Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2060 ogledov

Vlago in poškodbe preprosto izrežemo iz stene

hiša brez kleti Dezzen
Ko govorimo o vlagi v bivalnih prostorih, imam največkrat v mislih zidane hiše. Se ta lahko pojavi tudi v montažnih hišah?

Tako kot v zidanih hišah se preveč vlage lahko ustvari tudi v montažnih hišah. A med njima je velika razlika. Zato, da bo vlaga kondenzirala na površinah, kar je pogoj za razvoj plesni, morajo biti te hladne. Hladne pa so tam, kjer je nastal toplotni most. Teh pa v montažnih hišah praviloma ni, vsaj v tistih ne, ki so narejene kakovostno. Seveda pa tudi v teh hišah velja, da jih je treba pravilno in dovolj prezračevati.

Druga njihova prednost, če govorimo o vlagi, je količina naravnih materialov, iz katerih je montažna hiša sestavljena. Les, lesne plošče, mineralna ali celulozna toplotna izolacija, parna ovira, vsi po vrsti so paroprepustni, zato je možnosti, da bomo v montažni hiši našli plesen, bistveno manj kot v zidanih hišah. 

vlaga | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
A to velja le za sodobne montažne hiše. Pri tistih, ki so bile zgrajene še v nekdanji skupni državi, pa je verjetnost pojava plesni večja. Plesen se bo v montažni hiši pojavila tudi, če smo imeli v njej poplavo ali izliv vode iz vodovodne napeljave, pa jo po tem nismo zadosti in pravilno posušili ter sanirali prizadetih delov. 

Plesen Vlaga in plesen Pod streho To so vzroki za vlago in plesen v slovenskih domovih

Preprosta sanacija vlage in drugih poškodb

Sanacije montažne hiše po poplavi ali izlivu vode je običajno bolj preprosta, kot sanacija zidanih hiš, pravi Jože Kos, vodja dejavnosti sanacije na Gradbenem inštitutu ZRMK. Veliko elementov je pri večini montažnih hiš možno preprosto odstraniti. 

„To omogoča hitrejše sušenje konstrukcije, nekatere dele sten, zlasti notranje obloge, pa lahko tudi zamenjamo, kar je razmeroma preprosto, predvsem pa bistveno hitrejše kot sušenje vlažnih zidanih sten.“ 

Vlaga | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Najprej odstranimo mavčno-kartonske obloge, ki so običajno vgrajene v montažnih objektih. Odrežemo jih približno 10 centimetrov nad mejo vlage. Potem pa iz stene do enake višine odstranimo toplotno izolacijo. Pred tem je treba zagotoviti, da se izolacije, višje v steni, ne bo vsula ali padla dol, saj bo treba z novo izolacijo napolniti celo steno. 

Odstraniti moramo tudi tlake, če so ti poškodovani, ali v primeru, da so leseni, pod njimi pa vgrajena mineralna ali celulozna toplotna izolacija, saj bo treba zamenjati tudi to. S tal zato odstranimo vse plasti do hidroizolacije ali temeljne plošče, če hidroizolacije ni. Če so tla betonska  in imajo izvedene mokre estrihe, na njih pa ni drugih poškodb, jih le izsušimo. Vlaga v njih je lahko največ petodstotna. 

Pred vgradnjo novih materialov, je treba steno izsušiti

Ko so očiščena tla, stena pa odprta in prazna, poskrbimo, da ju zadostno izsušimo. Les v steni do 20-odstotne vlažnosti, prav tako lesene nosilce v tleh.  Potem pa masivne lesene dele v konstrukciji stene premažemo z zaščitnim premazom proti lesni gobi, svetuje sogovornik. Potrebna bosta dva nanosa. Sledi vstavljanje nove toplotne izolacije in nameščanje nove parne ovire, ki jo moramo na vseh stikih zrakotesno zlepiti. Steno le še zapremo z novo mavčno-kartonsko ploščo, pokitamo in prebelimo. Na podoben način lahko saniramo steno montažne hiše tudi na zunanji strani. 

vlaga | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles

Na tla pa najprej položimo hidroizolacijo, če je nimamo, potem sledi plast nove toplotne izolacije, izberemo lahko namenske talne plošče iz kamene volne, stekleno volno, ali pa ekstrudirani polistiren. Zaključimo jih s pohodnimi talnimi lesnimi ploščami ali novim mokrim estrihom, nato pa položimo zaključno talno oblogo.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Načrti za hišo Novogradnje Pod streho Zidana ali montažna hiša? Za in proti naravna čistila Čiščenje Pod streho Nikar ne počnite tega, ogrozite lahko zdravje svojih otrok


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.