Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3203 ogledov

Zasnova sobe: Ta pogosta napaka slabo vpliva na počutje otrok

otroške sobe arhiv Velux
Otroci in mladostniki so v zadnjem letu v svojih sobah preživeli toliko časa, kot še nikoli. Ste poskrbeli, da imajo v njih dovolj svetlobe in zraka?

Otroci niti mladostniki ne bodo nikoli potožili, da imajo v sobi zadušljiv zrak, ali da je njihova soba temačna. Tega niti opazili ne bodo, mladostnikom bo temačnost morda celo všeč. Zagotovo pa  pomanjkanje svetlobe in slab zrak opazite in občutite starši, ko stopite v njihova zatočišča. A ne le to, opazite tudi, da so vaši otroci čemerni, utrujeni, brezvoljni. Razloga nista le njihova ujetost zaradi pomanjkanja druženja in za mladostnike še vedno šolanje od doma, ki jih narekujejo epidemiološke razmere, temveč tudi prav pomanjkanje svežega zraka in svetlobe.

otroške sobe | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
V sobah, ki so umeščene v klasična nadstropja in imajo vgrajena fasadna okna, težko veliko spremenite, poskrbite lahko le za zadostno in pravilno prezračevanje. V sobah, ki so v mansardah, pa lahko spremenite veliko. Vgradnja dodatnega ali dveh strešnih oken v obstoječo mansardo pomeni poseg v streho, a ne tako zahteven, da ga ne bi mogli izvesti. Če snujete novo mansardo, kjer bo prostor tudi za otroško sobo, pa imate sploh proste roke.

Dovolj pravilno razporejenih oken

Načrtujete sobo, ki bo imela dovolj oken, ta pa morajo biti pravilno razporejena. Bolje je v streho vgraditi kakšno strešno okno več, kot premalo. Pri načrtovanju osvetlitve otroške in mladinske sobe strokovnjaki priporočajo drugačne standarde. Minimalna zahteva osvetlitve namreč narekuje, da mora površina oken predstavljati 20 odstotkov površine prostora, v otroških sobah pa naj bo površina oken večja.

otroške sobe | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Zato naj vas nihče ne prepriča, da bo otrokova soba v mansardi dovolj osvetljena, če v fasado vgradite okno, ki bo po površini zadostilo prej omenjenim 20 odstotkom. To je največja napaka, ki jo lahko naredite, posledice pa bo nosil otrok.

Bolje več majhnih kot eno veliko okno

Zaradi poševnin strehe ima mansarda svoje zakonitosti, ki so hkrati tudi njene prednosti. Vgradnja oken v streho zagotavlja precej večjo osvetljenost, kot je zagotovi enako veliko fasadno okno. Streha predstavlja tako imenovano peto steno s precejšnjo površino, ki jo je dobro izkoristiti za vgradnjo več oken , ki prostor izdatno osvetli in zagotovi učinkovito naravno prezračevanje.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Koliko oken naj bi vgradili v otroško sobo, je seveda odvisno od njene velikosti in pozicije v hiši glede na stran neba. Na splošno pa velja, da je bolje vgraditi več manjših oken kot eno z enako površino. Manjša okna bodo zagotovila do 20 odstotkov več svetlobe, predvsem pa z njihovo pravilno razporeditvijo dosežemo, da bo soba osvetljena tudi v notranjosti in v oddaljenih kotičkih.

Okna, vgrajena tako, da omogočajo prezračevanje

Okna lahko vgrajujemo vzporedno enega ob drugega, tvorimo lahko dvojčke ali trojčke, lahko pa jih vgradimo povsem ločeno na enaki višini. Druga možnost je, da okna vgradimo enega nad drugega, ali pa izberemo kombinacijo vertikalnega okna, ki se neposredno nadaljuje s strešnim oknom.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Način vgradnje je odvisen tudi od naklona strehe in od tega ali je sleme strehe zaprto s stropom ali ne. V strehe z manjšim naklonom in zaprtim stropom bomo težko vgradili okna enega nad drugega, saj bo premalo višine. Za takšno vgradnjo so idealne strehe s strmim naklonom in strehe, kjer sleme ni zaprto.
 
Okna vgrajena po višini so idealna tudi za prezračevanje, saj z njihovim odpiranjem ustvarimo naravni vlek, ta pa omogoča bolj učinkovito prezračevanje.

Okna in oprema sobe

Pri izbiri mesta vgradnje oken je treba misliti tudi na opremo otrokove sobe. Predvsem je pomembno, kam boste lahko postavili njegovo pisalno mizo, ki mora biti dobro osvetljena, svetloba pa naj nanjo pada iz strani. Lahko jo postavimo tudi na sredo sobe, v tem primeru pa naj svetloba pada z vrha, torej strešno okno vgradite visoko v streho nad njo.

otroške sobe | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Pravilno in zadosti osvetljena soba bo postala veliko bolj prijetna, predvsem pa se bo otrok v njej bistveno bolje počutil. Vpliv svetlobe in svežega zraka na počutje otrok in mladostnikov je dobro raziskan, izsledki pa kažejo, da povečujeta pozornost, izboljšata razpoloženje, povečata produktivnost, koncentracijo in sposobnost učenja.

V času, ko so otroci še več v svojih sobah kot sicer, bistveno več svojih šolskih obveznosti pa morajo opraviti doma, največkrat v svojih sobah, je zato še toliko bolj pomembno, da naravno svetlobo in svež zrak pripeljemo k njim, v njihov prostor.

Več o gradnji in prenovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:02 05.marec 2021.

    hm, mene pa motijo naslednje. hrup dežja pri strešnih oknih. in drugo pravilo, ki ga marsikdo pozabi, pa so me nanj opozorili že pred 40 leti. namreč zaslon računalnika , nikoli ne sme biti tako postavljen da je za njim ...prikaži večm daljava, zaslon mora biti postavljen tik ob steni, tako da oči se lahko fokusirajo samo na eno razdaljo, ne pa da begajo od zaslona pa do ozadja, ki je bogve kje. in še eno bi opozoril, sedaj ko mladostniki ogromno so pred PC-ji. laptopi niso za otroke, ni ergonomije.