Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5517 ogledov

Želite na vrtu postaviti bazen? To je pametno vedeti pred nakupom

Bazen
1/5
Profimedia
Za zidan bazen Easypool dimenzij 8 x 4 x 1,5 m boste recimo okvirno odšteli, skupaj z gradbenimi deli in osnovnim urejanjem okolice (bazenska obroba, tlakovanje bazenske ploščadi), nekje med 15 in 17 tisoč evri. Za vzdrževanje takšnega bazena boste za celo kopalno sezono odšteli še med 150 in 200 evri.

Bazen mora nuditi sprostitev, ne dodatnih skrbi

Izbira bazena, ki nas bo razveseljeval v vročih poletnih dneh in nam predstavljal mesto za sprostitev, je vse prej kot enostavna. Vsak tip bazena ima svoje prednosti in slabosti. V podjetju Stotinka, kjer nudijo tako opremo za nego bazenskih voda kot tudi zasebne bazene, pravijo, da je najpomembnejše, da poznamo svoje želje in omejitve.

V podjetju EMA pa opozarjajo, da pri izbiri pravega bazena ni toliko pomembna velikost kot pravilna izvedba in izbira opreme. Podpirajo individualen pristop, "ker lahko le tako stranka dobi bazen, ki bo izpolnil njena pričakovanja". Ta mora ljudem nuditi sprostitev, ne dodatnih skrbi, dodajajo.

Pri nekaterih bazenih je vzdrževanja izredno malo, a je cena temu primerna

Za enak bazen bodo zato stranki, ki je v pokoju, priporočali drugačno opremo kot staršema majhnih otrok, ki sta vsak dan do večera v službi, pravijo. "Prvi bo zadovoljen z enostavnejšo rešitvijo, saj je pripravljen več časa nameniti upravljanju z bazenom in mu ni mar za uporabo bazena izven sezone. Mladi družini pa bo bolj kot estetika pomembna praktičnost rešitve. Varnost bo na prvem mestu, prav tako tudi čim nižji obratovalni stroški, minimalne obveznosti z upravljanjem …," naštejejo.

Za tiste z boljšimi finančnimi zmožnostmi priporočajo avtomatizirane strojnice, kjer se vsi procesi izvajajo samodejno (kemijska priprava vode, vzdrževanje nivoja vode v bazenu, povratno spiranje filtra …), s samočistilno funkcijo sesanja tal. Bazen se nato pokrije še z roleto in uporabniki z vzdrževanjem bazena praktično nimajo nobenega dela.

 

Samostoječi ali vgradni? Odvisno od tega, koliko ste pripravljeni odšteti

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Najprej bomo morali izbrati med samostoječim in vgradnim bazenom. "Glavna prednost samostoječih bazenov je relativno enostavna postavitev, ki ne zahteva gradbenih del. Na voljo so v različnih dimenzijah, okrogle ali ovalne oblike. Slabost samostoječega bazena pa je, da se zaradi postavitve ne zlije v okolje kot vgradni bazen," osnovne razlike med njima strnejo v podjetju Stotinka.

V podjetju EMA ocenjujejo, da so montažni nadzemni bazeni cenovno najugodnejša rešitev izvedbe bazena doma. Poleg tega, da so široko dosegljivi in ugodni, je njihova prednost tudi to, da predstavljajo odskočno desko, s katero se lahko uporabnik z relativno nizko investicijo prepriča, ali mu bazen pri hiši ustreza ali ne. Se pa moramo zavedati, da imajo ti bazeni dokaj kratko življenjsko dobo in zahtevajo več časa za upravljanje in čiščenje, dodajajo.

Vgradni bazeni: montažni, betonski, poliestrski, iz stiropornih zidakov

Med vgradnimi bazeni pa lahko izbiramo med bazeni iz stiropornih zidakov, betonskimi bazeni, poliestrskimi bazeni in montažnimi vgradnimi bazeni. Katere so prednosti in slabosti posameznih bazenov?

Bazeni iz stiropornih zidakov združujejo dobre lastnosti zidanih ter montažnih bazenov, namenjeni pa so vsem, ki želijo na preprost način postaviti kakovosten bazen na svojem vrtu kar sami. Poznamo tipske bazene (bazeni Easypool, ki jih ponujajo v podjetju Stotinka, so denimo pravokotne oblike, njihova globina je 150 cm), po želji pa lahko ustvarite tudi unikaten bazen, saj stiroporni zidaki dopuščajo skoraj vse oblike. Možna je tudi vgradnja masažne naprave, osvetlitve in ostale dodatne opreme, ki bo obogatila trenutke v bazenu. Odlikuje jih dolga življenjska doba in hitra ter enostavna gradnja tudi nepravilnih oblik bazena.

Betonski bazeni imajo školjko iz vodotesnega armiranega betona, obloženega s posebnimi keramičnimi ploščicami ali s folijo. Omejitev glede oblike, velikosti ali opreme, pri njih praktično ni, so pa gradbena dela pri postavitvi bazena bistveno bolj zahtevna kot pri ostalih bazenih. Celotna bazenska školjka iz armiranega betona mora namreč biti popolnoma vodotesna, sicer je sanacija slabo izvedenih del lahko zelo zahtevna in doseže visoke stroške. V podjetju EMA prednost betonskih bazenov vidijo tudi v možnosti izvedbe v več fazah, če proračun ne dovoljuje celotne investicije v enem kosu, a obenem dodajajo, da je tudi to lahko dvorezen meč, saj se lahko tako projekt izredno zavleče in poviša stroške.

Poliestrski bazeni so izdelani s tehnologijo in iz materialov, razvitih posebej za uporabo v bazenski tehniki, pojasnjujejo v Stotinki. Bazeni so dobavljivi v različnih velikostih in oblikah, navadno v beli ali svetlo modri barvi. Lahko izbiramo med poliestrskimi bazeni z ali brez keramičnega jedra. Prednost poliestrskih bazenov je predvsem manj gradbenih del in hitra montaža, na drugi strani pa so stroški transporta bazena relativno visoki, priti zna tudi do težav z nameščanjem. "Pomembno je, da se ob nakupu poliestrskega bazena zavedamo, da mora biti mesto, kjer bo nameščen, ustrezno dostopno, da bo bazen sploh možno namestiti," opozarjajo v Stotinki. Ena od slabih lastnosti je tudi ta, da je možno neposredno okolico bazena urediti šele, ko je bazen že dokončan in napolnjen z vodo. Poleg tega je lahko poraba betona ob zasipavanju precej velika, tudi z ustrezno izvedbo opaža pa je poraba bistveno večja kot pri bazenih grajenih iz stiropornih zidakov. V podjetju EMA pa opozarjajo, da je pri marsikaterem poliestrskem bazenu težava kakovost materiala in opreme, ki se prodaja v kompletu z bazenom. "Nekateri ne zdržijo niti garancije, torej dve leti," trdijo.

Montažni vgradni bazeni so v primerjavi z drugimi vrstami bazenov praviloma cenovno najbolj dostopni. Osnova montažnega bazena je pločevina, ki služi kot stena bazena. Vgradne montažne bazene nato montiramo na pripravljeno ploščo, pred tem pa je treba pripraviti še dve oporni steni na daljših stranicah bazena. Hidroizolacijo nam zagotavlja tovarniško krojena bazenska folija debeline 0,6 ali 0,8 mm. Montažni bazeni so primerni tudi za samogradnjo, njihova montaža je enostavna in hitra, a je treba vzeti v zakup še pripravo plošče, opornih sten, strojnice in zasipavanje ovalnega dela s suhim betonom. Prav tako za gradnjo montažnega bazena potrebujemo nekaj železa za armiranje (ovalni del namreč ni armiran). Slaba lastnost montažnih bazenov je, da smo pri njih omejeni z obliko in standardnimi velikostmi. Poleg tega je včasih težko uskladiti posamezne stopnje gradnje, saj se bazen polni že med samo gradnjo, torej še preden je zasut in še preden začnemo urejati okolico. Poraba betona bo pri montažnem bazenu – v primerjavi z gradnjo bazena z zidaki iz stiropora – relativno velika, še posebej, če pri zasipavanju s suhim betonom ne uporabljamo opaža.

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Kateri so najbolj kakovostni?

"V naših podnebnih razmerah imajo najdaljšo življenjsko dobo zunanji bazeni, ki so grajeni s stiropornimi zidaki in imajo kot notranji hidroizolacijski sloj varjeno folijo debeline 1,5 mm," opažajo v podjetju Stotinka.

V podjetju EMA pa stavijo na karbonsko-keramične bazene proizvajalca Compass. Zakaj? "Ponujajo 40 let garancije, odlikujejo jih izjemne 3D barve ter inovativne rešitve, ki dajejo eleganten in prestižen videz. Za vgradnjo je potrebno le malo gradbenih del. Ker večino bazenov pripravimo že v podjetju, je montaža največkrat končana že v enem dnevu," pravijo.

Koliko nas bo stala investicija?

V podjetju Stotinka gradbenih del, ki so potrebna za postavitev bazena, sicer ne izvajajo, a kljub temu nudijo svetovanje pred gradnjo ter montažo vse bazenske tehnike, prav tako nudijo možnost 3D izrisa situacije s strani arhitekta, za lažjo predstavo končnega izgleda bazena in okolice. Tako podajo grobo oceno celotne investicije: "Če vzamemo za primer standardni bazen Easypool dimenzij 8 x 4 x 1,5 m, se okvirni strošek investicije, skupaj z gradbenimi deli in osnovnim urejanjem okolice (bazenska obroba, tlakovanje bazenske ploščadi) giblje nekje okoli 15-17 tisoč evrov."

V podjetju EMA ceno investicije težko posplošijo, saj je, kot pravijo, bazen treba opremiti potrebam lastnika primerno, "kar lahko nanese enkrat ali dvakrat več od osnovne opreme, za to ni cenika". Na trgu je resda na voljo veliko cenejših rešitev, a je lahko varnost in možnost uporabe vprašljiva, opozarjajo – za tiste, ki živijo blizu gozda, je denimo zelo priporočljiva streha, za tiste, ki imajo majhne otroke, je treba dodatno poskrbeti za varnost … "Če vam ponudnik bazena takšnih ali podobnih vprašanj ni postavil, raje poiščite drugega," svetujejo.

Cena je odvisna tudi od različnih dodatkov, ki jih lahko namestimo v bazen, recimo stopnišče, klop, na kateri lahko sedi več ljudi, dodatki za masažo … Ne smemo pozabiti niti na luči, ki lahko zvečer poskrbijo za ambient, ogrevanje, če želimo prilagoditi temperaturo vode in podobno.

Kakšni so stroški vzdrževanja?

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Domač bazen je realno v uporabi uro do dve na dan, njegovo obratovanje pa se financira iz domačega proračuna, zato je ključno, da je izvedba bazena energetsko učinkovita in so stroški obvladljivi. V podjetju EMA pravijo, da ključno vlogo odigra primerno pokritje bazena, ki izkorišča sončno energijo za ogrevanje vode in hkrati nudi dobro izolacijo.

"Če upoštevamo te smernice, je bazen v kontinentalnem delu Slovenije uporaben tudi do 8 mesecev na leto, tekoči stroški kemikalij in elektrike za filtrirno črpalko (brez ogrevanja) pa na letni ravni ne presegajo 400 evrov za bazen velikosti 8 x 4 m," pojasnjujejo.

V podjetju Stotinka pa opozorijo še, da so stroški vzdrževanja bazena odvisni tudi od ustrezne nege bazenske vode. "Če dosledno skrbimo za vodo, bodo stroški nižji, kot če pride do težav, ki zahtevajo večjo količino sredstev, recimo v primeru razrasta alg. Če ponovno vzamemo za primer bazen dimenzij 8 x 4 x 1,5 m, so stroški sredstev, ob primernem vzdrževanju vode, približno 150-200 evrov  za celo kopalno sezono," pravijo.

Bazeni so postali zaželeni kot še nikoli poprej

Epidemija pa močno vpliva na prodajo bazenov, pravijo prodajalci. "Ljudje so se sprijaznili, da ne bodo šli na dopust, ne želijo pa se odpovedati sprostitvi. Bazeni so postali zaželeni kot še nikoli poprej," pravijo v podjetju EMA.

Strinjajo se tudi v Stotinki, kjer opažajo, da se zaradi omejitev pri potovanjih vedno več ljudi odloča počitnice preživeti na domačem vrtu, kjer jim poletno osvežitev zagotavlja bazen. "Zaradi tega občutimo v zadnjih dveh sezonah porast povpraševanj po bazenih in dodatni opremi," pojasnjujejo. Se pa, podobno kot druge panoge, srečujejo z izzivi, ki jih v preteklosti niso poznali, še dodajajo.  

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice