Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3524 ogledov

Znane so rešitve za nadomestne hiše

Hiše poplave 2023
1/14
arhiv Zaps
Občani, ki so v lanskih poplavah in plazovih izgubili dom, bodo lahko izbrali med različnimi arhitekturnimi zasnovami hiš. Natečajna komisija jih je v izbor uvrstila 12.

V začetku februarja je ministrstvo za solidarno prihodnost v tesnem sodelovanju za Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) objavilo javni razpisni natečaj za tipologije nadomestnih stanovanjskih hiš, med katerimi bodo lahko izbirali občani, ki so jim lanske poplave in plazovi uničili domove in so zato upravičeni do nadomestitvene gradnje.

Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorji: Igor Primažić, Rok Primažič, Marko Primažič arhiv Zaps
Javni natečaj, na katerega je prispelo 21 elaboratov s 60 arhitekturnimi projekti, je zaključen, znani pa so tudi rezultati. "Komisija, ki ji je predsedovala prof. mag. Anja Planišček, je izbrala 12 natečajnih predlogov z najboljšimi odgovori na izoblikovana merila modularnosti, konstrukcijske zasnove, prilagodljivosti reliefu in orientaciji, ekonomičnosti, sodobne interpretacije vernakularnega," so sporočili iz ZAPS. 

Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorji: Katja Aljaž, Matej Mejak, Janez Flerin arhiv Zaps
V vsaki kategoriji so bile podeljene enakovredne nagrade, in sicer pet v kategoriji prostostoječe hiše (eno- in dvostanovanjske stavbe), tri v kategoriji dvojčkov in štiri v kategoriji strnjene gradnje v nizu.

Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorji: Aljoša dekleva, Tina Gregorčič, Martin Kruh, Jan Žužek, Lea Kovič arhiv Zaps
Ministrstvo za solidarno prihodnost bo pripravilo e-katalog nagrajenih rešitev, iz katerega bodo lahko občani izbrali hišo, tako zasnovo kot njeno izvedbo. 

Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorja: Andrej Štornik, Mojca Pušnik arhiv Zaps
Nagrajene rešitve bodo lahko grajene v montažni izvedbi v okviru javne sheme, v zidani različici pa jo bodo lahko upravičenci izvedli v lastni režiji. 

Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorji: Karmen Lah, Anja Vidic, Jure Grohar, Ana Jeman, Andraž Tufegdžić arhiv Zaps
Natečajna naloga je predvidela rešitve za tri tipologije (prostostoječa stanovanjska stavba, stanovanjski dvojček in strnjena gradnja) v treh poplavnih regijah (Koroška, Savinjska in Škofjeloška), s predvideno velikostjo posamezne stanovanjske enote od 90 do 122 kvadratnih metrov.

Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorji: Tanja Špan Vasiljević, Darko Vasiljević, Domen Puc arhiv Zaps
Hiše poplave 2023 | Avtor: arhiv Zaps Avtorji: Peter Gabrijelčič, Nik Solina, Aleš Gabrijelčič, Boštjan Gabrijelčič arhiv Zaps

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 10:11 17.april 2024.

    Te hiše bi že morale stati, ker ljudje nimajo kje živeti. Me pa seveda tudi zanima koliko afer se bo zgodilo med izvajanjem projekta in koliko denarja bo pogoltnila črna luknja.

  • sandi76 09:56 17.april 2024.

    Mene predvsem zanima, kdo krije stroške preselitve in postavitve novih hiš. Ogromno ljudi plačuje zavarovalnino za primer poplav in potresov, kaj je s tem pri teh objektih ? In še, ali so bili objekti zgrajeni na črno, brez dovoljenj, če ...prikaži veče ne, kdo jim je izdal dovoljenje za gradnjo na poplavnih področjih , kdo bo za to odgovarjal ?