketiranih obrtnikov. Cene bosta zvišala dva od treh gradbincev, vodoinštalaterjev, mizarjev in ponudnikov toplotnih črpalk, o povišanju cen svojih storitev pa po podatkih raziskave najmanj razmišljajo fasaderji, keramičarji, električarji in ponudniki ogrevalnih sistemov.

Nekaj več kot 40 odstotkov jih namerava povišati cene do 20 odstotkov.

Zvišanje cen | Avtor: Primerjam.si Primerjam.si

Prav vsi anketirani ponudniki oken so v zadnjem letu zvišali cene, večinoma za 10 do 20 odstotkov, v naslednjih treh mesecih pa bo svoje storitve podražilo 40 odstotkov izvajalcev. Tudi štirje od petih ponudnikov garažnih vrat so zaradi podražitve surovin in materialov zvišali cene izdelkov in storitev - polovica za 10 do 20 odstotkov. 60 odstotkov ponudnikov garažnih vrat 10 do 20-odstotno povišanje cen načrtuje v prihodnjih mesecih.

Kdo je in še bo najbolj dražil?

Več kot 70 odstotkov mizarjev je že dvignilo svoje cene, več kot 60 odstotkov pa načrtuje dvig cen v naslednjih treh mesecih, večinoma za 10-20 odstotkov.

Trije od štirih gradbincev so že zvišali cene v preteklem letu, skoraj dve tretjini pa jih to načrtuje v naslednjih mesecih. Za izkop in zemeljska dela boste pri nekaterih ponudnikih kmalu plačali med 10 in 30 odstotkov več, kot razlog za dvig cen navajajo predvsem povišane cene goriva in energentov.

Večina ponudnikov toplotnih črpalk je svojo ponudbo že podražila, 61,5 odstotka jih bo podražilo cene v naslednjih treh mesecih, pričakujete lahko do 20-odstotno povišanje cen.

Več kot 85 odstotkov krovcev je svoje cene že dvignilo, 57 odstotkov bo še podražilo svoje storitve. 40 odstotkov ponudnikov bo tako dražjih za 10 do 20 odstotkov.

Najmanj od vseh anketirancev so v zadnjem letu dražili fasaderji, saj nihče ni podražil ponudbe za več kot 20 odstotkov, tudi v prihodnje bo skoraj 80 odstotkov fasaderjev ohranilo enake cene. 

Je pa cene zvišala več kot polovica keramičarjev, četrtina celo za 20-30 odstotkov. Četrtina jih bo svoje storitve še podražilo.

Tudi 71 odstotkov knauf mojstrov je v preteklem letu podražilo usluge, 43 odstotkov jih to načrtuje do konca leta.

Čisto vsi monterji ogrevalnih sistemov so v zadnjem letu podražili svoje storitve, velika večina za 10 do 30 odstotkov, a nadaljnjih podražitev ne načrtujejo.

Prav tako je velika večina, skoraj 90 odstotkov vseh električarjev, svoje storitve podražila za 10 do 30 odstotkov, večinoma pa cen ne bodo več dvigovali.

Storitve so podražili še slikopleskarji, dobra polovica je to v zadnjem letu že storila, slaba polovica pa to načrtuje v naslednjih treh mesecih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Orto 13:48 30.oktober 2021.

    Mogoče pa bi vrli obrtniki morali pričeti razmišljati o tem, da bi začel izdajati račune in s tem plačevati davke. Pa še en paradoks si skušam razložiti - šole za zidarje, keramičarje, mizarje ... so prazne in ni vpisa dijakov. ...prikaži več Obrtnikov teh strok pa je v Sloveniji nešteto, ali je večina njih brez ustrezne izobrazbe ali pa so se šolali v tujini. Glede na kvaliteti njihovega dela je odgovor na dlani .

  • peter992 13:48 30.oktober 2021.

    Bodo imeli še majn dela, se že tako veliko dela v lastni režiji, ali na črno.

  • munja 09:55 30.oktober 2021.

    V prvem valu korone je večina dvignila cene osnovnih življenjskih izdelkov, potem je pa počasi šlo vse še gor. Ko si prišel čez teden ali dva v trgovino (govorim za obdobje korone) je bila spet par centov višja cena in ...prikaži več tako se je kar nadaljevalo oz. se še nadaljuje.